Home > Πρώτο Θέμα > Ένας διαγωνισμός Μαθηματικών και Φυσικής που βγάζει Δραμινούς επιστήμονες

Ένας διαγωνισμός Μαθηματικών και Φυσικής που βγάζει Δραμινούς επιστήμονες

Βραβεία διαγωνισμού στη μνήμη του «Βασίλη Ξανθόπουλου»

Ένας διαγωνισμός Μαθηματικών

και Φυσικής που βγάζει

Δραμινούς επιστήμονες

Τα ονόματα όλων των βραβευθέντων μαθητών

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ της Κυριακής πραγματοποιήθηκε η τελετή βράβευσης του Διαγωνισμού «Βασίλης Ξανθόπουλος». Πρόκειται για ένα διαγωνισμό μαθηματικών και φυσικής, που διεξάγεται ανελλιπώς από το 1992 μέχρι και σήμερα στη μνήμη του δολοφονηθέντος Δραμινού καθηγητή και επιστήμονα Βασίλη Ξανθόπουλου (8/4/1951-27/11/1990).

Στη φετινή διοργάνωση, καλεσμένη για την κεντρική ομιλία ήταν η κα. Δέσποινα Χατζηφωτιάδου, Ερευνήτρια στο Εθνικό Ινστιτούτο Πυρηνικής Φυσικής – Μπολόνια, Τομέας Πυρηνικής Φυσικής, εργαζόμενη σήμερα στο CERN, η οποία μίλησε με θέμα; «Ανιχνεύοντας τα μυστικά του σύμπαντος με το μεγάλο επιταχυντή αδρονίων στο CERN».

Πριν από την ομιλία, πραγματοποιήθηκε η τελετή βράβευσης των επιτυχόντων του διαγωνισμού, ενώ η εκδήλωση άνοιξε με τέσσερα τραγούδια με κιθάρα και πιάνο, που απέδωσαν και ερμήνευσαν μαθητές του Μουσικού Σχολείου Δράμας.

Οι βραβευθέντες

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι, από την τελετή απουσίαζαν ο δήμαρχος Δράμας κ. Μαμσάκος καθώς και εκπρόσωποι της Π.Ε. Δράμας καθώς βρισκόντουσαν όλοι στην κεντρική ομιλία του προέδρου της Ν.Δ. κ. Μητσοτάκη στην Καβάλα που ήταν σε εξέλιξη εκείνη την ώρα, ενώ τα βραβεία παρέδωσε ο υποψήφιος και πρώην δήμαρχος και βουλευτής Δράμας κ. Χαρακίδης και οι δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης κ.κ. Μλεκάνης και Μυστακίδης, ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ κ. Κάππος καθώς και διευθυντές Λυκείων.

Οι μαθητές που βραβεύτηκαν είναι:

Α΄ ΤΑΞΗ

1ος Γεωργιάδης Δαβίδ – 3ο ΓΕΛ.

1ος Ταουσιάνη Αθανασία – Μουσικό.

1ος Φωτιάδης Θεοδόσιος – Μουσικό.

Διακριθέντες: Σπανδωνίδης Ιωακείμ-Αλέξανδρος (2ο ΓΕΛ), Δασκάλου Ευαγγελία (Μουσικό), Καράογλου Κλεάνθης (4ο ΓΕΛ), Δήμου Σταύρος (4ο ΓΕΛ).

diagonismos Xanthopoyloy 011

Από την εκδήλωση οι βραβευθέντες μαθητές του διαγωνισμού «Βασίλης Ξανθόπουλος» 2019

Β΄ ΤΑΞΗ

1ος Κωνσταντινίδης Μαυρουδής – Μουσικό.

2ος Παπαδάκης-Αρναούτογλου Βασίλειος – 3ο ΓΕΛ.

3ος Δάλλας Αλέξανδρος – 4ο ΓΕΛ.

Διακριθέντες: Μπουχαρέλης-Πετράς Χαρίλαος (3ο ΓΕΛ), Στάμου Νικολέτα (4ο ΓΕΛ).

Γ΄ ΤΑΞΗ

1ος Μπραζιώτης Σταύρος – 2ο ΓΕΛ.

2ος Παπαδόπουλος Κυριάκος – 4ο ΓΕΛ.

3ος Τριανταφυλλίδης Βασίλειος – 1ο ΓΕΛ.

Διακριθέντες: Παντούλης Στέφανος (2ο ΓΕΛ).

Τη μεγαλύτερη βαθμολογία και στις τρεις τάξεις, συγκέντρωση ο μαθητής Κωνσταντινίδης Μαυρουδής της Β΄ Τάξης από το Μουσικό Σχολείο Δράμας.

Χατζηφωτιάδου: Η Ελλάδα θα μπορούσε να επενδύσει σ’ αυτά τα παιδιά

Xatzifotiadoy

Μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο» η κα. Χατζηφωτιάδου, έστειλε το δικό της μήνυμα για τα παιδιά που βραβεύτηκαν, επισημαίνοντας: «Αυτό που θα ήθελα να πω προς αυτά τα παιδιά που σήμερα βραβεύονται, είναι να προσπαθήσουν να κάνουν αυτό που τους αρέσει. Πέρα από τα στενά όρια να βλέπουν την επαγγελματική τους αποκατάσταση  – όχι με την έννοια να μην είναι ρεαλιστές – να διαλέξουν αυτό  που τους αρέσει, αν αυτό θέλουν και να το ακολουθήσουν. Από εκεί και πέρα ευκαιρίες υπάρχουν. Και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, όπου πολλοί Έλληνες φεύγουν έξω».

Στην ερώτηση το ποια είναι η άποψή της για το φευγιό των επιστημόνων μας στο εξωτερικό, το γνωστό brain drain, η κα. Χατζηφωτιάδου, τονίζει ότι, «σίγουρα είναι κρίμα, ότι όλους αυτούς που φεύγουν, ειδικά αυτοί που έχουν σπουδάσει στην Ελλάδα, έχουν επενδυθεί πολλά χρήματα σ’ αυτούς και η χώρα δεν επωφελείται. Από την άλλη πλευρά, ο καθένας κοιτάζει το μέλλον του και ότι θεωρεί καλύτερο».

Στην ερώτηση αν θα μπορούσαμε ως χώρα να επενδύσουμε σ’ αυτά τα παιδιά και να μείνουν στην Ελλάδα, η ίδια τονίζει: «Μπορεί να μιλάμε για brain drain, αλλά στην πραγματικότητα δε νομίζω ότι χάνονται αυτά τα άτομα για τη χώρα. Σήμερα που γενικά υπάρχει και μεγαλύτερη κινητικότητα απ’ ότι στο παρελθόν και χιλιάδες τρόποι επικοινωνίας, νομίζω ότι η επαφή υπάρχει. Και οι Έλληνες που είναι έξω έχουν συνεργασίες με τους Έλληνες που είναι εδώ, και γίνονται ανταλλαγές, γενικά μπορούν να βοηθήσουν νεώτερους στην αρχή της καριέρας τους και από εκεί και πέρα, φυσικά θα ήταν καλό να μπορούν να δημιουργηθούν θέσεις, που θα μπορούσαν να προσελκύσουν ένα ποσοστό στην Ελλάδα. Όμως αυτό νομίζω ότι θέλει έναν γενικότερο προγραμματισμό».

Βαβουλίδης: Είναι το μέλλον του τόπου

Baboylidis

Το δικό του μήνυμα για τα παιδιά, στέλνει με δηλώσεις του στον «Πρωινό Τύπο», ο πρόεδρος του Συλλόγου Θετικών Επιστημόνων Δράμας κ. Μίλτος Βαβουλίδης, ο οποίος τονίζει ιδιαίτερα, ότι «τα παιδιά που διακρίνονται στο διαγωνισμό, συνήθως περνάνε σε πολύ καλές σχολές και προοδεύουν στη ζωή τους. Πολλοί απ’ αυτούς είναι ήδη καθηγητές σε πανεπιστήμια, γιατροί, βρίσκονται σε σχολές μεγάλης ζήτησης και χαιρόμαστε γι’ αυτό.  Αυτά τα παιδιά είναι το μέλλον του τόπου και περιμένουμε απ’ αυτά να στηριχθεί η πόλη και ο τόπος μας να πάνε μπροστά».

Όπως μάλιστα επισημαίνει, «πολλά απ’ αυτά τα παιδιά συνεχίζουν να συμμετέχουν σε Βαλκανικούς, Διεθνής και Ολυμπιακούς Διαγωνισμό Μαθηματικών και Φυσικής ακόμα και ως φοιτητές. Έχουν φέρει πολλά μετάλλια στην Ελλάδα».

Ρωτήσαμε τον κ. Βαβουλίδη για την εκγύμναση και την προπόνησή τους, ότι οι περισσότεροι απ’ αυτούς, είτε ως μαθητές, είτε ως φοιτητές, δεν έχουν τους αντίστοιχους προπονητές και εκγυμναστές ώστε να πετύχουν ακόμα υψηλότερα αποτελέσματα και σημειώνει: «Όχι μόνιμους προπονητές, αλλά οι Ολυμπιακές ομάδες και των Μαθηματικών και της Φυσικής προπονούνται και μάλιστα ένας απ’ αυτούς είναι και Δραμινός, ο κ. Καραμπετάκης. Τους προπονούν, τους συνοδεύουν στις αποστολές στο εξωτερικό και όλα βέβαια στο μέτρο του δυνατού και τους βοηθάνε».

Στην ερώτηση αν στη Δράμα θα μπορούσε ίσως να δημιουργηθεί μια τέτοια προπονητική ομάδα, ο κ. Βαβουλίδης σημειώνει ιδιαίτερα: «Εμείς ως Σύλλογος Θετικών Επιστημόνων, δεν ξέρω αν έχουμε τη δυνατότητα να βοηθήσουμε σε τόσο υψηλό επίπεδο τα παιδιά αυτά. Διοργανώνουμε το διαγωνισμό και όποτε τα παιδιά θέλουν κάποια βοήθεια μπορούμε να βοηθήσουμε, αλλά από εκεί και  πέρα για κάτι περισσότερο θα πρέπει να απευθυνθούν σε ακόμα πιο ειδικούς για να μπορέσουν να πάνε ακόμα πιο μπροστά».