Home > Πρώτο Θέμα > Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο πάει για πρωτιά στην Ευρώπη με το έργο SOL – BRINE

Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο πάει για πρωτιά στην Ευρώπη με το έργο SOL – BRINE

Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

πάει για πρωτιά στην Ευρώπη

με το έργο SOLBRINE

Η καθηγήτρια του ΕΜΠ μιλά στον «Π.Τ.»

Ψηφίστε στο Facebook στην ιστοσελίδα του LIFE κάνοντας «like» στο έργο SOL-BRINE

Της Σουζάνας Θεοδωρίδου

Την κορυφή της Ευρώπης, σκοπεύει να κατακτήσει το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, συμμετέχοντας στα «Πράσινα Βραβεία» (Green Awards) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με το έργο LIFE SOL-BRINE της Σχολής Χημικών Μηχανικών.

Ειδική επιτροπή εμπειρογνωμόνων, ανάμεσα σε 4.306 ολοκληρωμένα  έργα του προγράμματος LIFE της τελευταίας 25ετίας, επέλεξε τα καλύτερα πέντε στις τρεις θεματικές ενότητες: Περιβάλλον, Φύση – Βιοποικιλότητα, και Κλιματική Αλλαγή. Μέσα σε αυτά, συγκαταλέγεται και το έργο SOL – BRINE, της Σχολής Χημικών Μηχανικών.

Κύριος στόχος του έργου, είναι η ανάπτυξη ενός ενεργειακά αυτόνομου συστήματος ολικής εξάλειψης της παραγόμενης άλμης από μονάδες αφαλάτωσης, υιοθετώντας και εφαρμόζοντας την αρχή μηδενικής απόρριψης (Zero Liquid Discharge). Με τον τρόπο αυτό, η ομάδα του έργου, συνεισέφερε σημαντικά στην ανάπτυξη μίας βιώσιμης λύσης για τα περιβαλλοντικά ζητήματα που σχετίζονται με την αφαλάτωση. Η νέα καινοτόμος πιλοτική μονάδα, είναι ήδη εγκατεστημένη στην περιοχή του Αγίου Φωκά στην Τήνο, σε υφιστάμενη μονάδα αφαλάτωσης.

METSOBIO 1

Η καθηγήτρια του ΕΜΠ μιλά στον «Π.Τ.»

Όπως εξήγησε στην εφημερίδα μας, η επιστημονική υπεύθυνη του έργου, καθηγήτρια του ΕΜΠ, της Σχολής Χημικών Μηχανικών, κα. Μαρία Λοϊζίδου, πρόκειται για ένα καινοτόμο πρόγραμμα που διαχειρίζεται την άλμη της αφαλάτωσης και παράγει μέσα από τα υγρά απόβλητα της νέα προϊόντα στα πρότυπα της κυκλικής οικονομίας. Το πιλοτικό αυτό πρόγραμμα, ολοκληρώθηκε στην Τήνο με μεγάλη επιτυχία και πλέον θα δοκιμαστεί σε μεγάλη κλίμακα στο λιμάνι του Ρότερνταμ.

Η ελληνική τεχνογνωσία και καινοτομία βρίσκεται στην κορυφή της Ευρώπης. Από τα ευρωπαϊκά προγράμματα LIFE για το περιβάλλον, το SOL BRINE του ΕΜΠ, κατατάχθηκε στα πέντε καλύτερα, και έχει σημαντικές ελπίδες να αναδειχθεί πρώτο, εφόσον οι ευρωπαίοι πολίτες το ψηφίσουν.

Είναι το πρόγραμμα που κατάφερε να καταστήσει την αφαλάτωση, περιβαλλοντικά και ενεργειακά, φιλική διαδικασία η οποία διαχειρίζεται με επιτυχία την άλμη χωρίς να την επιστρέφει στην θάλασσα, καταστρέφοντας το θαλάσσιο περιβάλλον, ενώ στο τέλος της παράγει και νέα προϊόντα από τα υγρά απόβλητα.

METSOBIO 2

«Σχεδιάσαμε, εξατμιστήρες, κρυσταλλωτήρες, και ηλιακή ξήρανση, ενώ όλο το σύστημα δουλεύει με ηλιακή ενέργεια. Ότι μπαίνει στο σύστημα μας, θα βγαίνει αλάτι και νερό. Έτσι, πετυχαίνουμε να παράξουμε ένα δεύτερο χρήσιμο προϊόν το οποίο είναι το αλάτι, και τριπλάσια ποσότητα πόσιμου νερού», επεσήμανε μεταξύ άλλων η κα. Λοϊζίδου.

Έτσι, προκύπτει κυκλική οικονομία με την αξιοποίηση των αποβλήτων της αφαλάτωσης στο 100%, και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αποτελούν τον ιδανικότερο συνδυασμό που λύνει μια για πάντα το πρόβλημα του νερού στα άνυδρα νησιά.

«Αν συγκρίνουμε το κόστος μεταφοράς νερού, που στα σημερινά συμβόλαια είναι 10,5€ / κυβικό, συν την επεξεργασία, μπορούμε να δούμε την αφαλάτωση νερού με ανανεώσιμες πηγές, σε ένα κόστος 5€/κυβικό, ακόμη και πιο κάτω. Πρέπει να κινηθούν τα νησιά σε αυτή την κατεύθυνση. Είναι ακριβό το αρχικό κόστος επένδυσης, αλλά αποσβένεται πάρα πολύ γρήγορα», όπως υποστήριξε η κα. Λοϊζίδου.

METSOBIO 3

Το επιτυχημένο αυτό πιλοτικό πρόγραμμα, πρόκειται να εφαρμοστεί και σε μεγάλη κλίμακα στο λιμάνι του Ρότερνταμ, ανακτώντας χημικά στοιχεία που υπάρχουν μέσα στο θαλασσινό νερό και προωθώντας τα στη βιομηχανία ως πρώτες ύλες.

Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, μας καλεί να το ψηφίσουμε στην διαδικτυακή πλατφόρμα του LIFE, προκειμένου να ανακηρυχθεί το καλύτερο πρόγραμμα της Ευρώπης.

Για την ενίσχυση της υποψηφιότητας των έργων έχει ανοιχθεί διαδικασία ψηφοφορίας στο Facebook στην ιστοσελίδα του LIFE την οποία μπορείτε να επισκεφτείτε και να στηρίξετε το ελληνικό επιστημονικό έργο κάνοντας «like» στο έργο SOL-BRINE.