Home > νέα > Επικεφαλής εταίρος ο Δήμος Δράμας Το Interreg Ελλάδας – Βουλγαρίας για τη διαχείριση των υδατικών πόρων

Επικεφαλής εταίρος ο Δήμος Δράμας Το Interreg Ελλάδας – Βουλγαρίας για τη διαχείριση των υδατικών πόρων

 

Επικεφαλής εταίρος ο Δήμος Δράμας

Το Interreg Ελλάδας – Βουλγαρίας

για τη διαχείριση των υδατικών πόρων

Η αλλαγή λαμπτήρων σε όλο το Δήμο Δράμας και το δάνειο από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΠΡΟΣΦΑΤΑ, στις αρχές του καλοκαιριού, εγκρίθηκε από τη Διαχειριστική Αρχή του προγράμματος INTERREG Ελλάδα – Βουλγαρία, η πρόταση με τίτλο: «Κοινές δράσεις για την ανάπτυξη και εφαρμογή νέων τεχνολογιών για την βέλτιστη διαχείριση των υδατικών πόρων στο αστικό περιβάλλον», με ακρωνύμιο «LYSIS», του οποίου επικεφαλής εταίρος είναι ο Δήμος Δράμας, ενώ συμμετέχει ο Δήμος Παύλου Μελά, το Τμήμα Χημείας του ΑΠΘ, ο Δήμος Blagoevgrad και η ΜΚΟ Active Youths.

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα ο αντιδήμαρχος Προγραμματισμού κ. Καραμπατζάκης και μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο», επισημαίνει ότι το πρόγραμμα αυτή τη στιγμή βρίσκεται στα στάδιο της συμβασιοποίησης και σύντομα θα αρχίσει η δουλειά πάνω σ’ αυτό.

«Το ένα από τα δύο Interreg είναι το λεγόμενο Γεωπάρκο Νερού, το οποίο είναι ένα έργο πολιτισμού και στόχο έχει να αξιοποιήσει το νερό και την γεωπεριοχή γύρω από το Σιδηρόνερο. Και βασικά τη διασύνδεση της Δράμας με το Σιδηρόνερο. Από σήμανση, μονοπάτια, πολιτιστικές δράσεις με βάση το νερό και εκεί έχουμε συνεργάτη και το Δημοκρίτειο, με το Τμήμα Φυσικής Αγωγής, τους γυμναστές που θα ασχοληθούν με το αντικείμενο. Με αυτό το έργο κλείνει το παζλ θα λέγαμε, το οποίο δίνει τα χρήματα και με το οποίο θα μπορέσουμε να κινηθούμε για να αξιοποιήσουμε τα μέρη μας».

 

Τηλεάρδευση

Το δεύτερο πρόγραμμα, είναι ένα έργο έξυπνων πόλεων. «Πρόκειται για μια εφαρμογή συστημάτων τηλεάρδευσης των κήπων. Δηλαδή το πράσινό μας θα μπορεί να ποτίζεται ανάλογα με τις συνθήκες σε κάποια σημεία, στα οποία θα εγκατασταθεί ο εξοπλισμός, για να βελτιστοποιηθούν οι απώλειες νερού κτλ. Αυτό είναι μια υποδομή έξυπνης πόλης, είναι το έργο LYSIS όπως το λέμε, το οποίο θα είναι στον αστικό ιστό και πιθανότατα, μετά από την μελέτη που θα προκύψει, θα εφαρμοστεί στην ανάπλαση», επισημαίνει ο κ. Καραμπατζάκης.

 

Αλλαγή λαμπτήρων LED

Με την ευκαιρία, ρωτάμε τον αντιδήμαρχο Προγραμματισμού για το έργο της αλλαγής λαμπτήρων φωτισμού από συμβατικούς σε LED. Το έργο μάλιστα πρόκειται να γίνει με δανεισμό από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Απαντώντας ο κ. Καραμπατζάκης, ξιφουλκεί αρχικά κατά της αντιπολίτευσης και κυρίως κατά της μείζονος που ήταν και η προηγούμενη δημοτική αρχή.

«Κατηγορηθήκαμε από την αντιπολίτευση ότι το μόνο που κάνουμε είναι μόνο ασφαλτοστρώσεις και επεκτάσεις φωτισμού. Ας έρθει να μου πει κάποιος, γιατί όταν έκανε το έργο της προμήθειας των φωτιστικών στο κέντρο της Δράμας, η προηγούμενη δημοτική αρχή, εν έτει 2013 δεν έβαλε led και παραπλάνησε τον κόσμο ότι ήταν εξοικονόμησης. Για ποιο λόγο δεν το έκανε;

Είναι επέκταση φωτισμού ο Κορύλοβος; Γιατί δεν μπόρεσαν να το κάνουν; Ή μήπως είναι επέκταση φωτισμού ο Άγιας Σάββας; Γιατί τόσα χρόνια δεν μπόρεσαν να φροντίσουν για το ένα χιλιόμετρο στον Άγιο Σάββα;»

Όσον αφορά το ζήτημα του δανεισμού από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, σημειώνει:

«Σε προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο λίγο πριν το καλοκαίρι, περάσαμε την απόφαση έτσι ώστε να ενταχθούμε σε ειδική χρηματοδότηση δανεισμού από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Έχει γίνει η μελέτη στην πόλη της Δράμας, υπάρχουν περίπου 10.000 λαμπτήρες. Θα προχωρήσουμε σε αλλαγή των λαμπτήρων, σε led, σε όλο το Δήμο Δράμας.»

Ρωτάμε: Ωστόσο μ’ αυτό το ζήτημα του δανεισμού κ. Καραμπατζάκη υπήρξε θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Γιατί πρέπει να δανειστεί ο Δήμος για ένα έργο;

«Η αντιπολίτευση το βλέπει και το στηρίζει μονόπλευρα. Ο πολύ απλός λόγος που δεν μπορεί να ενταχθεί σε πρόγραμμα, γιατί κι αυτό στην ουσία πρόγραμμα χρηματοδότησης είναι, είναι γιατί αν η Δράμα έχει 10.000 λαμπτήρες, όλη η Ελλάδα έχει 5 εκατ. λαμπτήρες. Σε ποιον θα πρωτοδώσουν χρήματα; Δεν είναι έργο που έχει κάποια ιδιαιτερότητα, όμως είναι πάρα πολύ σημαντικό.

Σαν τεχνικό έργο είναι μια αντικατάσταση από βραχίονα μόνο μέχρι την λάμπα, αλλά φανταστείτε η χώρα για να μπορέσει να στηρίξει τη ζήτηση μέσω ΕΣΠΑ, δεν θα μπορέσει να γίνει αυτό το πράγμα. Και πιστεύω ότι αυτός είναι ο μόνος λόγος.

Σε ό,τι αφορά τον τρόπο με τον οποίο γίνεται αυτή η επένδυση, θα φύγουν όλες οι λάμπες και θα αλλάξουν όλες με led. Άρα, επειδή δεν πιστεύω στην ονομαστική εξοικονόμηση που δίνει στα χαρτιά, αλλά αν αυτοί λένε 50%, εδώ μιλάμε σίγουρα για 30% εξοικονόμηση ενέργειας από τους νέους λαμπτήρες led. Άρα, αν έχουμε 2-3 εκ. € σε δαπάνες ρεύματος οδοφωτισμού, μιλάμε απευθείας για 300.000 € το χρόνο περίπου κέρδος, τα οποία θα μένουν στο Δήμο για να μπορέσει να ξεπληρώσει την επένδυση. Και η ποιότητα του φωτισμού θα είναι ακόμα καλύτερη από αυτή που έχουμε σήμερα.

Ο δεύτερος λόγος είναι ότι μπορούσε να γίνει με δανεισμό από το Παρακαταθηκών και Δανείων είτε να το αναλάβει εργολάβος με παραχώρηση του δικτύου. Δηλαδή να έρθει ένας εργολάβος, να πει ότι εγώ θα πάρω το δίκτυό σου για 10 χρόνια, θα σου κάνω την επένδυση, αλλά δεν θα είναι δικό σου. Καταλαβαίνετε ότι επιλέξαμε το πιο συνετό και το πιο λογικό για ένα Δήμο που είναι οικονομικά βιώσιμος. Δεν έχουμε κάποια σοβαρά προβλήματα, ούτε δανεισμό έχουμε σε δάνεια περίεργα που δεν είναι βιώσιμα, και υπάρχει και κάποιο απόθεμα το οποίο μας κατατάσσει στους υγιείς Δήμους στη χώρα. Το έργο αυτό θα βοηθήσει την περιοχή και θα βελτιώσει γενικότερα το περιβάλλον, γιατί είναι πολλά τα οφέλη.»