Home > νέα > Γύρισε από τη Νορβηγία η Δραμινή Α. Πριμικίρη υπεύθυνη του προγράμματος εκπαίδευσης στην Ελλάδα από τη NASA

Γύρισε από τη Νορβηγία η Δραμινή Α. Πριμικίρη υπεύθυνη του προγράμματος εκπαίδευσης στην Ελλάδα από τη NASA

Γύρισε από τη Νορβηγία η Δραμινή

Α. Πριμικίρη υπεύθυνη του προγράμματος

εκπαίδευσης στην Ελλάδα από τη NASA

Επιμορφωτική συνάντηση των επικεφαλής χωρών στην εκπαιδευτική δράση: «Mission X: Train Lie an Astronaut» στο Andoya Space Center

 

 

 

ΓΙΑ ΤΗΝ κα. Αθηνά Πριμικίρη και την αποστολή της στην Ελλάδα, ως υπεύθυνης του προγράμματος εκπαίδευσης της NASA στην Ελλάδα, είχαμε γράψει στην έκδοση του «Πρωινού Τύπου» στις 2 Ιουνίου 2017.

Το «Mission X: Train Like an Astronaut – Αποστολή Χ: Εκπαιδεύσου σαν Αστροναύτης» είναι μια Διεθνή Εκπαιδευτική Πρόκληση, που εστιάζεται στην καλή φυσική κατάσταση και διατροφή από την παιδική ηλικία και ενθαρρύνει τους μαθητές 8-12 ετών να ζουν και να τρέφονται σαν εξερευνητές του διαστήματος και να εκπαιδεύονται όπως ένας Αστροναύτης».

PRIMIKIRH 3

Στο πλαίσιο αυτό, η κα. Πριμικίρη, που όπως έχουμε γράψει είναι Δραμινής καταγωγής, βρέθηκε στο Διαστημικό Κέντρο «Andoya Space Center» στη νήσο Andenes της Νορβηγίας, από 6 έως 9 Ιουνίου 2017, προκειμένου να συμμετέχει στην επιμορφωτική συνάντηση των επικεφαλής χωρών στην εκπαιδευτική δράση «Mission X: Train Like an Astronaut».

Σ’ αυτή την επιμορφωτική συνάντηση, συμμετείχαν 15 από τις 39 χώρες και οι δράσεις αφορούσαν συνεργασία με μαθητές και προσομοίωση διαστημικής πτήσης,  που πραγματοποιήθηκαν στο Spaceship Aurora, στο Norwegian Center for Space-related Education, γνωστό ως NAROM στα νορβηγικά, ευρισκόμενο εντός του ευρύτερου χώρου Andoya Space Center.

Από ελληνικής πλευράς η κα. Πριμικίρη, προσέφερε αναμνηστικά νομίσματα ελληνικών Μουσείων καθώς και έντυπο και ψηφιακό ενημερωτικό υλικό προβολής της Ελλάδας, καθώς και ένα εκμαγείο της θεάς Υγείας του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Επίσης, στο δήμαρχο της νήσου Andenes η κα. Πριμικίρη προσέφερε αναμνηστικό νόμισμα του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου Αθηνών.

primikiri

Τα ζητήματα που αναπτύχθηκαν στη συνάντηση

Στα ζητήματα της συνάντησης, αναπτύχθηκε από τη NASA ο μελλοντικός σχεδιασμός της δράσης και η συνέχιση της χρηματοδότησής της, ενώ τις επόμενες ημέρες κατατέθηκαν από τους επικεφαλής κάθε χώρας, οι εμπειρίες τους από την εφαρμογή του προγράμματος, προτάσεις για τη βελτίωσή του, σύμφωνα και με τις ανάγκες κάθε χώρας για να γίνει πιο αποτελεσματικό και ευέλικτο, καθώς και τα επιτεύγματα κάθε χώρας.

Στο τέλος έγινε αποτίμηση της Δράσης για το 2017, στην οποία συμμετείχαν 104.709 μαθητές, από 39 χώρες, 10 Διαστημικούς Οργανισμούς, 4 Διαστημικά γραφεία και 17 Οργανισμούς και Ινστιτούτα. Η Ελλάδα συμμετείχε με 891 μαθητές, 48 εκπαιδευτικούς και 23 Σχολεία  από 17 πόλεις.

Το γενικό συμπέρασμα του MissionX Face-to Face Working Group Meeting 2017 είναι ότι η Δράση ΜΧ συνεχίζει να έχει ισχυρή παγκόσμια υποστήριξη ως προσπάθεια εξωστρέφειας, που σχετίζεται με το διάστημα, προσδίδοντας προστιθέμενη αξία στην επίδρασή της στη διεθνή κοινότητα.

Για τη διάχυση της Δράσης έχει δημιουργηθεί ως ανοιχτός εκπαιδευτικός πόρος η ιστοσελίδα trainlikeanastronaut.org , που  αποτελεί τη βάση δεδομένων του project. Η ιστοσελίδα αυτή είναι η πύλη για την παγκόσμια επικοινωνία όλων των συμμετεχόντων κρατών, των ομάδων και των μαθητών.

Tο  project Mission X, Train like an Astronaut

Tο  project Mission X, Train like an Astronaut αναπτύχθηκε για να ενθαρρύνει την κατάλληλη άσκηση και διατροφή από την παιδική ηλικία, διδάσκοντας τους μαθητές να ζουν και να τρέφονται σαν εξερευνητές του διαστήματος. Είναι μία συνεργατική προσπάθεια μεταξύ διεθνών εταίρων και μαθητών, που παρέχει στα παιδιά και στους δασκάλους, μέσω της ιστοσελίδας, εκτενείς πληροφορίες και εκπαιδευτικό υλικό για την  εφαρμογή του, για να είναι τόσο διασκεδαστικό όσο και διαδραστικό.

Αξιοποιώντας το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (Ιnternational Space Station) ως χώρο διεθνούς συνεργασίας, το  project προωθεί  έναν πιο υγιή και πιο δραστήριο τρόπο ζωής, αποδεικνύοντας στα παιδιά πώς οι αστροναύτες μένουν σε φόρμα πριν και κατά τη διάρκεια των διαστημικών πτήσεων.

Εν ολίγοις το Mission X, Train like an Astronaut προκαλεί τους μαθητές να είναι σωματικά πιο δραστήριοι, τους ευαισθητοποιεί για τη σημασία της δια βίου υγείας και καλής φυσικής κατάστασης, τους διδάσκει πώς αυτή διαδραματίζει ζωτικό ρόλο στη θέληση του ανθρώπου για εξερεύνηση, υποστηρίζει την ανάπτυξη της επιστημονικής σκέψης και ελπίζει να τους εμπνεύσει και να τους παρακινήσει μέσα από τη γοητεία του Διαστήματος και των διαστημικών πτήσεων να συνεχίσουν τη σταδιοδρομία τους στον τομέα της Eπιστήμης, της Tεχνολογίας, της Mηχανικής και των Mαθηματικών (STEM).

Το Διάστημα κατά τεκμήριο είναι το απόλυτο διαθεματικό μέσον για τη διδασκαλία της Ιστορίας, Γεωγραφίας, Φυσικών Επιστημών, Περιβάλλοντος, Αγωγής Υγείας, Λογοτεχνίας, Θρησκείας και Μουσικής.

Η κα. Αθηνά Πριμικίρη

Σε δηλώσεις της στην εφημερίδα μας η κα. Πριμικίρη επεσήμανε μεταξύ άλλων: «Τα αποδεδειγμένα οφέλη που  έχουν οι μαθητές από την εφαρμογή του σε συνδυασμό με την επιτακτική ανάγκη για την καταπολέμηση της παιδικής παχυσαρκίας, θα πρέπει να προσπαθήσουμε να ενθαρρύνουμε τους εκπαιδευτικούς δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων να συμμετέχουν και για το 2017-2018 στην παγκόσμια αυτή εκπαιδευτική πρόκληση.

Με υπερηφάνεια σας πληροφορώ ότι κατά την παραμονή μας στο Διαστημικό Κέντρο της Νορβηγίας, η ελληνική σημαία κυμάτιζε ισότιμη με τις σημαίες των άλλων χωρών–μελών της Δράσης, που οι εκπρόσωποί της παρευρέθηκαν στην επιμορφωτική συνάντηση 2017.  Είναι η ανταμοιβή όλων των συμμετεχόντων στη Δράση MX, μαθητών, εκπαιδευτικών αλλά και της υπογράφουσας για την εθελοντική της προσφορά με χρόνο και χρήμα.

Θα ήταν παράλειψή μου να μην αναφερθώ στην αξιοποίησή μου -με την παροχή υπηρεσιών επιστημονικής αξιολόγησης -από τον εκπαιδευτικό Οργανισμό Ελληνογερμανική Αγωγή–Σχολή Παναγέα-Σάββα Α.Ε., που ενέταξε τη Δράση MissionX: Train Like an Astronaut ως καλή πρακτική, στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου με τίτλο “EU Space Awareness-EUSPACE-AWE”, επιδοτούμενου από το Πρόγραμμα HORIZON 2020 της Ευρωπαϊκής  Ένωσης».