Home > νέα > Ελεύθερα μέχρι τέλος του χρόνου τα ακίνητα «Ατλαντίδα», «Ύδραμα», «Ελευθερία» Χωρίς δυνατότητα μείωσης ενοικίου από την πλευρά του Δήμου Δράμας τα μισθωμένα ακίνητα

Ελεύθερα μέχρι τέλος του χρόνου τα ακίνητα «Ατλαντίδα», «Ύδραμα», «Ελευθερία» Χωρίς δυνατότητα μείωσης ενοικίου από την πλευρά του Δήμου Δράμας τα μισθωμένα ακίνητα

Χωρίς δυνατότητα μείωσης ενοικίου

από την πλευρά του Δήμου Δράμας

τα μισθωμένα ακίνητα

► Ελεύθερα μέχρι τέλος του χρόνου τα ακίνητα «Ατλαντίδα», «Ύδραμα», «Ελευθερία»

► Απαντήσεις από τον αντιδήμαρχο Οικονομικών στον «Πρωινό Τύπο»

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΤΟ ΘΕΜΑ με τις ενοικιάσεις ακινήτων και ιδιαίτερα καταστημάτων του Δήμου σε ιδιώτες, δεν είναι καινούριο. Ένα πρόσφατο γεγονός που ήρθε στη δημοσιότητα το τελευταίο διάστημα, ήταν το κυλικείο επί της οδού Χελμού στην ανάπλαση, δίπλα στην παιδική χαρά και τις αθλοπαιδιές του Δήμου.

Τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν, τόσο κατά την περίοδο του χειμώνα, όσο και την εποχή της καραντίνας εξαιτίας του κορωνοϊού, επέτειναν την κατάσταση και ανάγκασαν τον επιχειρηματία να αφήσει το κυλικείο και να ζητήσει έκπτωση στα ενοίκια κτλ. Ακολούθησε μια διαδικασία μέσω της οποίας η υπόθεση έκλεισε οριστικά και το κυλικείο είναι πλέον ελεύθερο προς επαναδημοπράτηση.

Ταυτόχρονα όμως, θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι ο Δήμος έχεις τρία ανοιχτά ζητήματα, όσον αφορά παρόμοιες υποθέσεις, όπως είναι τα καφέ «Ατλαντίδα», «Ελευθερία» και «Ύδραμα». Υποθέσεις που κρατάνε ήδη τουλάχιστον 8 χρόνια ίσως και περισσότερα και η δικαστική διαμάχη δεν έχει ακόμα κλείσει.

Σε ερώτηση δημοτικού συμβούλου της αντιπολίτευσης για το τι γίνεται με το ζήτημα των ενοικιάσεων ακινήτου του Δήμου προς ιδιώτες, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Εφραιμίδης, απάντησε ότι ο Δήμος έχει αποστείλει αλληλογραφία προς το Υπ. Εσωτερικών, αν μπορεί να προβαίνει σε μειώσεις ενοικίων,  ως ένας οικονομικά εύρωστος Δήμος. Η απάντηση που πήρε ήταν αρνητική.

Αναφερόμενος δε στα μισθωτήρια συμβόλαια «τα οποία εκκρεμούν από το παρελθόν, όπως για τα καφέ της «Ατλαντίδας»,  του «Ύδραμα» και του «Ελευθερία», είπε ότι «έχει προχωρήσει η νομική διαδικασία. Από τις 20 Ιουλίου έχει έρθει η δικαστική απόφαση όσον αφορά το Ύδραμα, και έχει κλείσει το θέμα και θα μπούμε σε μια διαδικασία επαναδημοπράτησης του συγκεκριμένου χώρου. Σε ότι αφορά τα συγκεκριμένα ακίνητα, αργήσαμε λόγω κορωνοϊού και πήγαμε πίσω. Ευελπιστώ ότι μέχρι τέλος της χρονιάς, αυτά τα ακίνητα θα είναι ελεύθερα προς το κοινό για επαναδημοπράτηση, κάτι το οποίο στο παρελθόν δεν είχε γίνει ποτέ».

EFRAIMIDHS GIANNHS

Χωρίς δυνατότητα μείωσης ενοικίων…

Το Δημοτικό Συμβούλιο έγινε το απόγευμα της Δευτέρας 27 Ιουλίου, ενώ ήδη από την περασμένη Παρασκευή 24 τρέχοντος, ο κ.Ε φραιμίδης είχε παραχωρήσει συνέντευξη για διάφορα θέματα της αρμοδιότητάς του στον «Πρωινό Τύπο». Ανάμεσα σ’ αυτά ήταν και το ζήτημα με τις ενοικιάσεις ακινήτων.

Με αφορμή την τελευταία υπόθεση με το κυλικείο της οδού Χελμού στην ανάπλαση και ότι για άλλη μια φορά επιχειρηματίας το άφησε γιατί δεν μπορούσε να τακτοποιήσει τις υποχρεώσεις του, ο κ. Εφραιμίδης είχε ερωτηθεί για το αν το Δήμος μπορεί να προβαίνει σε μειώσεις ενοικίων, ώστε να διευκολύνονται οι ιδιώτες επιχειρηματίες ως προς τη λειτουργία των καταστημάτων αυτών.

Σ’ αυτή την ερώτηση, ο κ. Εφραιμίδης απάντησε ότι «δεν υπάρχει δυνατότητα εκ μέρους μας, ούτε καν πρόταση – όχι απόφασης, για να προχωρήσουμε σε μια επιπλέον μείωση, παρά μόνον ό,τι ορίζει ο νόμος του κράτους, ο οποίος όρισε συγκεκριμένους μήνες κατά τους οποίους θα υπάρχει μείωση του 40% στο ενοίκιο, και αυτό εξαιτίας του Covid-19. Αυτό προφανώς θα το πάρουν όλοι».

Διευκρίνισε ακόμα ο κ. Εφραιμίδης, ότι, «έναντι της οικονομικής κρίσης στην οποία ήδη έχουμε περιέλθει όλοι, υπάρχει από την πλευρά μας διάθεση – γιατί έχουμε τη χαρά να έχουμε ένα δυνατό οικονομικά Δήμο – να μας δινόταν δυνητικά η δυνατότητα, κάποιας ίσως επιπλέον μείωσης ή επαναπροσδιορισμού των ενοικίων. Γι’ αυτό κάναμε αλληλογραφία εμείς ξεχωριστά ως Δήμος και φυσικά με την παρέμβαση του δημάρχου κ. Μαμσάκου προς τον υπουργό Οικονομικών αλλά και στο Υπ. Εσωτερικών. Όμως δεν βρήκαμε πρόσφορο έδαφος, γιατί μια τέτοια δυνατότητα αν δινόταν σ’ εμάς, θα έπρεπε να δινόταν παντού. Θα έπρεπε να ήταν ένα οριζόντιο μέτρο. Και έτσι δεν προχώρησε».

Μακρά διαδικασία

Με αφορμή το παράδειγμα του κυλικείου της οδού Χελμού, ο κ. Εφραιμίδης επισημαίνει ότι, «για να προχωρήσουμε στην επαναδημοπράτηση – αφού ο προηγούμενος ανάδοχος έχει φύγει – θα πρέπει να ξεκινήσουμε το μίσθωμα, από το μίσθωμα του τελευταίου αναδόχου. Αντιλαμβάνεστε ότι αυτό το συμβόλαιο που είχε γίνει πριν από τον Covid-19, είχε γίνει με διαφορετικά δεδομένα. Αυτή τη στιγμή δηλαδή, θα ξεκινήσει η δημοπράτηση, αναγκαστικά με εκείνο το μίσθωμα. Αυτό βέβαια ισχύει για όλα τα ακίνητα του Δήμου, απλά ως παράδειγμα μιλάμε για την Χελμού.

Αν βγει δύο φορές άγονος ο διαγωνισμός, τότε υπάρχει η δυνατότητα να προτείνουμε μια μείωση κοντά στο 40%, έναντι του αρχικού μισθώματος, ώστε να προχωρήσουμε σε επαναδημοπράτηση. Αυτό έχουμε σκοπό να κάνουμε. Θα προχωρήσουμε το θέμα όσο μπορούμε στα πλαίσια του νόμου, στο μέγιστο δυνατό της έκπτωση. Η διάθεσή μας δεν είναι εισπρακτική αλλά και λειτουργική. Θα πρέπει να διασφαλίζεται ότι αυτός ο οποίος θα μπει μέσα να έχει και τη δυνατότητα να βγάλει ένα μεροκάματο, αλλά και τη δυνατότητα να πληρώνει και το Δήμο. Άρα θα έχουμε και έσοδα επ’ αυτού».

Ο κ. Εφραιμίδης τονίζει για άλλη μια φορά ότι «η διαδικασία παίρνει πάρα πολύ χρόνο. Εφόσον βγει άγονη η πρώτη δημοπράτηση, ακολουθεί η δεύτερη μετά από 15-20 μέρες. Περνάει Οικονομική Επιτροπή, γυρνάει πάλι πίσω, ξαναγίνεται δημοπράτηση, ξανά Οικονομική και στο τέλος φτάνει στο Δημοτικό Συμβούλιο για την τελική έγκριση.

Οτιδήποτε και αν είναι αυτό, για το κάθε κατάστημα θέλει αρκετό διαδικαστικό χρόνο, ο οποίος προσδιορίζεται σε τρεις μήνες για το καθένα απ’ αυτά. Αλλά θέλω να πιστεύω ότι πολλά τα βάλαμε στη σειρά, και ο στόχος μας είναι αν είναι δυνατόν, σε βάθος χρόνου, σε κάθε δημοπράτηση να τα τακτοποιήσουμε έτσι ώστε, το 80%-90% να έχει καλυφθεί. Έτσι, και έσοδα θα έχει ο Δήμος και θα δώσει δυνατότητα εργασίας σε μεγάλο μέρος των κατοίκων της πόλης».