Home > Πρώτο Θέμα > Έγγραφο της ΚΤΥΠ ΑΕ επισημαίνει προβλήματα στη διαδικασία του νέου Γυμνασίου – Λυκείου στο Καλαμπάκι

Έγγραφο της ΚΤΥΠ ΑΕ επισημαίνει προβλήματα στη διαδικασία του νέου Γυμνασίου – Λυκείου στο Καλαμπάκι

Έγγραφο της ΚΤΥΠ ΑΕ επισημαίνει προβλήματα στη διαδικασία του νέου Γυμνασίου – Λυκείου στο Καλαμπάκι

► Οι επισημάνσεις εγγράφου της ΚΤΥΠ ΑΕ σχετικά με το ζήτημα κατεδάφισης ή όχι των υφισταμένων κτιρίων

► Δαλακάκης στον «Π.Τ.»: Συστάθηκε Επιτροπή από την Πολεοδομία Δράμας για να ελέγξει αν το κτίριο πρέπει να κατεδαφιστεί

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ βρίσκονται οι διεργασίες για τη μελέτη ενός νέου κτιρίου, για το Γυμνάσιο – Λύκειο Καλαμπακίου. Ο «Πρωινός Τύπος», είχε ασχοληθεί με το θέμα με σχετική δημοσίευση στις 22 Μαρτίου, με συνέντευξη του δημάρχου Δοξάτου κ. Δημήτρη Δαλακάκη.

Στη διάρκεια αυτού του διαστήματος μέχρι σήμερα, έχει γίνει σαφές ότι οι Κτιριακές Υποδομές ΑΕ (ΚΤΥΠ ΑΕ) που ανήκουν στο Υπουργείο Υποδομών – Μεταφορών, έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία αυτή.

Αυτές τις μέρες, έφτασε στα χέρια μας ένα έγγραφο, το οποίο απεστάλη από την Γενική Διεύθυνση Έργων, Διεύθυνση Μελετών της ΚΤΥΠ ΑΕ, προς το Δήμο Δοξάτου, και αναφέρεται στις εξελίξεις που υπάρχουν σ’ αυτή την υπόθεση. Να σημειώσουμε ότι το έγγραφο έχει κοινοποιηθεί και στο Υπ. Παιδείας στην αρμόδια Γενική Διεύθυνση Στρατηγικού Σχεδιασμού, Προγραμματισμού και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Δ/νση Κτηριακής & Υλικοτεχνικής Υποδομής, Τμήμα Μελετών.

Στο έγγραφο αυτό, περιλαμβάνεται και σχετικό τοπογραφικό διάγραμμα.

 

Τι λένε οι Κτιριακές Υποδομές ΑΕ

Στο έγγραφο της ΚΤΥΠ ΑΕ, αναφέρονται μεταξύ άλλων τα σχετικά με την κατεδάφιση: [Μετά από εξέταση όλων των διαθέσιμων στοιχείων για την έναρξη της προμελέτης του παραπάνω έργου, δεν καθίσταται σαφής η αναγκαιότητα για την κατεδάφιση του υφισταμένου κτίσματος του Γυμνασίου – Λυκείου Καλαμπακίου το οποίο δεν είναι πια εν λειτουργία, καθώς δεν υπάρχει πρωτόκολλο επικινδυνότητας, υπογεγραμμένο από την αρμόδια Υπηρεσία Δόμησης. Επισημαίνει ότι στην επισυναπτόμενη γεωτεχνική μελέτη αναφέρεται απλώς η ανάγκη για στατική ενίσχυση του υφισταμένου κτίσματος.

Στο συνημμένο απόκομμα τοπογραφικού φαίνεται πως η προσθήκη νέου κτιρίου στον ακάλυπτο χώρο του οικοπέδου εφόσον διατηρηθούν τα δύο υφιστάμενα κτίρια και τηρώντας τις απαραίτητες κατά ΝΟΚ αποστάσεις, θα έχει ως αποτέλεσμα τη μεγάλη μείωση του αύλειου χώρου και τον κατακερματισμό του, ενώ περιορίζονται κατά πολύ οι δυνατότητες τοποθέτησης και ανάπτυξης του νέου κτιρίου. Συγκεκριμένα, θα παρουσιαστούν προβλήματα σε σχέση με τον προσανατολισμό, τον διαμπερή φωτισμό και αερισμό των κύριων χώρων του, τις θεάσεις κτλ.]

Σε άλλο σημείο του εγγράφου, γίνεται γνωστό ότι, «το κτιριολογικό πρόγραμμα το οποίο έχει εγκριθεί με απόφαση του Υπ. Παιδείας, παρουσιάζει αρκετές ελλείψεις ως προς τους χώρους σε σχέση με το εγκεκριμένο πρότυπο κτιριολογικό πρόγραμμα Λυκείου δυναμικότητας 180 μαθητών όπως αυτό συντάχθηκε και εγκρίθηκε από το Υπ. Παιδείας.]

Μάλιστα το σχέδιο προβλέπει συνολικά 9 αίθουσες διδασκαλίας 180 μαθητών, ενώ το καλύτερο θα ήταν να γίνει ένα κτίριο για 220 μαθητές. Τέλος, στο σχετικό έγγραφο της ΚΤΥΠ ΑΕ, αναφέρεται ότι: [Προκειμένου να προχωρήσουμε στην αρχιτεκτονική προμελέτη, απαιτείται να αποσαφηνιστεί εάν θα χρησιμοποιηθεί ή όχι το υφιστάμενο στο οικόπεδο κτίσμα] ενώ αναφέρει: [Στην περίπτωση που θα παραμείνουν το ένα ή και τα δύο υφιστάμενα κτίσματα και προκειμένου να αναθεωρηθεί το κτιριολογικό πρόγραμμα από την αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΕΠΘ και να προσδιοριστεί το απαιτούμενο μέγεθος του κτιρίου της προσθήκης, απαιτείται η προσκόμιση του συνόλου των στοιχείων της οικοδομικής άδειας των υφισταμένων κτιρίων καθώς και πλήρη σχέδια αποτυπώσεων αυτών.]

 

Δαλακάκης: Σύσταση επιτροπής από την Πολεοδομία Δράμας

Ο «Πρωινός Τύπος», επικοινώνησε χθες με το δήμαρχο Δοξάτου κ. Δαλακάκη, ο οποίος επιβεβαίωσε το σχετικό έγγραφο από την ΚΤΥΠ ΑΕ, επισημαίνοντας όμως, ότι ουσιαστικά πρόκειται για τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί.

Όπως είπε στον «Πρωινό Τύπο», «η συμφωνία που είχαμε κάνει με την ΚΤΥΠ ΑΕ, προέβλεπε να μας ετοιμάσουν τη μελέτη και να μας παραδώσουν το σχολείο με το κλειδί στο χέρι. Αυτή τη στιγμή, αυτό που γίνεται, είναι η προετοιμασία όλης της μελέτης. Αρχιτεκτονικό σχέδιο, υδραυλικά κτλ., γιατί μιλάμε ουσιαστικά για καινούριο κτίριο.

Είχα έρθει σε επικοινωνία πολλές φορές με τη διοίκηση της ΚΤΥΠ ΑΕ, με τον ίδιο τον υπουργό Υποδομών κ. Σπίρτζη 4 φορές, γιατί θέλω να επισπευτεί η διαδικασία.

Αυτό που περιμένουμε τώρα, είναι η ΚΤΥΠ να τηρήσει τη σύμβασή της, που την τηρεί μέχρι στιγμής, και να ενταχθεί το έργο στο ΕΣΠΑ ουσιαστικά φέτος».

Εξηγήσαμε στον κ. Δαλακάκη, ότι σε έγγραφο της ΚΤΥΠ ΑΕ, επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι είναι πολύ δύσκολο να γίνει νέο κτίριο στο εν λόγω οικόπεδο και ότι δεν έχει γίνει σαφής η αναγκαιότητα της κατεδάφισης του υφισταμένου κτιρίου.

Απαντώντας, επισήμανε ότι, «όταν πας να κάνεις ένα καινούριο σχολείο, πρέπει να πάρεις άδεια από το Υπ. Παιδείας, το οποίο εγκρίνει ο υπουργός Παιδείας. Σ’ εμάς, μετά από παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Παυλόπουλου, αυτό το έγγραφο το έχουμε πάρει από τον κ. Γαβρόγλου.

Μιλώντας με την ΚΤΥΠ, αυτό που καταφέραμε να κάνουμε, είναι να ζητήσει η ίδια η ΚΤΥΠ, – αυτό το σχολείο το οποίο είχε σχεδιάσει με προδιαγραφές το Υπουργείου Παιδείας – μεγαλύτερο σχολείο, το οποίο να μπορεί να καλύπτει ακόμα μεγαλύτερες ανάγκες. Εάν θα δείτε το έγγραφο αυτό, αναφέρεται στο κτιριολογικό και μιλάει για 180 μαθητές. Το Υπουργείο Υποδομών και η ΚΤΥΠ, λένε ότι θα είναι καλύτερο να γίνει για 220 μαθητές. Άρα, να προκύψει μεγαλύτερο κτίριο.

Αυτοί έχουν αναλάβει ουσιαστικό αυτό. Λέγοντας ότι, αν εμείς κάνουμε μεγαλύτερο κτίριο, χρειαζόμαστε μεγαλύτερο οικόπεδο. Στο κείμενο λέει το εξής: ότι το καινούριο κτίριο μπορεί να χωρέσει στο οικόπεδο, αλλά επειδή δεν θα έχει μεγάλο αύλειο χώρο, σωστό αερισμό κτλ., καλό θα είναι να κατεδαφιστεί το παλιό κτίριο».

Όσον αφορά το ζήτημα αυτό, επισημάναμε στον κ. Δαλακάκη, ότι στο έγγραφο σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής δεν καθίσταται σαφής η αναγκαιότητα κατεδάφισης του υφισταμένου κτιρίου, ή τουλάχιστον αυτό δεν διευκρινίζεται από κάποιο επίσημο έγγραφο αρμόδιας αρχής.

Ο κ. Δαλακάκης, σημείωσε ότι, «το λέει αυτό, γιατί, για να γίνει η κατεδάφιση, πρέπει να γίνει η διαδικασία την οποία μας γνωρίζουν τώρα. Όπου χρειάζεται μια επιτροπή από κάποιους μηχανικούς της δικής μας Περιφέρειας, η οποία θα εξετάσει το κτίριο και θα πει αν αυτό πρέπει να κατεδαφιστεί ή όχι.

Με το που λάβαμε το έγγραφο, απευθυνθήκαμε στην Πολεοδομία Δράμας, η οποία είναι αρμόδια, συνέστησε την Επιτροπή, η οποία θα προχωρήσει τη διαδικασία αξιολόγησης.

Αυτή τη στιγμή λοιπόν υπάρχουν δύο τινά. Με το που θα πάρουν από την Επιτροπή το πρωτόκολλό της, το διαβιβάζουν απευθείας στην ΚΤΥΠ και η ΚΤΥΠ προχωράει τη διαδικασία. Η ΚΤΥΠ, για να περατώσει τη διαδικασία, χρειάζεται αυτό το έγγραφο.

Την κατεδάφιση αναλαμβάνει η ίδια η ΚΤΥΠ, η οποία έχει αναλάβει την μελέτη, την επίβλεψη και την κατασκευή του κτιρίου. Όταν το έργο χρηματοδοτηθεί, θα περιλαμβάνει στον προϋπολογισμό και την κατεδάφιση του υφιστάμενου κτιρίου, εφόσον αυτή θα  πρέπει να γίνει. Γι’ αυτό και η ΚΤΥΠ ζητάει τις σχετικές άδειες, προκειμένου να εντάξει την κατεδάφιση στο συνολικό προϋπολογισμό, προκειμένου να είναι όλα νόμιμα.

Σε περίπτωση που η Επιτροπή βγάλει απόφαση ότι δεν πρέπει να κατεδαφιστεί, τότε θα απογυμνωθεί όλο το υφιστάμενο κτίριο και θα γίνουν προσθήκες σ’ αυτό το κτίριο».