Home > Αρθρα > «ΕΘΝΙΚΟ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΟ» Ευάγγελος Χ. Μαρινόπουλος

«ΕΘΝΙΚΟ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΟ» Ευάγγελος Χ. Μαρινόπουλος

               «ΕΘΝΙΚΟ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΟ»       

    Ευάγγελος Χ. Μαρινόπουλος

 

Εθνικό απολυτήριο ονομάζει ο υπουργός Παιδείας το απολυτήριο του Λυκείου, με το οποίο θα εισάγονται οι απόφοιτοι στο Πανεπιστήμιο. Αυτή η ρύθμιση βέβαια θα ισχύσει μετά από τρία χρόνια, όταν ο κ. Γαβρόγλου θα είναι στο σπίτι του και ο ΣΥΡΙΖΑ στην αντιπολίτευση. Αλλά γιατί εθνικό; Τι σχέση έχει το απολυτήριο με το έθνος; Δηλαδή, αν λέγεται απλώς απολυτήριο του λυκείου, όπως λεγόταν μέχρι σήμερα, δεν θα ήταν έγκυρο;

Αλλά πέραν αυτού, είναι γνωστό ότι οι λέξεις έθνος, εθνικός, εθνικιστής έχουν διαγραφεί από το λεξιλόγιο της Αριστεράς, διότι «μυρίζουν» εθνικισμό, ιδεολογία που προκαλεί αλλεργία στους μαρξιστές και τους ριζοσπάστες… αριστερούς. Απορώ λοιπόν γιατί ο υπουργός Παιδείας ονομάζει εθνικό απολυτήριο το απολυτήριο του Λυκείου. Μήπως ο κ. Γαβρόγλου δεν είναι ούτε μαρξιστής ούτε αριστερός και παρεισέφρησε λάθρα στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ή μήπως χρησιμοποιεί την «κακή» αυτή λέξη για να ικανοποιήσει τον κ. Καμμένο;

Ο χαρακτηρισμός τού απολυτηρίου ως εθνικού ή κρατικού ή απλώς Λυκείου προφανώς δεν έχει καμμιά ουσιαστική σημασία· σημασία έχει το νέο νομοσχέδιο, που θα γίνει νόμος τού κράτους και προβλέπει: 1) Κατάργηση των Πανελλαδικών Εξετάσεων και εισαγωγή στα ΑΕΙ και στα ΤΕΙ μόνο με βάση το βαθμό του «εθνικού απολυτηρίου». 2) Αναμόρφωση του προγράμματος διδασκαλίας και των μαθημάτων των δύο τελευταίων τάξεων του Λυκείου με ταυτόχρονη ελάττωση της ύλης. Πρόθεση και ελπίδα τού κ. υπουργού είναι η απεξάρτηση των μαθητών από τα Ιδιωτικά Φροντιστήρια και η απαλλαγή τους από το άγχος των εισαγωγικών εξετάσεων, τις οποίες καταργεί μετά το 2020. Μέχρι τότε το «παλιό σύστημα» θα ισχύει.

Υπάρχει όμως μια σκέψη μάλλον δυσάρεστη. Επειδή η εισαγωγή στα Πανεπιστήμια θα εξαρτάται μόνο από τον βαθμό τού Εθνικού Απολυτηρίου, οι μαθητές για να εξασφαλίσουν κατά το δυνατόν υψηλότερο βαθμό, θα κολακεύουν τους καθηγητές, κοινώς θα τους γλείφουν, θα τους «λαδώνουν» ή ακόμα και θα τους απειλούν. Έχω υπ’ όψη μου παρόμοια περιστατικά λαδώματος και απειλής από την εποχή 1951-57. Σκεφτείτε τι μπορεί να γίνει τώρα, που ο σεβασμός των μαθητών προς τους καθηγητές τους τείνει να εκλείψει. Ακόμα και οι γονείς ενδέχεται να δωροδοκούν ή να απειλούν τους καθηγητές, για να αποσπάσουν υψηλούς βαθμούς για τα παιδιά τους.

Φοβούμαι ότι και η … νέα εκπαιδευτική μεταρρύθμιση δεν θα έχει καλά αποτελέσματα. Οι υπουργοί Παιδείας ορμώμενοι από την κομματική τους ιδεολογία και από την προσωπική τους φιλοδοξία προβαίνουν συχνά σε εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις, ελπίζοντας να συνδέσουν το όνομά τους με ρηξικέλευθες αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας.

Μέχρι τώρα έχουν εφαρμοσθεί δύο τρόποι εισαγωγής στα Πανεπιστήμια: 1) Οι απευθείας γραπτές εξετάσεις στις πανεπιστημιακές αίθουσες ενώπιον καθηγητών Πανεπιστημίου και 2) Οι Πανελλαδικές Εξετάσεις. Τώρα ο κ. Γαβρόγλου προτείνει εισαγωγή μόνο με το απολυτήριο του Λυκείου, το λεγόμενο «Εθνικό Απολυτήριο».

Νομίζω ότι ο πρώτος τρόπος εισαγωγής στα ΑΕΙ ήταν ο καλύτερος, αν και μερικοί υποστηρίζουν ότι προκαλούσε άγχος στους διαγωνιζόμενους λόγω του αγνώστου περιβάλλοντος των εξετάσεων. Έχω την γνώμη ότι άγχος έχουν μόνον οι πλημμμελώς προετοιμασμένοι. Αλλά για την άγνοια των υποψηφίων φοιτητών δεν ευθύνεται ούτε το εκπαιδευτικό σύστημα ούτε το περιβάλλον. Οι Έλληνες πρέπει κάποτε να καταλάβουν και να αποδεχθούν ότι «τα αγαθά πόνω πάντα κτώμεθα».

 

                                                             Ευάγγελος Χ. Μαρινόπουλος