Home > Πρώτο Θέμα > «Φιλέτο» τα υδροηλεκτρικά φράγματα της περιοχής μας, Θησαυρού και Πλατανόβρυσης Στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος της Δράμας του Σωματείου Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας ΔΕΗ

«Φιλέτο» τα υδροηλεκτρικά φράγματα της περιοχής μας, Θησαυρού και Πλατανόβρυσης Στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος της Δράμας του Σωματείου Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας ΔΕΗ

Στην κορυφή του επενδυτικού ενδιαφέροντος

το συγκρότημα του Νέστου

«Φιλέτο» τα υδροηλεκτρικά φράγματα της περιοχής μας, Θησαυρού και Πλατανόβρυσης

Ο πρόεδρος της Δράμας του Σωματείου Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας ΔΕΗ «Σπάρτακος», κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης

Της Σουζάνας Θεοδωρίδου

 

Φουντώνουν οι φήμες των τελευταίων ημερών, που θέλουν την πώληση υδροηλεκτρικών και λιγνιτικών μονάδων, απελευθερώνοντας έτσι την εγχώρια αγορά ηλεκτρισμού.

Οι θεσμοί, εμφανίζονται αποφασισμένοι ώστε να επιβάλουν καθοριστικά μέτρα για το σπάσιμο του μονοπωλίου της ΔΕΗ στα νερά και τους λιγνίτες.

Μάλιστα, προτείνουν την πώληση του 40% του λιγνιτικού και υδροηλεκτρικού παραγωγικού δυναμικού της επιχείρησης, σε ένα ιδιαίτερα περιορισμένο χρονοδιάγραμμα, το οποίο περιλαμβάνει την έναρξη της διαδικασίας τον ερχόμενο Ιούλιο, και την ολοκλήρωσή της μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2018. Από την πλευρά της η κυβέρνηση, προσπαθεί μέσω διαπραγματεύσεων να περιορίσει όσο είναι εφικτό την πώληση χαρτοφυλακίου της ΔΕΗ, και να το μεταφέρει για αργότερα, προκειμένου να επιτύχει τους στόχους που επιθυμεί.

Σε ότι αφορά το επενδυτικό ενδιαφέρον για τα υδροηλεκτρικά φράγμα της χώρας μας, αυτά που προσελκύουν το ενδιαφέρον των επενδυτών είναι τα φράγματα «φιλέτο» -όπως τα χαρακτηρίζουν- του Νέστου, του Θησαυρού και της Πλατανόβρυσης.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία του «Πρωινού Τύπου» με τον πρόεδρο της Δράμας του Σωματείου Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας ΔΕΗ «Σπάρτακος», κ. Θεόδωρο Θεοδωρίδη, μας εξήγησε τι θα συμβεί σε ενδεχόμενη πώληση μονάδων της ΔΕΗ, αλλά και πως πρόκειται να επηρεάσει τοπικά μια πώληση των φραγμάτων του Νέστου.

«Η απόφαση πώλησης μονάδων της ΔΕΗ, θα παρουσιαστεί στο πλαίσιο βάσει της συμμόρφωσης στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την δήθεν δεσπόζουσα θέση που έχει η ΔΕΗ στους λιγνίτες.

Η εκτίμηση είναι, ότι δεν θα βρεθεί κανένας να αγοράσει λιγνιτικά εργοστάσια της ΔΕΗ για πολλούς λόγους. Καταρχήν αυτά τα εργοστάσια, τα περισσότερα από αυτά πλην τριών εργοστασίων, του Μελίτη 1, Άγιος Δημήτριος μονάδα 5, η Μεγαλόπολη, και η Πτολεμαΐδα 5, που είναι υπό κατασκευή, χρειάζονται επενδύσεις. Οι υπόλοιποι σταθμοί, σε 4-5 χρόνια θα αποσυρθούν λόγω παλαιότητας.

Χρειάζονται επενδύσεις για να πληρούν τις περιβαλλοντικούς όρους. Κάποιοι σταθμοί, χρειάζονται υγρή και ξηρή αποθείωση, και γι’ αυτά χρειάζονται κεφάλαια. Έπειτα, το κόστος παραγωγής στον λιγνίτη είναι πάρα πολύ αυξημένο. Το μήλον της έριδος σε όλη αυτή την διαδικασία είναι τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια της ΔΕΗ», σημείωσε ο κ. Θεοδωρίδης.

FRAGMA 2

Η εικόνα για την ενδεχόμενη επένδυση στους λιγνίτες και τα νερά

Όπως εξήγησε ο κ. Θεοδωρίδης, δεν θα υπάρξει αγοραστικό ενδιαφέρον από τους ιδιώτες επενδυτές για τα λιγνιτικά εργοστάσια, και έτσι θα εντάξουν μέσα και τα νερά. Τα νερά, είναι μια τεράστια αποθήκη ενέργειας χωρίς μεγάλο κόστος λειτουργίας, και το κυριότερο χωρίς ρύπους, έτσι απαλλάσσει τον ιδιώτη από κάθε είδους τέτοια πληρωμή. «Πρόκειται για «φιλέτο». Ειδικότερα όταν μιλάμε για υδροηλεκτρικά εργοστάσια, όπως το δικό μας συγκρότημα του Νέστου, του Θησαυρού και της Πλατανόβρυσης, είναι στην κορυφή της λίστας. Είναι αντληστικό εργοστάσιο, το οποίο μπορεί να παράγει ρεύμα, μπορεί να αντλήσει νερό, δηλαδή το νερό που φεύγει κάτω να το ξαναγυρίζει επάνω, και αυτό εξασφαλίζει μεγαλύτερη δυνατότητα λειτουργίας και παραγωγής σε ώρες αιχμής, όταν χρειάζεται στο δίκτυο», υποστήριξε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Σωματείου.

Ως τοπικό παράρτημα του Σωματείου Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας ΔΕΗ «Σπάρτακος», όπως μας ανέφερε ο πρόεδρος του, έχουν προγραμματίσει συναντήσεις με φορείς της ΠΑΜΘ, ώστε να ληφθεί από κοινού μια πρωτοβουλία, καθώς και με τους Δήμους οι οποίοι εξαρτώνται  από τα νερά του Νέστου, όπως είναι  ο Δήμος Νέστου, ο Δήμος Τοπείρου, και ο Δήμος Παρανεστίου. Στη συνέχεια, θα προχωρήσουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις.

Παράλληλα, οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ, έχουν καταφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, διότι υπάρχει ασφαλιστική περιουσία των εργαζομένων η οποία έχει ενσωματωθεί μέσα στα πάγια της επιχείρησης, καθώς έχει εισπράξει ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων η επιχείρηση πραγματοποιώντας επενδύσεις.

Σε ερώτησή μας, για το αν θα πρέπει ή όχι να υπάρχει μονοπώλιο, ο κ. Θεοδωρίδης απάντησε: «Δεν θα πρέπει να υπάρχει μονοπώλιο, αλλά δεν ευθύνεται αυτή τη στιγμή η ΔΕΗ αν ο ιδιώτης δεν θέλει να επενδύσει. Κάλλιστα μπορεί ο ιδιώτης να επενδύσει, να πάρει το ρίσκο και να φτιάξει εργοστάσια και να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας για να ανταγωνιστεί την ίδια την ΔΕΗ. Δεν μπορεί να αγοράζεις όμως εργοστάσια που φτιάχτηκαν με τον ιδρώτα του ελληνικού λαού, και να τα πουλάς υποτιμημένα στον κάθε ιδιώτη, που αποκλειστικά και μόνο έχει το κέρδος του».

Η επόμενη ημέρα στα υδροηλεκτρικά φράγματα του Νέστου

Σε ενδεχόμενο πώλησης των δυο Φραγμάτων της περιοχής μας, του Θησαυρού και της Πλατανόβρυσης, ο κ. Θεοδωρίδης υποστήριξε ότι για τους εργαζόμενους δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα, καθώς θα συνεχίσουν να εργάζονται. Η αλλαγή όμως, θα γίνει αισθητή στην τοπική κοινωνία και εγχώρια οικονομία. «Κατά την άποψη μου, για εμάς τους εργαζόμενους δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα. Εμείς θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε. Αυτό που θα αλλάξει θα είναι για την τοπική κοινωνία και για την ελληνική οικονομία. Για την ελληνική οικονομία, σας εξήγησα και νωρίτερα ότι θα αυξηθεί το ρεύμα.

Η λειτουργία των νερών, είναι συνδεδεμένη με την αγροτική πολιτική. Θα τεθεί σε κίνδυνο ακόμα και η άρδευση των νερών, με αποτέλεσμα να πληγεί ο πρωτογενής τομέας των αγροτών. Η ΔΕΗ, εφαρμόζει απαρέγκλιτα την διαχείριση των νερών την οποία πρέπει να αφήσει προς τα κάτω. 200.000 στρέμματα αρδεύονται κάτω, στον Δήμο Τοπείρου και στον Δήμο Νέστου.

Δεν ξέρουμε κατά πόσο ο ιδιώτης, θα κάνει σωστή και ορθή διαχείριση των υδάτων, κυρίως τους θερινούς μήνες.

Η ΔΕΗ, εφαρμόζει το περιβαλλοντικό σύστημα ISO, εφαρμόζοντας όλες τις περιβαλλοντικές προϋποθέσεις που απαιτούνται και ότι προβλέπει η νομοθεσία. Δίνουμε θέσεις εργασίας στην τοπική κοινωνία, είτε σε επιχειρήσεις είτε σε ανέργους της περιοχής μας.

Επίσης, μια άλλη πρόταση είναι το τουριστικό κομμάτι, όπου σε άλλες περιοχές της Ελλάδας έχουν γίνει κάποιες επενδύσεις τουριστικής εκμετάλλευσης. Καθώς, μια τέτοια επένδυση θα δώσει μια άλλη αισθητική κάλλους στην περιοχή. Οι λίμνες, τις οποίες διαχειρίζεται και εκμεταλλεύεται η τοπική κοινωνία. Όλα αυτά φυσικά, θα τα εκμεταλλευτεί ο ιδιώτης».