Home > νέα > Γιορτάστηκαν τα «Χελιδονίσματα» στο Εθνικό Πάρκο Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης

Γιορτάστηκαν τα «Χελιδονίσματα» στο Εθνικό Πάρκο Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης

Γιορτάστηκαν τα «Χελιδονίσματα» στο Εθνικό Πάρκο Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης

Ο πρώτος μήνας της Άνοιξης έφτασε και μαζί με αυτόν σε λίγες μέρες θα υποδεχθούμε και τους φτερωτούς φίλους μας τα χελιδόνια, που μας συντροφεύουν όλο το καλοκαίρι φτιάχνοντας τις φωλιές τους στα σπίτια μας.

Στην Ελλάδα  έχουμε πέντε είδη χελιδονιών το Λευκοχελίδονο, το Σταυλοχελίδονο, το Μιλτοχελίδονο, το Βραχοχελίδονο και το Οχθοχελίδονο, τα οποία διαφέρουν ως προς το σχήμα, το χρώμα, τον τρόπο που κάνουν την φωλιά τους και το μέρος όπου τα βλέπει κανείς.

Τα «Χελιδονίσματα», είναι μια εκδήλωση που πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία για το πρώτο καλωσόρισμα στα χελιδόνια, τα οποία έχουν ήδη αρχίσει να επιστρέφουν από το μακρινό και δύσκολο ταξίδι τους.

Στις 14, 17 και  22 Μαρτίου, στα δυο Κέντρα Πληροφόρησης του Φορέα Διαχείρισης, συμμετείχαν συνολικά 97 μαθητές, από τρία δημοτικά σχολεία των Π.Ε. Ξάνθης και Καβάλας.

Οι μαθητές, ενημερώθηκαν για τα χελιδόνια και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν κατά το μεταναστευτικό τους ταξίδι και έφτιαξαν με μεράκι φωλιές από πηλό για τους ανοιξιάτικους επισκέπτες μας, τα Λευκοχελίδονα.

Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε ενημέρωση στους χώρους των εκθέσεων για το ΕΠ ΑΜΑΘ και τις αξίες των υγροτόπων και το πρόγραμμα έκλεισε με παρατήρηση πουλιών στον υγρότοπο.

Συγκεκριμένα συμμετείχαν, στο Κέντρο Πληροφόρησης Λιμνών Βιστωνίδας – Ισμαρίδας, στις 14 Μαρτίου, 36 μαθητές από το 5ο Δημοτικό Σχολείο Ξάνθης, και στις 17 Μαρτίου, 14 μαθητές από το Ιδιωτικό Σχολείο ΑΞΙΟΝ. Στο Κέντρο Πληροφόρησης Δέλτα Νέστου, στις 22 Μαρτίου, το επισκέφθηκαν 47 μαθητές από το 18ο Δημοτικό Σχολείο Καβάλας.

Οι φωλιές που κατασκευάστηκαν από τα παιδιά, ήταν αντίγραφα των φωλιών που κατασκευάζουν τα ίδια τα χελιδόνια και το ίδιο λειτουργικές, για αυτό και θα τοποθετηθούν στα σχολεία τους για να κατοικηθούν από τους μικρούς φτερωτούς φίλους μας

Οι δράσεις του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Νέστου – Βιστωνίδας – Ισμαρίδας χρηματοδοτούνται το 2017, από το Πράσινο Ταμείο.