Home > νέα > Το ενδιαφέρον του Δήμου Δράμας να συμμετάσχει στο δίκτυο καλών πρακτικών

Το ενδιαφέρον του Δήμου Δράμας να συμμετάσχει στο δίκτυο καλών πρακτικών

 

Ημερίδα του προγράμματος URBACT III στη Δράμα

 

Το ενδιαφέρον του Δήμου Δράμας

να συμμετάσχει στο δίκτυο καλών πρακτικών

Ενημέρωση καλών πρακτικών και δημιουργία δικτύων μεταξύ ευρωπαϊκών πόλεων

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ημερίδα για το πρόγραμμα URBACT III, πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στη Δράμα και συγκεκριμένα στο ξενοδοχείο Hydrama Grand Hotel – το οποίο δημιουργήθηκε κυρίως μέσω του προγράμματος JESSICA – από τη διαχειριστική αρχή Ελλάδας – Κύπρου.

Η σημασία της επιλογή της πόλης της Δράμας για την ημερίδα είναι μεγάλη, γιατί βρέθηκαν σ’ αυτή εταίροι του προγράμματος URBACT III από πόλεις της Ευρώπης που μετέχουν σ’ αυτό και από την Κύπρο, ενώ οι συμμετέχοντες Έλληνες ήταν από αρκετές πόλεις της χώρας, από την Περιφέρεια ΑΜΘ μέχρι και την Κοζάνη.

 

URBACT (1)URBACT (2)

Το πρόγραμμα URBACT III

Στόχος της Ημερίδας ήταν να παρουσιαστεί η νέα πρόσκληση των Δικτύων Μεταφοράς Καλών Πρακτικών URBACT που μόλις άνοιξε, να εξεταστούν οι ιδιαιτερότητές της, και να παρουσιαστούν οι προτάσεις καλών πρακτικών πόλεων από την Ελλάδα, την Κύπρο και γενικά την Ευρώπη.

Konstantopoyloy

Η κα. Ματθίλδη Κωνσταντοπούλου.

Σχετικά με το πρόγραμμα URBACT III, μίλησε στον «Πρωινό Τύπο» η εθνική εκπρόσωπος της Ελλάδος – Κύπρου στο πρόγραμμα αυτό κα. Ματθίλδη Κωνσταντοπούλου, εξηγώντας μας ότι πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα συνεργασίας μεταξύ των πόλεων. Όπως σημείωσε η κα. Κωνσταντοπούλου, «δεν έχει δράσεις και υποδομές, αλλά βοηθάει στη δικτύωση των πόλεων, των ελληνικών και των κυπριακών με τις ευρωπαϊκές πόλεις σε θέματα αστικής ανάπτυξης. Το πρόγραμμα αφορά 4 θεματικές ενότητες όπως: χαμηλές εκπομπές ρύπων, κοινωνική ένταξη και ενσωμάτωση απασχόληση, καινοτομία και έρευνα καθώς και φτώχεια και καταπολέμηση της φτώχειας».

Όπως σημείωσε η κα. Κωνσταντοπούλου, «σήμερα βρισκόμαστε στην 3η προκήρυξη, που αφορά δίκτυα μεταφοράς καλών πρακτικών. Η ιδέα είναι ότι, έχουν ήδη προκηρυχθεί και έχουν επιλεγεί 97 πόλεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο που έχουν μια καλή πρακτική. Δηλαδή, θεωρούν ότι σε κάτι είναι πρωτοπόρες, καινοτόμες και θέλουν να μεταφέρουν αυτή τη γνώση, το πώς τις εφήρμοσαν – σε κάποιον από τους παραπάνω τομείς – σε κάποιες ευρωπαϊκές πόλεις. Οπότε, αυτές οι πόλεις καλούνται να δημιουργήσουν ένα δίκτυο. Έχουμε καλέσει κάποιους ξένους που θα ηγηθούν τέτοιων δικτύων εδώ, ελπίζοντας ότι θα ενδιαφερθούν ελληνικές πόλεις, ώστε να προσαρτηθούν στο άρμα κάποιας ευρωπαϊκής ή κυπριακής πόλης , ώστε να κάνουν αυτό το δίκτυο της μεταφορά καλών πρακτικών».

Στόχος της ημερίδας αυτής, ήταν η ενημέρωση και το πώς μια ελληνική πόλη θα μπορέσει να βρει τον επικεφαλής εταίρο της, για να πάρει μια καλή πρακτική του, και να εφαρμόσει την ιδέα αυτή στα δικά του δεδομένα, στα δεδομένα της ελληνικής πραγματικότητας και να μπορέσει να δικτυωθεί με τις άλλες ευρωπαϊκές πόλεις.

Στην ερώτηση πόσες πόλεις μετέχουν αυτή τη στιγμή από την Ελλάδα, η κα. Κωνσταντοπούλου μας λέει ότι, «σε προηγούμενες προκηρύξεις με διαφορετικό περιεχόμενο αλλά ίδια φιλοσοφία, εγκρίθηκαν σε ευρωπαϊκό δίκτυο 20 δίκτυα και είχαμε 7 συμμετοχές, που είναι ένα καλό επίπεδο. Στην δεύτερη προκήρυξη σε 7 πόλεις – 7 δίκτυα, είχαμε 3 ελληνικές συμμετοχές. Το θεωρώ και πάλι πολύ καλό ποσοστό. Τα χρήματα που βάζουμε στις πόλεις αυτές, έρχονται ουσιαστικά πίσω, δηλαδή έχουμε κέρδος».

Karampatzakis

Ο κ. Καραμπατζάκης.

Καραμπατζάκης: Σημαντική ημερίδα για τη Δράμα

Σε δηλώσεις του στον «Πρωινό Τύπο», ο αντιδήμαρχος Προγραμματισμού του Δήμου Δράμας κ. Καραμπατζάκης, τονίζει ότι πρόκειται για κάτι πολύ σημαντικό, «που το εθνικό σημείο URBACT Ελλάδας – Κύπρου, διάλεξε τη Δράμα για να κάνει την ενημερωτική ημερίδα για τη νέα πρόσκληση του URBACT ΙΙΙ. Ο Δήμος Δράμας, όσον αφορά την αστική του ατζέντα, έχει κάνει διάφορες ενέργειες, όπως και η Στρατηγική ΒΑΑ εντάσσεται και αυτή σε παρόμοιες ενέργειες.

Στη νέα πρόσκληση του URBACT, αναμένουμε κι εμείς να βρούμε κάποιους εταίρους, ένα καλό σχήμα, στο οποίο να κατεβάσουμε προτάσεις οι οποίες θα μπορέσουν να χρηματοδοτηθούν, γιατί σκοπός του δικτύου είναι να μεταφέρει καλές πρακτικές, να ενδυναμώσεις πόλεις οι οποίες θέλουν να αναπτυχθούν με απώτερο στόχο, να διεκδικήσει καλύτερες χρηματοδοτήσεις στο μέλλον».

Ερωτώμενος για το τι σκέφτεται να κάνει ο Δήμος Δράμας όσον αφορά το πρόγραμμα URBACT III, ο κ. Καραμπατζάκης τόνισε: «Εμείς όταν πηγαίνουμε στις Βρυξέλλες τις αντίστοιχες ημέρες για το URBACT, παρακολουθούμε τις καλές πρακτικές. Στόχος μας είναι να μπορέσουμε να εντάξουμε και ένα τέτοιο έργο, έτσι ώστε να βοηθήσουμε και τη δικτύωση πάνω σ’ αυτή τη λογική της αστικής ατζέντας αλλά και της αστικής ανάπτυξης. Άρα ναι, είναι επιδίωξή μας να μπορέσουμε να εκμεταλλευθούμε όλες αυτές τις δραστηριότητες».