Home > Εκδηλώσεις > Έως και το Σάββατο 14 Ιουλίου Το Tentart Festival άνοιξε τις πύλες του με ξεχωριστές δράσεις πολιτισμού και τέχνης

Έως και το Σάββατο 14 Ιουλίου Το Tentart Festival άνοιξε τις πύλες του με ξεχωριστές δράσεις πολιτισμού και τέχνης

Έως και το Σάββατο 14 Ιουλίου

Το Tentart Festival άνοιξε

τις πύλες του με ξεχωριστές

δράσεις πολιτισμού και τέχνης

 

Της Σουζάνας Θεοδωρίδου

Ξεκίνησαν χθες οι εκδηλώσεις της φετινής διοργάνωσης του Tentart Festival στη Δράμα, και αναμένεται να ολοκληρωθούν το Σάββατο 14 του μηνός. Οι εκδηλώσεις, πραγματοποιούνται στο πάρκο της Αγίας Βαρβάρας, ενώ το φετινό πρόγραμμα περιλαμβάνει και ξεναγήσεις σε ιστορικά σημεία της πόλης μας.

Την παρουσία των εκδηλώσεων έκανε χθες το πρωί, στο πάρκο της Αγίας Βαρβάρας η πρόεδρος του διοργανωτή Πολιτιστικού Συλλόγου «Art ‘n’ Roll», κα. Κατερίνα Γουργιώτη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η τέταρτη χρονιά που διοργανώνεται το Φεστιβάλ, και τόσο η συμμετοχή καλλιτεχνών όσο και του κόσμου είναι εντυπωσιακή.

«Αυτή τη χρονιά έχουμε μια καινούργια δράση στο πρόγραμμα μας η οποία ονομάζεται «City Walks». Πρόκειται για διαδρομές στην πόλη με προορισμό κάποια ιδιαίτερα κτήρια αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος. Κτήρια που διαθέτουν ιστορικό περιεχόμενο, και θεωρούμε ότι είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να μάθουμε την ιστορία της πόλης μας.

Αυτό για μας είναι ένα έναυσμα στο να το αξιοποιήσουμε και ειδικά σε κάποια κτήρια τα οποία πρόκειται σύντομα να γίνουν επισκέψιμα, οπότε θεωρούμε ότι είναι μια ευκαιρία σε αυτό το στάδιο που δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί να γίνουμε μάρτυρες αυτής της εξέλιξης του κτηρίου.

Όλα γίνονται με βιωματικό τρόπο και όχι μια απλή αναφορά ιστορικών γεγονότων, ώστε να αποτυπώνεται στο μυαλό του επισκέπτη.

TENT ART PAROYSIASH (2) 2

Στιγμιότυπο πριν από την έναρξη των ξεναγήσεων σε ιστορικά σημεία της πόλης μας, της νέας δράσης «City Walks»

Αυτές οι ξεναγήσεις, θα συνεχίσουν να διοργανώνονται και στα επόμενα Tentart Festival, όπου θα ανοίγουν κτήρια, σπίτια, καπναποθήκες και οτιδήποτε έχει γράψει ιστορία  σε αυτή την πόλη».

Το Tentart Festival, είναι ένα Φεστιβάλ το οποίο απευθύνεται σε όλους όπως σημείωσε η κα. Γουργιώτη, με σκοπό την διάδραση. Είναι ένα Φεστιβάλ, στο οποίο συμμετέχει ο κόσμος και δεν είναι απλός θεατής, αλλά μέρος των δράσεων που πραγματοποιούνται.

Οι δράσεις αυτές, αφορούν σε ένα απλό πικ νικ στα γρασίδια της Αγίας Βαρβάρας, εργαστήρια για παιδιά και ενήλικες, αλλά και εργαστήρια της φύσης (land art), θεατρικά εργαστήρια όπου φέτος θα συμμετέχει μια εξαιρετική σκηνοθέτιδα από την Θεσσαλονίκη, η κα. Βίκυ Γρηγοριάδου. Επιπλέον, στο πλαίσιο των δράσεων του Φεστιβάλ συμπεριλαμβάνεται η φιλοξενία του Mobile School της Ένωσης Κυριών Δράμας, του Κινητού Σχολείου το οποίο προσφέρει μια μη τυπική μορφή εκπαίδευσης κατάλληλη για όλα τα παιδιά. Ακόμη, θα φιλοξενηθούν μεγάλα καλλιτεχνικά ονόματα, ενώ παράλληλα θα γίνει παρουσίαση από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, ενός δρωμένου βασισμένο στην ποίηση.

«Γενικά συμπεριλαμβάνονται δράσεις οι οποίες έχουν σχέση με την τέχνη που υπάρχει ανάμεσά μας. Όχι η εξεζητημένη τέχνη, αλλά αυτή που ταιριάζει σε όλους, η οποία βρίσκεται παντού.

Ο κόσμος συνεχίζει να μαθαίνει για το Φεστιβάλ, και αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό καθώς είναι ένα νέο Φεστιβάλ. Και εμείς όμως μαθαίνουμε από τον κόσμο ώστε να βελτιωνόμαστε.

Το Tentart Festival, δημιουργήθηκε από την ανάγκη του κόσμου. Διότι ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Art ‘n’ Roll», ξεκίνησε το 2013 αλλά ο σκοπός του δεν ήταν να μείνει μέσα στο πλαίσιο ενός χώρου. Ήθελε πάντα να κάνει δράσεις έξω από αυτόν, και να μπαίνει ανάμεσα στον κόσμο και να βλέπει τις αντιδράσεις του. Μας ενδιαφέρει να κοιτάμε τους ανθρώπους στα μάτια και όχι να μας κοιτάνε πάνω σε ένα πάλκο και να μας χειροκροτούν.

Έτσι, δημιουργήθηκε το Tentart Festival, από την ανάγκη του κόσμου να βγει έξω, να μοιραστεί, να συμμετέχει με χαρά, και να κάνει ένα διάλλειμα στην καθημερινότητά του», επεσήμανε μεταξύ άλλων η κα. Γουργιώτη.

Φέτος, εκτός από τις ιδιαίτερες δράσεις που πρόκειται να πραγματοποιηθούν κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ, υπάρχει και μια ξεχωριστή συνεργασία η οποία προέρχεται από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Όπως μας εξήγησε η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου «Art ‘n’ Roll», γενικά η φιλοσοφία του Συλλόγου είναι αριστοτελική σκέψη «Σκέψου τοπικά, ενήργησε σφαιρικά», σκεφτόμαστε δηλαδή τον τόπο μας αλλά δεν μένουμε μόνο σε αυτό.

«Θέλουμε να ανοίξουμε τα φτερά μας, να ακουστούμε, και να προσελκύσουμε επισκέπτες στην Δράμα για να δουν και να συμμετέχουν, στις δράσεις που πραγματοποιούνται σε αυτό το υπέροχο περιβάλλον, που είναι το πάρκο της Αγίας Βαρβάρας. Σε αυτό το σημείο συνδέεται το Υπουργείο Πολιτισμού, όπου το έχει ανακηρύξει ιστορικό τόπο το 1984.

Με σκοπό να το προχωρήσουμε πέρα από τα όρια της Δράμας, καταθέσαμε ένα φάκελο στο Υπουργείο και ζητήσαμε την αιγίδα και την χρηματοδότησή του Φεστιβάλ. Περάσαμε από όλους τους τυπικούς ελέγχους, και έκριναν ότι αποτελούμε και εμείς ένα πρότυπο πολιτισμού σύμφωνα με τα δικά τους δεδομένα. Το ίδιο ισχύει και με το Υπουργείο Τουρισμού, όπου αμέσως μας έδωσε και αυτό την αιγίδα του, γιατί πραγματικά το Φεστιβάλ συμβαίνει σε έναν τόπο άκρως τουριστικού ενδιαφέροντος και αποτελεί πόλο έλξης επισκεπτών».