Home > Πρώτο Θέμα > Εγκρίθηκε η δωρεά της μελέτης για τις νέες κερκίδες του Δημοτικού Σταδίου Δράμας

Εγκρίθηκε η δωρεά της μελέτης για τις νέες κερκίδες του Δημοτικού Σταδίου Δράμας

Ομόφωνα από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Δράμας

Εγκρίθηκε η δωρεά της μελέτης

για τις νέες κερκίδες

του Δημοτικού Σταδίου Δράμας

Πρόβλημα ο ορισμός πλαφόν για το Δήμο Δράμας στο «Αντ. Τρίτσης» τα 22 εκατ. ευρώ

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΑΥΤΟ που περίμεναν όλοι οι Δήμοι από το πρόγραμμα του Υπ. Εσωτερικών «Αντ. Τρίτσης», ήρθε τελικά να πέσει ως … καταπέλτης με σχετική ΚΥΑ, η οποία δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ την Πέμπτη 8 Απριλίου 2021.

Στην ΚΥΑ, ορίζεται πλέον το πλαφόν για κάθε κατηγορία των Δήμων, με την έννοια με ποιο συνολικό κονδύλιο θα χρηματοδοτηθούν, ανάλογα με τα έργα που έχουν καταθέσει, ή πρόκειται να καταθέσουν μέχρι τέλος Απριλίου, όπως έχει οριστεί με την πρώτη παράταση που έχει πάρει.  Σύμφωνα με τις κατηγορίες μέσω των οποίων ορίζονται οι Δήμοι, ο Δήμος Δράμας, έχει πάρει πλαφόν 22 εκατ. ευρώ, και μέσω αυτών – προς το παρόν – καλείται να καταθέσει τις προτάσεις του.

Όπως γράφαμε και σε χθεσινό δημοσίευμα, χθες Παρασκευή 9 Απριλίου, συνεδρίασε η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Δράμας, με 17 τακτικά θέματα στην ημερήσια διάταξη. Ένα από τα πολύ σπουδαία θέματα, ήταν η έγκριση αποδοχής της δωρεάς των μελετών του έργου με τίτλο: «Κατασκευή κερκίδων και αίθουσας προθέρμανσης του Δημοτικού Σταδίου (πρώην Εθνικό) Δράμας». Πρόκειται για τη δωρεά μελετών οι οποίες υλοποιήθηκαν από συνεργάτες του Δραμινού εφοπλιστή κ. Άρη Θεοδωρίδη.

Το σύνολο των μελετών αυτών, βγάζει τελικά ένα έργο προϋπολογισμού 4.735.000 πλέον ΦΠΑ, και το οποίο αναμένεται τελικά να τεθεί προς χρηματοδότησης από το πρόγραμμα «Αντ. Τρίτσης».

TASSOU MIXALIS

Μ. Τάσσου: Υπάρχουν και εξαιρέσεις έργων από το πλαφόν

Μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο» ο αντιδήμαρχος Προγραμματισμού και Διοικητικών Υπηρεσιών του Δήμου Δράμας κ. Τάσσου σχετικά με το ζήτημα του πλαφόν, σημειώνει σχετικά: «Αυτή την ώρα έχει βγει ένα πλαφόν 22 εκατ. ευρώ και φυσικά υπάρχουν εξαιρέσεις από αυτό. Για παράδειγμα, εξαιρούνται από το πλαφόν οι προτάσεις για το Ελλάδα 1821, όπου σχεδιάζουμε να καταθέσουμε πρόταση, εξαιρείται η πρόσκληση για τις Πράσινες Γωνίες και εξαιρείται μέρος έργων από τις προτάσεις της ΔΕΥΑΔ». Όπως εξηγεί ο κ. Τάσσου, «εντάσσονται και εξαιρούνται από το πλαφόν, και προτάσεις από το «Φιλόδημος» οι οποίες έχουν κατατεθεί αλλά δεν έχουν εγκριθεί».

Συμπλήρωσε ακόμα ο ίδιος, ότι «εμείς θα καταθέσουμε όσες προτάσεις έχουμε στο πρόγραμμα «Τρίτσης», ανεξαρτήτως αν συνολικά ξεπερνάνε το πλαφόν, το οποίο έχει τεθεί για το Δήμο Δράμας και από εκεί και πέρα θα περιμένουμε και άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία. Γιατί ακόμα δεν έχουμε διευκρινίσεις πώς θα υπολογίζεται αυτό το πλαφόν».

MLEKANHS1111-225x300

Μ. Μλεκάνης: Να γίνει προτεραιοποίηση των προτάσεων

Σε δηλώσεις του στον «Πρωινό Τύπο», ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Μλεκάνης, αναφορικά με το ζήτημα του Δημοτικού Σταδίου, σημείωσε ότι «δεν υπήρχε περίπτωση να μην γίνει αποδεκτή η δωρεά της μελέτης» και τόνισε γενικά ότι, «πιθανότητα θα υπάρξει πρόβλημα με το πλαφόν για το «Αντ. Τρίτσης» που τέθηκε».

Όπως συμπλήρωσε μάλιστα, «ο κ. Μαμσάκος έχει ανακοινώσει ότι υπέβαλαν αιτήσεις 16 εκατ. ευρώ για τη ΔΕΥΑΔ, το κόστος για το Εθνικό ανέρχεται στα 6 εκατ. με τον ΦΠΑ, και την αθλητική ανάπλαση που θέλουν να κάνουν στον περιφερειακό του Κορυλόβου φτάνουμε ήδη στα 20 εκατ. Ήδη έχει μεταφερθεί στο «Τρίτσης» ο παιδικός σταθμός της Χελμού στην ανάπλαση και η αγροτική οδοποιία, πράγμα που είναι πάνω από 2 εκατ. Επίσης, πήραμε απόφαση να υποβάλουμε και πρόταση για την ηλεκτροκίνηση, που έχει μέσα πρόταση για προμήθεια αυτοκινήτων κτλ. συν άλλα 2 εκατ. ευρώ. Με μια πρόχειρη αναφορά, το πλαφόν το ξεπερνάμε ήδη κατά πολύ».

Όπως διαπιστώνει επίσης, «δεν μπορούν να γίνουν όλα αυτά τα έργα, ανάλογα με το πλαφόν που τίθεται για το Δήμο Δράμας» και είπε ότι κατέθεσε πρόταση προς την Οικονομική Επιτροπή, την οποία φέρεται να δέχθηκε και ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Project Δράμα 2020» κ. Τσιαμπούσης, «να συνεδριάσει το Δημοτικό Συμβούλιο για να βάλει σε προτεραιότητα τον σχεδιασμό του Δήμου. Είναι το σοβαρότερο θέμα που πρέπει να συζητηθεί. Δεν υπάρχει σοβαρότερο θέμα πλέον απ’ αυτό. Έχουμε πλαφόν και αριθμούς συγκεκριμένους. Αν πηγαίνουμε με σαλαμοποίηση, στο τέλος θα φτάσουμε να λέμε ότι δεν μπήκε αυτό το έργο γιατί μπήκε το άλλο κτλ.»

Όσον αφορά το ζήτημα των μελετών για το Δημοτικό Στάδιο Δράμας, «ο κ. Μλεκάνης σημείωσε ότι από  το 1.600.000 ευρώ που αρχικά φαινόταν ο προϋπολογισμός του έργου, φτάσαμε στα 5,8 εκατ. ευρώ, χωρίς να το καταλάβουμε. Το σημαντικό δεν είναι να έχουμε μελέτες, αλλά να έχουμε μελέτες υλοποιήσιμες. Έπρεπε να είχαμε βάλει πλαφόν και να βλέπαμε την πορεία των μελετών» τόνισε ο κ. Μλεκάνης και συμπλήρωσε: «Είναι σαν να χτίζεις παλάτια στην άμμο. Ξεκινάς να χτίσει κάτι του 1,6 εκατ. ευρώ και καταλήγεις στα 6 εκατ. ευρώ! Ποιος φορέας σχεδιάζει μ’ αυτόν τον τρόπο;»

TSIAMPOUSHS

Τσιαμπούσης: Προέχει το Δημοτικό Στάδιο

Σε δηλώσεις του στον «Πρωινό Τύπο», ο επικεφαλής της παράταξης «Project Δράμα 2020» κ. Τσιαμπούσης, αναφορικά με το ζήτημα του πλαφόν σημειώνει: «Ζητήσαμε να έχουμε μια πληροφόρηση σχετικά με το πόσα έχουμε εντάξει μέχρι σήμερα για να γίνει και μια ιεράρχηση, αλλά από εκεί και πέρα περάσαμε την αποδοχή της δωρεάς για το Εθνικό Στάδιο. Για εμάς τουλάχιστον, είναι η βασική προτεραιότητα όλων αυτών των έργων που πρέπει να εντάξουμε στο πρόγραμμα».

Όπως τονίζει ο κ. Τσιαμπούσης, «έβαλα μια παρατήρηση σ’ αυτό το θέμα των δωρεών, ότι θα πρέπει να υπάρχουν ευχαριστήριες επιστολές προς τους δωρητές από όλο το Δημοτικό Συμβούλιο. Έκανα αυτή την παρατήρηση, ότι αυτές οι επιστολές δεν είναι για να δείξει στον κόσμο ότι ευχαριστεί τους δωρητές, αλλά είναι ένα ζήτημα ευγένειας και αναγνώρισης αυτών των ανθρώπων που κάνουν τόσα για τη Δράμα».

Ερωτώμενος για το πως βλέπει το θέμα του πλαφόν των 22 εκατ. ευρώ για το Δήμο Δράμας, ο κ. Τσιαμπούσης απάντησε ότι, «εμείς ζητήσαμε απλά μια ενημέρωση για το τι έχουμε εντάξει μέχρι τώρα. Όταν θα δούμε τι έχουμε στο πρόγραμμα να εντάξουμε, τότε θα έχουμε και μια καλύτερη εικόνα της προτεραιοποίησης, της ιεράρχησης των έργων. Αλλά με δεδομένο αυτό, δεν σημαίνει ότι θα μας κόψουν σε περίπτωση που πάμε παραπάνω έργα. Αν εμείς αφήσουμε έξω προτάσεις που έχουν περίσσια χρημάτων, τότε θα έχουμε χάσει ευκαιρία να εντάξουμε έργα εκεί. Από εκεί και πέρα σαφώς και πρέπει να υπάρξει μια προτεραιοποίηση. Για εμάς η προτεραιότητα αυτή τη στιγμή, είναι το Δημοτικό Στάδιο».