Home > Πρώτο Θέμα > -Επικαιροποίηση του φακέλου για την ίδρυση των Σχολών σε Δράμα και Καβάλα

-Επικαιροποίηση του φακέλου για την ίδρυση των Σχολών σε Δράμα και Καβάλα

Η επέκταση του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης στην Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης

Η ίδρυση Σχολών Εφαρμοσμένων Μαθηματικών, Πληροφορικής και Στατιστικής στη Δράμα

-Επικαιροποίηση του φακέλου για την ίδρυση των Σχολών σε Δράμα και Καβάλα

-Διεθνές Κέντρο και Έρευνας Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στο Δασικό Χωριό Ελατιάς

 

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

 

Η ΙΔΡΥΣΗ Πανεπιστημιακών Τμημάτων στη Δράμα και την Καβάλα, είναι ζωτικής σημασίας για την εκπαίδευση στην περιοχή και όχι μόνο. Η ίδρυση Πανεπιστημιακών Τμημάτων στη Δράμα, θα προσδώσει σίγουρα μια νέα ώθηση στην περιοχή και μπορεί να την οδηγήσει σε νέους πολλαπλούς δρόμους ανάπτυξης.

Το τελευταίο διάστημα, η απόφαση της Συγκλήτου του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης για την ίδρυση νέων πανεπιστημιακών Τμημάτων στη Δράμα και την Καβάλα, αλλά και την παραχώρηση σ’ αυτό μέρους του Δασικού Χωριού της Ελατιάς, ανοίγει μια νέα συζήτηση για το εκπαιδευτικό και όχι μόνο, μέλλον της περιοχής.

Για το λόγο αυτό, όπως ήδη γράφαμε και χθες σε σχετικό ρεπορτάζ, ο πρύτανης του Δ.Π.Θ. κ. Καραμπίνης και ο αντιπρύτανης κ. Μάρης, βρέθηκαν το απόγευμα της περασμένης Τετάρτης στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Δράμας, όπου προέβησαν σε μια ενημερωτική εκδήλωση, σχετικά με τα σχέδια επέκτασης του Πανεπιστημίου σε όλη την Περιφέρεια.

Στο δημοσίευμα της Πέμπτης 8 Ιουνίου, αναφερθήκαμε αναλυτικότερα στις δηλώσεις στα τοπικά μέσα ενημέρωσης του κ. Καραμπίνη, ενώ σήμερα θα αναφερθούμε με κάποιες περισσότερες λεπτομέρειες από την εισήγηση του ιδίου και του κ. Μάρη, αναφορικά με τα σχέδια του Δ.Π.Θ. για τη Δράμα.

 

Η επέκταση του Δ.Π.Θ. στην Περιφέρεια

Όπως ανέφερε αναλυτικότερα ο κ. Καραμπίνης και σύμφωνα πάντα με την απόφαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου της Θράκης, σκοπός του Δ.Π.Θ. είναι να επεκταθεί σε όλη την Περιφέρεια της Αν. Μακεδονίας – Θράκης και να δημιουργήσει έτσι ένα τεράστιο πανεπιστημιακό campus – μια μεγάλη πανεπιστημιούπολη, η οποία θα αγκαλιάζει όλη την Περιφέρεια, σε συνεργασία μάλιστα με το ΤΕΙ Αν. Μακεδονίας – Θράκης που εδρεύει στην Καβάλα.

Η επέκταση του Δ.Π.Θ., εστιάζεται στην ίδρυση των παρακάτω Τμημάτων και Σχολών ως εξής:

– Ιατρική Σχολή με έδρα την Αλεξανδρούπολη.

– Τμήμα Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης με έδρα την Αλεξανδρούπολη.

– Τμήμα Διαιτολογίας και Επιστήμης Τροφίμων με έδρα την Ορεστιάδα.

– Τμήμα Ειδικής Φυσικής Αγωγής με έδρα την Κομοτηνή.

– Τμήμα Ψυχολογίας με έδρα την Κομοτηνή.

– Τμήμα Μηχανικών Πετρελαίων και Φυσικού Αερίου με έδρα την Ξάνθη.

owwYXrMXRCGOjZCc0oNA_image
Για τη Δράμα και την Καβάλα

Όσον αφορά το ζήτημα της ίδρυσης πανεπιστημιακών Τμημάτων στη Δράμα και την Καβάλα, όπως είπε ο πρύτανης του Δ.Π.Θ. κ. Καραμπίνης, το Πανεπιστήμιο ετοιμάζεται να επικαιροποιήσει έναν φάκελο που έχει για την ίδρυση Τμημάτων της Φυσικομαθηματικής Σχολής του, στη Δράμα και την Καβάλα, που είναι οι μοναδικές πρωτεύουσες Νομών στην Περιφέρεια ΑΜΘ αλλά και σε όλη τη χώρα, που δεν διαθέτουν πανεπιστημιακά Τμήματα.

Στόχος είναι να ιδρυθούν Τμήματα Φυσικής και Χημείας με έδρα την Καβάλα και Τμήματα Πληροφορικής και Μαθηματικών με έδρα τη Δράμα.

Οι προσπάθειες του Δ.Π.Θ. για ίδρυση Τμημάτων στη Δράμα και την Καβάλα δεν είναι καινούριες και ξεκινούν από το 2004. Το 2007 μάλιστα είχε καταθέσει σχετικό φάκελο στο Υπουργείο Παιδείας, που όμως τελικά δεν έτυχε επικύρωσης. Σήμερα, ο ίδιος εκείνος φάκελος ανασύρεται και ήδη γίνεται προσπάθεια επικαιροποίησής του με νέες μελέτες και με σκοπό να κατατεθεί από τον Σεπτέμβριο.

Όπως είπε μάλιστα ο πρύτανης, σκοπός του Δ.Π.Θ. είναι να έρθει σε επαφή με τις τοπικές αρχές και τις κοινωνίες, αλλά ακόμα και με το ίδιο το ΤΕΙ Αν. Μακεδονίας – Θράκης, «ώστε να δούμε πώς θα μπορέσουμε να αναπτύξουμε το σύστημα της εκπαίδευσης στην Αν. Μακεδονία και Θράκη. Και δεν σας κρύβω ότι στις προθέσεις μας και στον προγραμματισμό μας, είναι, όλη η Αν. Μακεδονία και Θράκη, να είναι ένα τεράστιο μεγάλο campus, όπου μπορούν να έρχονται από το εξωτερικό είτε για μετεκπαίδευση, είτε για εξειδίκευση, είτε από το εσωτερικό για προπτυχιακές σπουδές.»

Κατά την εισήγησή του ο κ. Καραμπίνης, αφιέρωσε αρκετό χρόνο για να την παρουσίαση σε γενικότερα πλαίσια του Δ.Π.Θ., τον τρόπο λειτουργίας του, τις δράσεις τους, τις σχολές, τα οικονομικά δεδομένα που έχει να αντιμετωπίσει, αλλά και ακόμα, να εξηγήσει το πόσο σημαντική είναι για την περιοχή, η περαιτέρω διεύρυνση και επέκταση του πανεπιστημιακού ιδρύματος σε όλη την Περιφέρεια, καθώς και την γεωστρατηγική σημασία της Αν. Μακεδονίας και Θράκης στον χάρτης Ελλάδας και των Βαλκανίων.

Χαρακτηριστικό σημείο των όσων είπε είναι και αυτά: «Αρκεί να σκεφτεί κανείς, ότι, η περιοχή διαμορφώνεται σε έναν ενεργειακό και οδικό κόμβο για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη (Εγνατία Οδός, αγωγός φυσικού αερίου, αγωγός πετρελαίου, λιμάνια Καβάλας και Αλεξανδρούπολης κτλ.)»

Αναφερόμενος στις Σχολές της Δράμας και της Καβάλας ο πρύτανης τόνισε ιδιαίτερα ότι στο Τμήμα της Καβάλας θα διδάσκονται Εφαρμοσμένη Φυσική και Χημεία και στη Δράμα Εφαρμοσμένα Μαθηματικά και Πληροφορική και από θέματα Στατιστικής, Στατιστική για Βιοϊτατρική, Οικονομία κτλ και όχι θεωρητικά μαθήματα.

Κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά μάλιστα στο Δασικό Χωριό Ελατιάς, ζήτησε μεταξύ άλλων να μπορέσει να ανέβει επάνω γρήγορο ίντερνετ, ώστε να γίνεται παράδοση μαθημάτων σε πραγματικό χρόνο μέσω διαδικτυακών συνδιαλέξεων με φοιτητές από διάφορα μέρη του κόσμου.

DASIKO XORIO 1

Δασικό Χωριό Ελατιάς

Αναφερόμενος στο ζήτημα της λειτουργίας του Δασικού Χωριού της Ελατιάς, ο κ. Καραμπίνης εξήγησε πριν απ’ όλα, ότι εδώ και 10 χρόνια περίπου, το Δ.Π.Θ. χρησιμοποιεί τον χώρο για την εκπαίδευση των φοιτητών Δασολογίας και δίνει κάθε χρόνο 40.000 € για διάφορες επιδιορθώσεις στον χώρο. «Αυτό όμως δεν αρκεί», είπε, «καθώς τα σχέδια για το Δασικό Χωριό είναι πολλά».

«Θέλουμε να κάνουμε έρευνα σ’ αυτό, να έρθουν οι φοιτητές και μεταπτυχιακοί φοιτητές να μελετήσουν τη μοναδικότητα της βιοποικιλότητας στην περιοχή.» Όπως είπε μάλιστα, ενδιαφέρον παρουσιάζει και το θέμα των ορεινών υδάτων: «Τα ορεινά ύδατα, το νερό, είναι ο επόμενος χρυσός. Κι εκεί πάνω υπάρχει ένας φυσικός πλούτος, με τον οποίον θα μπορούσε κανείς να κάνει μαθήματα για μήνες, για το πώς μπορείς με ήπιες δράσεις να κάνει διάφορα πράγματα επ’ ωφελεία του κοινωνικού συνόλου.»

Επίσης, όπως εξήγησε, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για Φυσική Αγωγή και Αθλητισμό και διάφορα προγράμματα μέσω ERASMUS. Περισσότερο εξειδικευμένα, αναφέρουμε κωδικοποιημένα τα ενδιαφέροντα του Δ.Π.Θ. για το Δασικό Χωριό.

[Δημιουργία Κέντρου Περιβαλλοντικής και Αθλητικής Εκπαίδευσης και Έρευνας Ελατιάς Δράμας

Δράσεις:

Α. Πρακτική άσκηση φοιτητών του Δ.Π.Θ. και άλλων ελληνικών και ξένων Πανεπιστημίων.

  1. Πρακτική άσκηση προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών Τμήματος Δασολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων.
  2. Πρακτική άσκηση προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος.
  3. Πρακτική άσκηση προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών.
  4. Πρακτική άσκηση προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού.
  5. Πρακτική άσκηση προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών ελληνικών και ξένων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων στα πλαίσια του προγράμματος ERASMUS+ καθώς και άλλων προγραμμάτων συνεργασιών του Δ.Π.Θ.

Β. Περιβαλλοντικό Κέντρο για μαθητές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Το Περιβαλλοντικό Κέντρο Εκπαίδευσης απευθύνεται στους μαθητές των δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων της χώρας. Το Κέντρο παρέχει πλήρη ενημέρωση για θέματα προστασίας και  διαχείρισης του φυσικού περιβάλλοντος, σίτιση και στέγαση για βραχυχρόνιες επισκέψεις  (2-3 διανυκτερεύσεις).

Γ. Σχολή Υλοτόμων.

Η σχολή υλοτόμων θα απευθύνεται σε μέλη των συνεταιρισμών  που ασχολούνται με τις υλοτομίες στα δάση.

Δ. Σχολή Δασοφυλάκων.

Θα απευθύνεται σε δασοφύλακες για την εκπαίδευσή τους για καλύτερη εκτέλεση του έργου τους.

Ε. Μουσείο Φυσικής Ιστορίας.

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας έχει στόχο την πληρέστερη ενημέρωση των επισκεπτών του Κέντρου. Για το λόγο αυτό το ΔΠΘ βρίσκεται σε συζητήσεις για την απόκτηση συλλογής εκθεμάτων.

ΣΤ. Περιβαλλοντική Βιβλιοθήκη.

Η λειτουργία της περιβαλλοντικής βιβλιοθήκης θα δώσει τη δυνατότητα να συγκεντρωθούν το σύνολο των συγγραμμάτων, εργασιών, ερευνητικών αποτελεσμάτων, μεταπτυχιακών και διδακτορικών διατριβών που αφορούν την περιοχή της Ροδόπης.

Ζ. Σχολή Δια Βίου Μάθησης.

Στόχος είναι να μετατραπεί το Διεθνές Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Έρευνας Ελατιάς Δράμας σε μόνιμο κέντρο κατάρτισης των υπαλλήλων των Υπουργείων σε θέματα περιβάλλοντος.

Για τη λειτουργία του Διεθνούς Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Έρευνας  απαιτείται να αλλάξουν χρήση μερικά από τα υφιστάμενα κτίρια δωματίων σε:

-Αίθουσες διδασκαλίας.

– Νησίδες Υπολογιστών.

– Εργαστήριο Οικολογίας.

– Αίθουσα διαλέξεων – προβολών.

– Εκθεσιακό χώρο – Μουσείο Φυσικής Ιστορίας.

– Αίθουσα δημιουργικής απασχόλησης.

– Βιβλιοθήκη.

-Γραφείο Εκπαιδευτικών και γραμματειακής υποστήριξης.

– Αποθήκη.]

Ήδη το Δ.Π.Θ., έχει ξεκινήσει τις απαραίτητες διαδικασίες, αφού ήδη του έχει παραχωρηθεί μέρος των κτισμάτων του Δασικού Χωριού και σιγά-σιγά ξεκινάει να εφαρμόζει το πρόγραμμα. Όπως εξήγησε ο κ. Καραμπίνης, όλα αυτά γίνονται με χρήματα του Πανεπιστημίου χωρίς έξτρα χρηματοδότηση από την πολιτεία και όλα αυτά θα είναι ανταποδοτικά.

Ο κ. Καραμπίνης σημείωσε μάλιστα, ότι, εδώ και δύο χρόνια, σε αγαστή συνεργασία με το Δήμο Δράμας, την Αντιπεριφέρεια Δράμας και το Δασαρχείο Δράμας, προχώρησε την όλη διαδικασία για την παραχώρηση του χώρου.

 

Η συνεργασία με το Δήμο Δράμας

Αξίζει να αναφέρουμε τέλος, ορισμένα σημεία απ’ όσα είπε ο αντιδήμαρχος Προγραμματισμού του Δήμου Δράμας κ. Καραμπατζάκης, ο οποίος μεταξύ άλλων έδειξε την θετική έκφραση του ιδίου αλλά και του δημάρχου κ. Μαμσάκου ενώ σε κάποιο σημείο είπε: «Πριν από δυόμιση χρόνια, όταν ήρθε στο δημαρχείο ο κύριος πρύτανης με τον κύριο αντιπρύτανη, με τον ίδιο ενθουσιασμό στηρίξαμε αυτό που πιστεύαμε και πιστεύουμε για το Δ.Π.Θ. Ξεκινήσαμε μια αγαστή συνεργασία η οποία συνεχίζεται, συστηματικά και όλα όσα βλέπετε γίνονται με μια σοβαρή προσήλωση στο θέμα. Θέλω να γνωρίζουν όλοι, γιατί ειπώθηκαν διάφορα τελευταία, ότι από την αρχή, και ο Δήμος Δράμας, η νέα διοίκηση τότε (σ.σ. Μαμάσκου) αλλά και το Δ.Π.Θ. γνωρίζει το επιχειρησιακό σχέδιο αξιοποίησης του ορεινού όγκου του Δήμου Δράμας, που ένα μέρος του Δασικού Χωριού είναι στα όρια του Δήμου Δράμας και ένα μέρος του ανήκει και στο Δασαρχείο. Επομένως, δεν είναι κτήμα του Δήμου Δράμας.»