Home > νέα > Ημερίδα ενημέρωσης για τους σεισμούς από την ΕΔΕΟ Δράμας Μ. Σκορδίλης: «Η πολιτεία πρέπει να εστιάσει σε θέματα πρόληψης»

Ημερίδα ενημέρωσης για τους σεισμούς από την ΕΔΕΟ Δράμας Μ. Σκορδίλης: «Η πολιτεία πρέπει να εστιάσει σε θέματα πρόληψης»

 

Ημερίδα ενημέρωσης για τους σεισμούς από την ΕΔΕΟ Δράμας

Δεν υπάρχει συστηματική

ενημέρωση για τους σεισμούς

Μ. Σκορδίλης: «Η πολιτεία πρέπει να εστιάσει σε θέματα πρόληψης»

«Έχουμε από τους καλύτερους αντισεισμικούς κανονισμούς στον κόσμο»

 

Του Θανάση Πολυμένη

 

ΜΙΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ημερίδα για τους σεισμούς, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 15 Μαρτίου, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας. Την ημερίδα διοργάνωσε η Ελληνική Διασωστική Εθελοντική Ομάδας Δράμας (ΕΔΕΟ), με τη συνδρομή της Αντιπεριφέρειας Δράμας, στο πλαίσιο των μαθημάτων της που ξεκίνησαν από 1 Μαρτίου, για τα νέα μέλη της.

Καλεσμένος της ΕΔΕΟ, ήταν ο σεισμολόγος κ. Μανώλης Σκορδίλης, καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης,  ο οποίος μίλησε για όλο το φάσμα των σεισμών. Από το ζήτημα του τι είναι και πώς εκδηλώνεται ένας σεισμός, τι σημαίνει μέγεθος και ένταση, πώς γίνεται αισθητός, πως τον μετράμε, τι επιπτώσεις υπάρχουν στο έδαφος, στις κατασκευές, στη θάλασσα, την πρόγνωση και τέλος για το ζήτημα της πρόληψης και της ενημέρωσης του κοινού, τι μπορεί να κάνει ένας πολίτης, αλλά και πρακτικές διάσωσης και το πού μπορεί να απευθυνθεί κάποιος για ενημέρωση.

Μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο» ο κ. Σκορδίλης, σημείωσε ιδιαίτερα το ζήτημα της απουσίας ενημέρωσης του κοινού, ενώ είπε χαρακτηριστικά, ότι, «το θέμα είναι να κρατάει ο κόσμος ζωντανό το ενδεχόμενο ενός σεισμού ανά πάσα στιγμή, στην οικογένεια, στο σχολείο, στη δουλειά, ώστε να μπορεί ο καθένας να ξέρει τι μπορεί να κάνει, μετά από έναν σεισμό.»

seismologos EDEO Skordilis

Χωρίς συστηματική ενημέρωση

Πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας κ. Σκορδίλη, ότι ένας σεισμός μπορεί να συμβεί οποιαδήποτε στιγμή της καθημερινότητάς μας;

«Ακριβώς. Και σ’ αυτό υπάρχει ένα μεγάλο  θέμα, δεδομένου ότι σε επίπεδο πολιτείας δεν γίνεται κάποια συστηματική ενημέρωση του κόσμου, δεν υπάρχει σχετικό μάθημα ούτε στα σχολεία, οπότε επαφίεται και στον πατριωτισμό των δασκάλων, που θα μπορούσαν να φέρουν τα παιδιά στον σεισμολογικό σταθμό, να οργανώσουν κάποιες εκδηλώσεις ενημέρωσης, αλλά επαφίεται κυριολεκτικά στον πατριωτισμό κάποιων φορέων και ατόμων. Δεν υπάρχει συστηματική ενημέρωση και εκεί νομίζω υπάρχει ένα μεγάλο θέμα.

Όπως επίσης θα πρέπει, η πολιτεία να εστιάσει περισσότερο σε θέματα πρόληψης. Δηλαδή, ενεργητικής αντισεισμικής πολιτικής, ούτως ώστε να περιορίσουμε τις επιπτώσεις ενός σεισμού και όχι να τρέχουμε να επεμβαίνουμε μετά το σεισμό. Αυτό βέβαια μπορεί να γίνει. Εξάλλου αυτός είναι και ο ρόλος των εθελοντικών ομάδων πολλές φορές, αλλά ο στόχος είναι να περιορίσουμε πολλές φορές τις αρχικές επιπτώσεις.»

 

Αυτή τη στιγμή πώς είναι η αντισεισμική προστασία στην Ελλάδα;

«Αυτή τη στιγμή υπάρχει ένας αντισεισμικός κανονισμός, ο οποίος είναι από τους καλύτερους, θα μπορούσα να πω παγκοσμίως, οπότε από άποψη αντισεισμικού κανονισμού πάμε καλά. Θεωρούμε βέβαια δεδομένο ότι τηρείται με ευλάβεια, όμως αυτό δεν μπορεί κανένας να το εξετάσει.

Από άποψη ενημέρωσης και οργάνωσης του κόσμου όμως, δεν νομίζω ότι είμαστε τόσο καλά. Και θα το πω και πάλι, εάν γίνει ένας μεγάλος σεισμός, εκείνο που ξέρουμε ότι στα επόμενα δέκα λεπτά, θα μπλοκάρουν όλοι οι δρόμοι. Ο καθένας θα πάρει το αυτοκίνητό του να φύγει και ούτε πυροσβεστικές, ούτε νοσοκομειακά, κανείς δεν θα μπορεί να κυκλοφορήσει.

Το δεύτερο και χειρότερο είναι ότι, ένας σεισμός μπορεί να γίνει κατά τη διάρκεια εργάσιμων ωρών. Να είναι οι γονείς στη δουλειά, το παιδί στο σχολείο. Τι κάνουμε; Τα τηλέφωνα θα πέσουν. Πώς θα επικοινωνήσουν, πώς θα βρεθούν μεταξύ τους. Στα χωριά είναι διαφορετικά. Σε μεγάλες πόλεις όμως θα έχουμε μεγάλο πρόβλημα. Εκεί λοιπόν πρέπει να γίνουν σημαντικά βήματα που δεν έχουν γίνει.

Επίσης θα πρέπει το σχέδιο ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ να επικαιροποιηθεί όσο γίνεται. Να γίνονται ασκήσεις πάνω στο σχέδιο αυτό. Σε περιπτώσεις σεισμών πώς θα πρέπει να δράσει η κρατική μηχανή γενικότερα. Πολλές φορές, ακόμα και με συμμετοχή κόσμου. Και ο κόσμος θα πρέπει να συμμετέχει. Γιατί, όσο κρατάμε τον κόσμο έξω από μια τέτοια διαδικασία, οι πολίτες δεν εξοικειώνονται. Στην Ιαπωνία όταν γίνονται τέτοιες ασκήσεις, μετέχει ο κόσμος, ο πληθυσμός. Εδώ αν γίνει μια τέτοια άσκηση, θα τρομοκρατηθεί ο κόσμος, γιατί θα υποθέσει ότι για να γίνει μια τέτοια άσκηση, σεισμός έρχεται! Αυτό είναι αποτέλεσμα κακής ενημέρωσης και παιδείας που δεν υπάρχει.»

 

Βλέπουμε πολλές φορές κ. Σκορδίλη, μετά από έναν σεισμό, να βγαίνει πληθώρα σεισμολόγων στα τηλεοπτικά κανάλια και ο καθένας να λέει από μια διαφορετική άποψη.

«Υπάρχει πολυφωνία και πολλές φορές συμβαίνει αυτό. Δεν είναι βέβαια ίδιον χαρακτηριστικό των σεισμολόγων, συμβαίνει σε όλες τις επαγγελματικές ομάδες και τάξεις. Νομίζω όμως ότι έχει γίνει ένα σημαντικό βήμα, από την στιγμή που υπήρξε η ενοποίηση των διαφόρων σεισμολογικών δικτύων της χώρας στο Εθνικό Δίκτυο. Το Εθνικό Δίκτυο που δουλεύει από το 2006, έχει ενσωματώσει όλα τα Δίκτυα της χώρας. Με την ενσωμάτωση αυτή, βάσει σύμβασης, δύο είναι οι φορείς που είναι υποχρεωμένοι και εντεταλμένοι να εκδώσουν ανακοίνωση. Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο και το Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης. Οι άλλοι δύο φορείς που συμμετέχουν είναι το Πανεπιστήμιο της Πάτρας και το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Αλλά μόνο το Γεωδυναμικό της Αθήνας και το ΑΠΘ έχουν την ευθύνη. Μετά από συνεννόηση, δίνεται κοινή ανακοίνωση εξ ονόματος όλου του Εθνικού Δικτύου. Αυτό σημαίνει ότι, όταν γίνεται ένας σεισμός, η πληροφορία είναι μία και μοναδική που φτάνει στον κόσμο. Μία ανακοίνωση.

Από εκεί και μετά, όταν κληθεί ένας επιστήμονας να σχολιάσει κάτι, εκείνο που χρειάζεται να υπάρχει κατά κύριο λόγο, είναι μέτρο. Πολλές φορές και όχι μόνο σ’ εμάς, στην Ελλάδα απουσιάζει. Εκεί δεν μπορούμε να πούμε και πολλά πράγματα. Εκείνο που λέω πολλές φορές στα μέσα ενημέρωσης, όταν ζητάνε να κάνουμε κάποιες συζητήσεις αμέσως μετά από έναν μεγάλο σεισμό, ότι είναι λάθος ώρα. Αυτή την ώρα, ο άνθρωπος που κινδυνεύει και υποφέρει από τον σεισμό, δεν είναι καλός αποδέκτης. Είναι καχύποπτος, είναι εκνευρισμένος, είναι θυμωμένος, είναι απογοητευμένος κ.α. Άρα, θα πρέπει να περιόδους ηρεμίας, να γίνονται τέτοιου είδους συζητήσεις, ώστε να περνάνε κάποια πράγματα στον κόσμο.»

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *