Home > νέα > Ημερίδα στη Δράμα για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού και παιδιατρικά θέματα Τα οφέλη των εμβολίων και το αντιεμβολιαστικό κίνημα

Ημερίδα στη Δράμα για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού και παιδιατρικά θέματα Τα οφέλη των εμβολίων και το αντιεμβολιαστικό κίνημα

Ημερίδα στη Δράμα για την πρόληψη του καρκίνου

του μαστού και παιδιατρικά θέματα

Η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση

του καρκίνου του μαστού αποτελούν τους συμμάχους του ασθενή

Τα οφέλη των εμβολίων και το αντιεμβολιαστικό κίνημα

 

Της Σουζάνας Θεοδωρίδου

 

Ημερίδα, με θέμα: «Πρόληψη καρκίνου του μαστού – Παιδιατρικά θέμα», πραγματοποιήθηκε το πρωί της περασμένης Κυριακής 22 Οκτωβρίου, στο Δημοτικό Ωδείο Δράμας.

Την εκδήλωση, διοργάνωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Δράμας, σε συνεργασία με το Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δράμας και την Ένωση Κυριών Δράμας.

Μια εκ των ομιλητών της ημερίδας ήταν η Δραμινή, ειδικός χειρουργός, κα. Αναστασία Βατσίδου, η οποία ανέπτυξε το θέμα: «Πρόληψη καρκίνου του μαστού». Σε δηλώσεις της στην εφημερίδα μας, η κα. Βατσίδου ανέφερε ότι ο καρκίνος του μαστού, είναι ο συχνότερος καρκίνος που εμφανίζεται στις γυναίκες, καθώς 1 στις 8 γυναίκες παγκοσμίως κάθε χρόνο θα εμφανίσουν καρκίνο μαστού.

Στην ομιλία της, η κα. Βατσίδου εστίασε κυρίως στους τρόπους πρόληψης, όπως είναι η αυτοεξέταση, η εξέταση σε κλινικό γιατρό, η μαστογραφία και άλλες απεικονιστικές μεθόδους όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στους επιβαρυντικούς παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού, όπως είναι η παχυσαρκία, το βάρος, το αλκοόλ, η χρήση αντισυλληπτικών ή ορμονικών σκευασμάτων κατά την διάρκεια της εμμηνόπαυσης.

«Όταν οι γυναίκες γνωρίζουν τους επιβαρυντικούς παράγοντες, κάποιους μπορούν να τους τροποποιήσουν, ενώ κάποιους όχι, αλλά αν γνωρίζουν ότι κινδυνεύουν περισσότερο θα κάνουν πιο τακτικούς κλινικούς και εργαστηριακούς ελέγχους», πρόσθεσε η κα. Βατσίδου.

Τέλος, η ειδική χειρουργός μίλησε για την κληρονομικότητα στον καρκίνο, τις μεταλλάξεις των γονιδίων BRCA 1, 2, ενώ παράλληλα εξήγησε ποιες γυναίκες πρέπει να υποβάλλονται σε γονιδιακό έλεγχο ώστε να μην προκαλείται πανικός σε όλες τις γυναίκες.

1

Η Δραμινή ειδικός χειρουργός, κα. Αναστασία Βατσίδου

Μάλιστα, η κα. Βατσίδου, σχολίασε και το γεγονός της κληρονομικότητας στον καρκίνο του μαστού, εξηγώντας ότι: «Στον καρκίνο του μαστού, υπάρχει κληρονομικότητα. Μία στις οχτώ γυναίκες παγκοσμίως, εμφανίζουν καρκίνο στον μαστό. Από αυτές μόνο το 10%, έχουν κληρονομικό καρκίνο, και από αυτές μόνο στις μισές βρίσκουμε τις μεταλλάξεις των παραπάνω γονιδίων. Θα πρέπει οι γυναίκες που έχουν στην οικογένεια άτομα με καρκίνο του μαστού, πρώτα να συμβουλευτούν ειδικό γιατρό, γιατί δεν σημαίνει ότι όποιος έχει στο οικογενειακό του περιβάλλον κάποιον με καρκίνο του μαστού, ότι θα αποκτήσει και ο ίδιος».

4

 Ο Καβαλιώτης παθολόγος – ογκολόγος, του Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας, κ. Δημήτριος Κασαράκης

Ομιλητής της εκδήλωσης, ήταν και ο Καβαλιώτης παθολόγος, ογκολόγος, του Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας, κ. Δημήτριος Κασαράκης, ο οποίος σε δηλώσεις του στην εφημερίδα μας μίλησε για την διάγνωση του καρκίνου του μαστού και την θεραπευτική αντιμετώπισή του.

«Ο καρκίνος του μαστού, είναι ο συχνότερος που εμφανίζεται στις γυναίκες. Ο μέσος όρος ηλικίας διάγνωσης είναι τα 61 έτη. Η διάγνωση, γίνεται κυρίως από την ίδια την γυναίκα η οποία ψηλαφίζει μια εξέλκωση ή μια εισολκή στον μαστό, ή ακόμη σε πιο πρώιμο στάδιο με την μαστογραφία. Μερικές φορές φυσικά, σε μικρότερο ποσοστό η διάγνωση γίνεται και από τις απομακρυσμένες μεταστάσεις από τα συμπτώματα και κυρίως από τους οστικούς πόνους, λόγω της συχνής μετάστασης από τον καρκίνο του μαστού στα οστά», επεσήμανε μεταξύ άλλων ο κ. Κασαράκης.

Τα τελευταία χρόνια, όπως ανέφερε στις δηλώσεις του ο κ. Κασαράκης, έχει γίνει μεγαλύτερη ενημέρωση του πληθυσμού, με αποτέλεσμα οι γυναίκες να κάνουν συχνότερα μαστογραφία, με αποτέλεσμα να υπάρχει έγκαιρα η διάγνωση του καρκίνου του μαστού. «Αυτό έχει ως συνέπεια, μετά το χειρουργείο να έχουμε πολύ καλή πρόγνωση. Διότι όσο νωρίτερα γίνεται η διάγνωση, τόσο καλύτερη είναι η επιβίωση στον καρκίνο του μαστού», πρόσθεσε ο κ. Κασαράκης.

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας και παιδίατρος, κ. Γεώργιος Γεωργιάδης, στο πλαίσιο της ημερίδας, ανέπτυξε το θέμα: «Βασικός εμβολιασμός: Γιατί πρέπει να γίνεται. Αντιεμβολιαστικό κίνημα – Μύθοι και αλήθειες». Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα μας, ο κ. Γεωργιάδης είπε χαρακτηριστικά ότι όλοι οι άνθρωποι που ζουν σε αυτή την χώρα, θα πρέπει να κάνουν τα εμβόλια τα οποία βρίσκονται μέσα στον βασικό εμβολιασμό, τα βρέφη, τα παιδιά, οι έφηβοι, οι ενήλικες, αλλά και οι ομάδες αυξημένου κινδύνου.

KARKINOS

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας και παιδίατρος, κ. Γεώργιος Γεωργιάδης

Όπως μας εξήγησε ο κ. Γεωργιάδης, σχετικά με τους εμβολιασμούς: «Πολλές από τις αρρώστιες οι οποίες ήταν η μάστιγα των τελευταίων 2 – 3 χιλιετηρίδων στον πλανήτη, με τα εμβόλια αντιμετωπίζονται επιτυχώς. Δεν μπορούμε να στεκόμαστε στις πάρα πολύ μικρές παρενέργειες που υπάρχουν σε ορισμένα από αυτά, διότι επισταμένες μελέτες έχουν αποδείξει ότι στο 99,9% των περιπτώσεων δεν προκαλούν παρενέργειες.

Κάποτε πρέπει να σοβαρευτούμε. Θεωρώ άκαιρο το τόλμημα των ανθρώπων που λένε ότι δεν εμβολιάζουν τα παιδιά τους, γιατί απλούστατα ξεχάστηκαν ορισμένες ασθένειες που αποτέλεσαν μάστιγα στον αιώνα, π.χ. η ευλογιά που είχε εξαφανιστεί εδώ και 40 περίπου χρόνια από τον πλανήτη».

Μάλιστα, ο κ. Γεωργιάδης έκανε εκτενέστερη αναφορά στο αντιεμβολιαστικό κίνημα, λέγοντας ότι όσοι συμμετέχουν σε αυτό στηρίζονται στο γεγονός ότι οι υπόλοιποι συνάνθρωποι τους εμβολιάζουν τα παιδιά τους, και με αυτό τον τρόπο προστατεύουν συλλογικά όλο τον πληθυσμό.

«Εάν κατέβει το ποσοστό του εμβολιασμού κάτω από ένα επίπεδο, από εκεί και έπειτα υπάρχει κίνδυνος να επανεμφανιστούν αυτές οι ασθένειες, και πραγματικά θα είναι μεγάλο και σοβαρό πλήγμα στην σημερινή εποχή να δούμε ορισμένα νοσήματα να επανεμφανίζονται και να έρχονται με δριμύτερη μορφή. Η πραγματικότητα είναι ότι τα εμβόλια έχουν βοηθήσει, και έχουν σώσει εκατομμύρια ανθρώπους πάνω στον πλανήτη.

Τα εμβόλια, είναι ο πιο αποτελεσματικός και ο πιο ασφαλής τρόπος να προφυλαχθούμε από λοιμώδη νοσήματα τα οποία ταλαιπώρησαν την τελευταίες 2-3 χιλιετηρίδες. Οι άνθρωποι που ακολουθούν το αντιεμβολιαστικό κίνημα και έχουν μια αόριστη αντιεπιστημονική γνώση, απλώς σκοτώνουν τους ανθρώπους».