Home > Νέα > Ερώτηση Δ. Κυριαζίδη στη Βουλή Υποστελεχωμένο το Νοσοκομείο Δράμας και χωρίς αναισθησιολόγους

Ερώτηση Δ. Κυριαζίδη στη Βουλή Υποστελεχωμένο το Νοσοκομείο Δράμας και χωρίς αναισθησιολόγους

Ερώτηση Δ. Κυριαζίδη στη Βουλή

Υποστελεχωμένο το Νοσοκομείο

Δράμας και χωρίς αναισθησιολόγους

 

ΕΡΩΤΗΣΗ στη Βουλή προς τον υπουργό Υγείας κ. Ξανθό, κατέθεσε χθες Δευτέρα ο αν. Γενικός Γραμματέας της Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας και βουλευτής Δράμας κ. Δημήτρης Κυριαζίδης, σχετικά με την υποστελέχωση του Γενικού Νοσοκομείου Δράμας, αλλά και των Κέντρων Υγείας του Νομού Δράμας. Παράλληλα, θίγονται και άλλα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν τα δημόσια ιδρύματα Υγείας στην περιοχή μας.

Όπως επισημαίνει στην ερώτησή του ο κ. Κυριαζίδης, η έλλειψη ικανού αριθμού αναισθησιολόγων  στο Γ.Ν. Δράμας δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα στην ομαλή διεξαγωγή των χειρουργείων ενώ και στα Κέντρα Υγείας παρατηρείται υποστελέχωση σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό αλλά και έλλειψη ιατρικού εξοπλισμού. Το Υπουργείο, καλείται να ενσκήψει συνολικά στα προβλήματα του Νοσοκομείου της Δράμας και των Κέντρων Υγείας του Νομού μας.

 

Η ερώτηση

Αναλυτικότερα, στην ερώτηση του κ. Κυριαζίδη επισημαίνονται:

[Το Γενικό Νοσοκομείο Δράμας, ένα δημόσιο νοσηλευτικό ίδρυμα το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό του οποίου καταβάλλει κάθε ανθρωπίνως δυνατή προσπάθεια για το κρατήσει όρθιο, παρέχοντας ποιοτικές υπηρεσίες στους συμπολίτες μας, για μία ακόμη φορά εκπέμπει σήμα κινδύνου, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες της Διοίκησής του. Ως πληροφορούμαι, η έλλειψη ικανού αριθμού αναισθησιολόγων δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα στην ομαλή διεξαγωγή των χειρουργείων και όχι μόνον τούτο, αλλά η δεύτερη χειρουργική τράπεζα απειλείται πλέον με κλείσιμο. Μολονότι, δηλαδή, θα έπρεπε να υπάρχουν στο Νοσοκομείο μας πέντε κατ’ ελάχιστον ιατροί της ανωτέρω ειδικότητας, αυτή την στιγμή υπηρετούν μόνον δύο, αριθμός που υπολείπεται σημαντικά του αναγκαίου. Αποτέλεσμα αυτής της νοσηρής κατάστασης είναι οι ασθενείς που βρίσκονται στην αναμονή είτε να καταφεύγουν σε δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα εκτός Νομού είτε να προσφεύγουν σε ιδιωτικές κλινικές. Με αφορμή το ζήτημα αυτό, το Υπουργείο καλείται να ενσκήψει συνολικά στα προβλήματα όχι μόνον του Νοσοκομείου της Δράμας αλλά και των Κέντρων Υγείας του Νομού μας, η κατάσταση των οποίων από πλευράς ελλείψεων ιατρών και υποδομών είναι εξίσου τραγική.

Ως πληροφορούμαι, στο Κέντρο Υγείας Προσοτσάνης άμεση παρίσταται η ανάγκη κάλυψης τουλάχιστον δύο εκ των πέντε κενών οργανικών θέσεων ιατρών γενικής ιατρικής για λόγους ασφαλούς λειτουργίας της μονάδος αυτής, ενώ ταυτόχρονα απαιτείται και η κάλυψη των κενών θέσεων παιδιάτρου, μικροβιολόγου και οδοντιάτρου, χωρίς βέβαια να λησμονείται και η ανάγκη κάλυψης της ελλείψεως σε νοσηλευτικό προσωπικό, η άμεση πρόσληψη του οποίου επιβάλλεται για λόγους ασφαλούς πραγματοποίησης του κυκλικού ωραρίου της  νοσηλευτικής υπηρεσίας.

Ανάλογες κατεπείγουσες ανάγκες παρουσιάζουν και τα Κέντρα Υγείας Νευροκοπίου και Παρανεστίου, τα οποία και εκ των πραγμάτων έχει ξεχάσει η επίσημη Πολιτεία. Σε ό,τι δε ειδικότερα αφορά στο Παρανέστι, το οποίο καλύπτει και τις ιατρικές κλπ. ανάγκες του Προαναχωρησιακού Κέντρου, όπου κρατούνται περί τους 500 παράνομους μετανάστες με αυξημένα προβλήματα περίθαλψης κλπ. ελλείπει και εδώ ιατρικό προσωπικό (οδοντίατρος, μικροβιολόγος) και βεβαίως ο ιατρικός εξοπλισμός είναι ανύπαρκτος (π.χ. καρδιολογικός, οδοντιατρικός κλπ).

Προς δε, δεν είναι δυνατόν να μην υφίσταται αυτή την στιγμή σε άμεση διάθεση ασθενοφόρο, καθώς εκ των τριών που υπήρχαν, το ένα παροπλίστηκε λόγω παλαιότητας, το δεύτερο παρουσιάζει μηχανική βλάβη και το τρίτο διατίθεται στο ΕΚΑΒ Δράμας. Πρόσθετο ζήτημα είναι και αυτό των ελλείψεων οδηγών/πληρωμάτων στα ασθενοφόρα. Είναι πραγματικά αδιανόητο λ.χ. να μην υπάρχει οδηγός στο Κ.Υ. Προσοτσάνης τα Σάββατα και τις Κυριακές ούτως ώστε να εξυπηρετούνται τα επείγοντα περιστατικά της μεγάλης περιοχής που καλύπτει η εν λόγω μονάδα. Βεβαίως στο Κ.Υ. Παρανεστίου ελλείπουν και οδηγοί.

Εν όψει των ανωτέρω, ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

  1. Σε ποιες ενέργειες θα προβεί το Υπουργείο Υγείας για την άμεση στελέχωση του Γενικού Νοσοκομείου Δράμας με αναισθησιολόγους; Πότε αναμένεται να λυθεί το πρόβλημα;
  2. Αναφορικά με τα Κέντρα Υγείας του Νομού, τελούν σε γνώση του Υπουργείου σας τα ανωτέρω προβλήματα και ποιες λύσεις θα δρομολογήσει για αυτά; Θα καλυφθούν εν τέλει οι ελλείπουσες ειδικότητες σε ιατρονοσηλευτικό προσωπικό των εν λόγω μονάδων υγείας και πότε; ]