Home > νέα > Το ετήσιο ραντεβού των μικρομηκάδων ξεκίνησε Άνοιξε η αυλαία του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας

Το ετήσιο ραντεβού των μικρομηκάδων ξεκίνησε Άνοιξε η αυλαία του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας

Το ετήσιο ραντεβού των μικρομηκάδων ξεκίνησε

Άνοιξε η αυλαία του Φεστιβάλ

Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας

Νέα χρηματοδότηση πρωτότυπων ταινιών μικρού μήκους,

από νέες και νέους δημιουργούς 18-35 ετών ανακοίνωσε ο υφυπουργός ΨΗΠΤΕ

 

 

Της Σουζάνας Θεοδωρίδου

Μια ακόμα γιορτή για τους μικρομηκάδες ξεκίνησε το βράδυ της περασμένης Κυριακής, στο κατάμεστο Δημοτικό Ωδείο της Δράμας, της πόλης μας που δημιούργησε και διοργανώνει για 41 συναπτά έτη το Εθνικό Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους, και τα τελευταία 24 χρόνια το Διεθνές Φεστιβάλ, ένα από τα σημαντικότερα στην Ευρώπη.

Η καρδιά του σινεμά, και δη των μικρομηκάδων θα χτυπά στη Δράμα έως και τις 22 Σεπτεμβρίου, ενώ θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε στον κινηματογράφο «Ολύμπια» και στο Δημοτικό Ωδείο Δράμας, πλήθος ταινιών, τόσο από το ελληνικό τμήμα, όσο και από το διεθνές.

Πλήθος κόσμου, παραβρέθηκε στην τελετή έναρξης της φετινής διοργάνωσης, σκηνοθέτες και συντελεστές των ταινιών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων της περιοχής μας, καθώς και πλήθος Δραμινών και ξένων επισκεπτών.

IMG_4868

«Αντ. Παπαδόπουλος: «Για το Φεστιβάλ Δράμας η φετινή χρονιά, αποτελεί τη σημαντικότερη στιγμή μέχρι τώρα στην ιστορία του»

Την παρουσίαση της τελετής, έκανε ο κ. Βασίλης Τερζόπουλος, ενώ η έναρξη της εκδήλωσης έγινε από τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους, κ. Αντώνη Παπαδόπουλο. Ο κ. Παπαδόπουλος, στον χαιρετισμό του έκανε εκτενή αναφορά στην ταινία μικρού μήκους, όπου όπως σημείωσε ο ίδιος, αποδεικνύεται ο πλέον ώριμος χρονικογράφος του καιρού μας. Το μέγεθος και η διάρκεια της ταινίας μικρού μήκους, βοηθούν στην ταχύτητα  της αποτύπωσης. Η προσέγγιση όμως των σκηνοθετών και το ταλέντο τους, προσδίδουν αυτή την γλυκιά ουμανιστική γεύση που αγκαλιάζει και τις πιο τραχιές συγκρούσεις της ζωής και τις μεταπλάθει, όπως περιέγραψε ο κ. Παπαδόπουλος, σε δραματουργικές συγκρούσεις που στην πλειοψηφία τους αντιμετωπίζονται με παρρησία.

«Σημαδιακή χρονιά είναι για το ελληνικό σινεμά αυτή που διανύουμε. Για το Φεστιβάλ Δράμας όμως, αποτελεί τη σημαντικότερη στιγμή μέχρι τώρα στην ιστορία του. Είναι συγκινητική η στιγμή για κάποιους, αυτή της αναγνώρισης και της δικαίωσης μιας πολυετούς προσπάθειας που τώρα αρχίζει να αποδίδει καρπούς. Η σύμπραξη με το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο αποτελεί καινοφανή, ρηξικέλευθη διεθνώς μορφή συνέχειας κινηματογραφικής και πανεπιστημιακής κοινότητας».

Χρ. Μαμσάκος: «η Δράμα φωτίζει και φωτίζεται από τον κινηματογράφο και από το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους..»

Ακολούθως, τον λόγο πήρε ο Δήμαρχος Δράμας κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος, ο οποίος αναφέρθηκε στην φετινή διοργάνωση του Φεστιβάλ χαρακτηρίζοντας το φάρο της έβδομης τέχνης, το οποίο αποκαλύπτει νέες τάσεις, καινοτόμες ιδέες, και πρωτοποριακές απόψεις.

«Δεδομένου ότι η πραγματικότητα δεν είναι ούτε ταινία, ούτε βιβλίο το Φεστιβάλ δεν θα ζούσε αν δεν υπήρχε η αγάπη των συνδημοτών μου σε συνδυασμό με όλους τους καλλιτέχνες που φιλοξενήθηκαν και αγάπησαν αυτόν τον θεσμό. Γι’ αυτό και πάντα λέω ότι η Δράμα φωτίζει και φωτίζεται από τον κινηματογράφο και από το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους».

Η ίδρυση, η οργάνωση και η λειτουργία προγράμματος κινηματογραφικών σπουδών στην ελληνική και στην αγγλική γλώσσα, αποτελεί πιστοποίηση ότι η Δράμα μπαίνει στο κέντρο των κινηματογραφικών σπουδών της Ελλάδας, όπως σημείωσε ο Δήμαρχος Δράμας. «Η Δράμα, γίνεται σημείο αναφοράς σπουδών διεθνώς. Διατηρείται ως πόλος έλξης για τον κόσμο της καλλιτεχνικής δημιουργίας, και των παιδιών από την Ελλάδα, την Ευρώπη, και ολόκληρο τον κόσμο. Παράλληλα όμως αναβαθμίζεται η οικονομική, η εμπορική, η βιοτεχνική, η βιομηχανική και η τεχνολογική ζωή της περιοχής μας με πολλαπλά οφέλη τόσο σε τοπικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο.

Η συνεργασία με το ΕΑΠ, η ίδρυση Σχολής Κινηματογράφου, καθώς επίσης και το ιδιαιτέρως σπουδαίο έργο για τον τόπο μας αλλά και για την Ελλάδα, η αναβάθμιση με την μελέτη από την εταιρεία Raycap της καπναποθήκης στην οδό Περδίκα, που αγοράστηκε από τον τότε δήμαρχο Δράμας κ. Μαργαρίτη Τζίμα, και που σύντομα θα είναι ο ναός της έβδομης τέχνης, επιβεβαιώνουν ότι η Δράμα αλλάζει σελίδα, εξελίσσεται, αναπτύσσεται και συνδέεται πλήρως με την έβδομη τέχνη.

Το Φεστιβάλ έχει δεχτεί φέτος 300.000 ευρώ από το Υπουργείο Οικονομία και Ανάπτυξης για συγκεκριμένες αναπτυξιακές δράσεις. Επίσης ετοιμάζεται η προγραμματική σύμβαση 1.000.000 ευρώ για τα επόμενα τρία χρόνια που θα δώσει νέα πνοή και δυναμική σε όλο αυτό τον θεσμό».

 

Αν. Τερζής: «Το Φεστιβάλ συνεχώς μεγαλώνει, και μετά από 40 χρόνια, αναθεωρήσαμε τους στρατηγικούς μας στόχους…»

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους, κ. Ανέστης Τερζής, μίλησε για την φετινή διοργάνωση του Φεστιβάλ, αλλά και για τους νέους ορίζοντες πλέον που ανοίγονται με την δημιουργία Σχολής Κινηματογράφου στην πόλη μας, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι: «Το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας συνεχώς μεγαλώνει, και μετά από 40 χρόνια, αναθεωρήσαμε τους στρατηγικούς μας στόχους. Υπάρχουν πλέον νέα δεδομένα για το Φεστιβάλ, και είμαστε υποχρεωμένοι να μπορέσουμε να τα αφομοιώσουμε, να τα κάνουμε όραμα προκειμένου να φέρουμε την ταινία μικρού μήκους σε ένα διαφορετικό επίπεδο».

Λ. Κρέτσος: «Θα διατεθούν 700.000 ευρώ από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για την ταινία μικρού μήκους…»

Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε ο υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, κ. Λευτέρης Κρέτσος, ο οποίος παραβρέθηκε στην τελετή εγκαινίων του 41ου Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας.

Ο κ. Κρέτσος, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο εύρος που έχει αποκτήσει το Φεστιβάλ της Δράμας, γεγονός που αποδεικνύεται από το πλήθος των συμμετοχών τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό.

Μάλιστα ο κ. Κρέτσος, ανακοίνωσε και την χρηματοδότηση πρωτότυπων ταινιών μικρού μήκους, από νέες και νέους δημιουργούς 18-35 ετών, σε συνεργασία με την Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. «Πρόκειται για ένα πρόγραμμα το οποίο στοχεύει στο να αναδείξει τα νέα ταλέντα, να δώσει την ευκαιρία σε νέες και νέους να ορθώσουν δημόσιο λόγο μέσα από το έργο τους, να αναδείξουν θέματα που τους απασχολούν, να γίνουν μέτοχοι της εθνικής μας κινηματογραφίας

Θα διατεθούν 700.000 ευρώ από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για την ταινία μικρού μήκους. Η πρόσκληση, που θα βγει μέσα στο 2018, θα απευθύνεται σε νέους δημιουργούς ηλικίας 18 έως 35 ετών» εξήγγειλε ο κ.Κρέτσος, προσθέτοντας πως «στην συγκυρία αυτή, όλα δείχνουν πως η Δράμα θα αποτελέσει ένα πολύ φιλικό οικοσύστημα στον οπτικοακουστικό κλάδο».

Παράλληλα, χαιρετισμούς απηύθυναν ο βουλευτής Δράμας της ΝΔ κ.Δημήτρης Κυριαζίδης, ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Αργύρης Πατακάκης, ο βουλευτής Δράμας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Χρήστος Καραγιαννίδης, και ο  αναπληρωτής επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Γιώργος Μοσχόβης

Στην τελετή έγινε ιδιαίτερη αναφορά στα νέα σχέδια περί ανακατασκευής της μεγάλης Καπναποθήκης στην οδό Περδίκα, η οποία πρόκειται να στεγάσει όχι μόνο το Φεστιβάλ αλλά και τη μελλοντική Σχολή Κινηματογραφικών και Οπτικοακουστικών Μέσων του ΕΑΠ. Η δημιουργία της σχολής είναι μια κοινή πρωτοβουλία του ΥΨΗΠΤΕ, του Δήμου Δράμας και του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου.
Επιπλέον, για πρώτη φορά φέτος, το Φεστιβάλ Δράμας συνεργάζεται με την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα. Στις παράλληλες εκδηλώσεις του, περιλαμβάνεται η προβολή πέντε ταινιών μικρού μήκους που χρηματοδοτήθηκαν στο πλαίσιο του διαγωνισμού «EUandME».

Το 41ο Εθνικό και το 24ο Διεθνές Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας, θα ολοκληρωθεί στις 22 Σεπτεμβρίου. Στη φετινή, ενισχυμένη διοργάνωση, θα προβληθούν συνολικά 195 ταινίες από 52 χώρες, συνεχίζοντας μια παράδοση αφιερωμένη σε όλους εκείνους τους δημιουργούς που μένουν πιστοί στη μικρή φόρμα και που κάθε χρόνο δίνουν ηχηρό παρών στη Δράμα, η οποία αποτελεί ορόσημο για τους Έλληνες κινηματογραφιστές.