Home > νέα > Για πρώτη χρονιά 10 σχολεία της Δράμας στα σχολικά γεύματα

Για πρώτη χρονιά 10 σχολεία της Δράμας στα σχολικά γεύματα

Για πρώτη χρονιά 10 σχολεία της Δράμας στα σχολικά γεύματα

Τα γεύματα θα δίνονται σε όλους

τους μαθητές των 10 σχολείων

της Δράμας χωρίς διακρίσεις

►Για τον τρόπο κατανομής των γευμάτων μιλάει στον «Π.Τ.» ο διευθυντής του 1ου Δημοτικού Σχολείου Δράμας

 

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΜΕΤΑ από τρία χρόνια λειτουργίας του προγράμματος των σχολικών γευμάτων, για πρώτη φορά φέτος εντάσσονται και 10 σχολεία από το Νομό Δράμας. Όπως είναι γνωστό, το πρόγραμμα λειτουργεί από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και αφορά ένα πρόγραμμα υγιεινής μεσογειακής διατροφής για μαθητές των Δημοτικών Σχολείων της χώρας.

Μετά από διαμαρτυρίες των προηγούμενων χρόνων, φέτος δόθηκαν συνολικά 1.080 σχολικά γεύματα στο Νομό Δράμας και για το λόγο αυτό επιλέχθηκαν 10 σχολικές μονάδες, ώστε να καλυφθεί η ποσότητα των γευμάτων.

ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ ΣΑΛΠΙΓΚΤΗΣ Διευθυντής 1ου Δημοτικου (4)Όπως λέει στον «Π.Τ.» ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Σαλπιγγίδης «έχουμε προτείνει προς το υπουργείο 10 σχολικές μονάδες από το Νομό μας και έχουμε κάνει μια διασπορά σε όλους τους Δήμους».

Τα σχολεία που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα, από την περιοχή του Δήμου Δράμας είναι: 1ο, 4ο, 10ο και 11ο Δημοτικό, το Ειδικό Σχολείο Δράμας και το Δημοτικό Νέας Αμισού, από το Δήμο Προσοτσάνης το Δημοτικό Φωτολίβους, από το Δήμο Δοξάτου το Δημοτικό Κυργίων και 1ο Δημοτικό Αγίου Αθανασίου και από το Δήμο Παρανεστίου το Δημοτικό Αδριανής – Νικηφόρου.

Όπως τονίζει ο κ. Σαλπιγγίδης, τα γεύματα γίνονται από εταιρεία που έχει επιλέξει το Υπουργείο «και θα μοιράζονται σε όλους τους μαθητές του κάθε σχολείου χωρίς να γίνεται οποιαδήποτε επιλογή μαθητών. Για την κατανομή των 1.100 γευμάτων που πρόσφερε το Υπουργείο, λήφθηκε υπόψη ο αριθμός των μαθητών των σχολείων μας, ώστε να μπορέσουμε να συμπληρώσουμε το νούμερο αυτό και με βάσει τις αιτήσεις των σχολικών μονάδων».

Αναφορικά με τα σχολικά γεύματα, μίλησε στον «Πρωινό Τύπο» και ο διευθυντής του 1ου Δημοτικού Σχολείου Δράμας κ. Αλκιβιάδης Σαλπιγκτής, ένα από τα σχολεία που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

Όπως λέει ο κ. Σαλπιγκτής, το πρόγραμμα λειτουργεί εδώ και 3 χρόνια και πέρυσι συμμετείχαν 954 σχολεία ανά την επικράτεια ενώ φέτος αυξήθηκαν στα 1.200 και η σίτιση γίνεται με το σχόλασμα της ημέρας από τις 13.15 μέχρι και τις 13.45. Τα σχολικά γεύματα έχουν σχεδιαστεί από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας, από ειδικούς διατροφολόγους, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες όλων των μαθητών στα πλαίσια μιας υγιεινής μεσογειακής διατροφής.

Ο κ. Σαλπιγκτής επισημαίνει επίσης, πως θα υπάρξει διαφοροποίηση για τους μαθητές που πρέπει να φύγουν άμεσα με το σχόλασμα και πρέπει να πάρουν το λεωφορείο, όπου θα μπορούν να παραλάβουν το γεύμα στο σπίτι τους. «Άλλοι μαθητές για να το παίρνουν στο σπίτι τους, θα πρέπει να πληρούν συγκεκριμένες κοινωνικές ανάγκες και δεν θα σιτίζονται στο σχολείο».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «καθημερινά θα υπάρχει επικοινωνία με τον προμηθευτή στον οποίο θα στέλνουμε τον αριθμό των παρόντων παιδιών του σχολείου, καθώς μπορεί να υπάρχουν παιδιά τα οποία απουσιάζουν μια μέρα, ώστε να μην έρχεται φαγητό, προς αποφυγή σπαταλών. Να πούμε ακόμα ότι, το μενού προβλέπει κρέας, κοτόπουλο, ψάρι, όσπρια, λαχανικά, ζυμαρικά και φρούτα και είναι χωρισμένα σε δύο περιόδους. Στη χειμερινή περίοδο από Νοέμβριο έως Μάρτιο και στην καλοκαιρινή από τον Απρίλιο έως Ιούνιο και Σεπτέμβριο και Οκτώβριο».

Στην ερώτηση για το αν υπάρχει κάποια επιτροπή παραλαβής των γευμάτων, ο κ. Σαλπιγκτής τονίζει «θα οριστεί μια επιτροπή ελέγχου των γευμάτων που θα είναι ο διευθυντής και υποδιευθυντής των σχολείων και θα βλέπουμε απλά πράγματα, αν μυρίζει ο φαγητό ή αν είναι καλά συντηρημένο σε έναν δειγματοληπτικό έλεγχο.

Είναι ένας καλός θεσμός και έχει προσφέρει κυρίως στα παιδιά που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, αλλά έχει δουλειά, χρειάζεται υπευθυνότητα και ας ελπίσουμε ότι θα πάνε όλα καλά. Στο πρόγραμμα προσφέρεται και επιπλέον εργασία στους εκπαιδευτικούς καθώς θα πρέπει να παραμείνουν στο σχολείο μέχρι να σιτιστούν οι μαθητές».