Home > νέα > Οινοχόος – Sommelier με πανεπιστημιακό πτυχίο από το Τμήμα Οινολογίας και Τεχνολογίας Ποτών Δράμας

Οινοχόος – Sommelier με πανεπιστημιακό πτυχίο από το Τμήμα Οινολογίας και Τεχνολογίας Ποτών Δράμας

Ένα πρόγραμμα από το ΚΕΔΙΒΙΜ του ΤΕΙ Αν. Μακεδονίας – Θράκης

Οινοχόος – Sommelier με πανεπιστημιακό

πτυχίο από το Τμήμα Οινολογίας

και Τεχνολογίας Ποτών Δράμας

► Το πρώτο Πανελλαδικά από το τμήμα Οινολογία της Δράμας

► Ο πρόεδρος του Τμ. Οινολογίας Δράμας Δ. Καζιόλας μιλάει στον «Π.Τ.»

 

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΕΝΑ πολύ ενδιαφέρον πρόγραμμα, ξεκινάει για πρώτη φορά στην Ελλάδα, το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης (ΚΕΔΙΒΙΜ), τουλάχιστον σε πανεπιστημιακό επίπεδο. Πρόκειται για το πρόγραμμα εκπαίδευσης οινοχόων – Sommelier!

Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί από το Τμήμα Οινολογίας και Τεχνολογίας Ποτών Δράμας του ΤΕΙ Αν. Μακεδονίας – Θράκης με συνολική τρίμηνη εκπαίδευση σε θεωρητικό επίπεδο διαδικτυακά και με διήμερα υποχρεωτική εκπαίδευση στο Τμήμα Οινολογίας Δράμας.

Επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος είναι ο πρόεδρος του Τμ. Οινολογίας Δράμας κ. Δημήτρης Καζιόλας, ο οποίος δέχτηκε χθες να μιλήσει στον «Πρωινό Τύπο» για την υλοποίηση του προγράμματος του Οινοχόου.

Όπως τόνισε αρχικά ο κ. Καζιόλας, το πρόγραμμα απευθύνεται κυρίως στον τουριστικό κλάδο, καθώς το επάγγελμα του Οινοχόου τα τελευταία χρόνια γνωρίζει ιδιαίτερη ζήτηση από τουριστικές επιχειρήσεις, όπως ξενοδοχεία και εστιατόρια κυρίως, αλλά και από επιχειρήσεις οινοποιείων και οτιδήποτε άλλο έχει σχέση με τον τουριστικό κλάδο.

Όπως τονίζει ο κ. Καζιόλας, «στο πλαίσιο του τρίμηνου προγράμματος γίνονται δύο θεματικές ενότητες, οι οποίες ξεκινούν από τα βασικά ζητήματα που αφορούν το κρασί: Ποικιλίες αμπέλου, ποικιλίες που καλλιεργούνται στην Ελλάδα, εγκατάσταση αμπελώνα, παράγοντες που συμμετέχουν στη διαμόρφωση χαρακτήρα του κρασιού, παραγωγή λευκού και ερυθρού οίνου, πώς γίνονται οι ζυμώσεις, γνώση της νομοθεσίας που διέπει την ετικέτα και την παραγωγή του κρασιού, η τέχνη της δοκιμασίας του κρασιού και άλλα».

kaziolas (1)

Η πρακτική άσκηση

«Μεγάλη διαφοροποίηση από άλλα παρόμοια προγράμματα που γίνονται κυρίως από ιδιωτικούς οργανισμούς, είναι η υποχρεωτική πρακτική», επισημαίνει ο κ. Καζιόλας και συνεχίζει: «Αφού υλοποιηθούν όλες αυτές οι ενότητες θεωρητικά και διαδυκτιακά, έχουμε και την υποχρεωτική πρακτική άσκηση, η οποία διαφοροποιείται από άλλα προγράμματα που δίνουν κάποιοι ιδιωτικοί οργανισμοί στην Ελλάδα. Εμείς, στην πρακτική άσκηση, θα δείξουμε στο εργαστήριο του Τμήματος Οινολογίας της Δράμας, πώς γίνεται το κρασί τη μία μέρα και τη δεύτερη μέρα θα κάνουμε ένα τουρ στις οινοποιητικές επιχειρήσεις της περιοχής στη Δράμα και την Καβάλα».

Το πρώτο πανελλαδικά!

Το πρόγραμμα Οινοχόου που ξεκινάει από το ΤΕΙ ΑΜΘ και το Τμήμα Οινολογίας Δράμας, είναι το πρώτο που γίνεται πανελλαδικά. Σύμφωνα με τον κ. Καζιόλα, αναμένεται να ξεκινήσει Μάρτιο ή Απρίλιο και να ολοκληρωθεί Μάιο ή Ιούνιο. Αρχικά, θεωρείται επιτυχία εφόσον οι πρώτες δηλώσεις – συμμετοχές ανέλθουν στα 15 άτομα, ενώ στόχος είναι η επανάληψη των μαθημάτων αυτών δύο με τρεις φορές το χρόνο αναλόγως τη ζήτηση. Το σημαντικό στην υλοποίηση του προγράμματος, είναι ότι γίνεται από οργανισμό τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και είναι πανεπιστημιακού επιπέδου. Το κόστος του προγράμματος για κάθε συμμετέχοντα ανέρχεται στα 550 ευρώ.

Επάγγελμα με ζήτηση

Ρωτήσαμε τον κ. Καζιόλα, πώς ξεκίνησε η ιδέα αυτή για τα σεμινάρια οινοχόων σε πανεπιστημιακό επίπεδο. Όπως σημειώνει, «η αρχική σκέψη για να υλοποιήσουμε το πρόγραμμα Οινοχόου, ξεκίνησε από την ανάγκη που είχε προκύψει μετά από συζητήσεις, όταν ανέλαβα πρόεδρος του Τμ. Οινολογίας, με επιχειρηματίες του τουριστικού κλάδου. Μίλησα με ξενοδοχεία και εστιατόρια, και μου έλεγαν ότι χρειάζονται εξειδικευμένα άτομα με κάποιες γνώσεις γύρω από το κρασί. Ζητούν άτομα που θα ξέρουν μερικά πράγματα για το κρασί, να μπορούν να τα μεταφέρουν στους πελάτες, να μπορούν να σερβίρουν το κρασί με έναν επαγγελματικό τρόπο, να μπορούν να εξηγήσουν πώς γίνεται μια γευσιγνωσία, να φέρουν σε πέρας κάποιες δράσεις και όχι μόνο. Θέλουν να οργανώσουν κάποιες βραδιές κρασιού στα ξενοδοχεία τους και δεν έχουν όμως τα απαραίτητα άτομα με γνώσεις για το κρασί».

Όπως τέλος επισημαίνει ο κ. Καζιόλας, «είναι ένα κλάδος που έχει ζήτηση, όσον αφορά τον τομέα της προσφοράς υπηρεσιών. Να σας πω ότι, πριν από 10-15 χρόνια δεν ασχολούνταν κανείς με τον καφέ σε πακέτο. Σήμερα όλοι ασχολούνται με το πακέτο του καφέ και όλοι δίνουν πτυχία μπαρίστα, για να προσλάβουν άτομα για να κάνουν και να σερβίρουν σωστά τον καφέ!».

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται για περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα http://kedivim.teiemt.gr/courses/sommelier/, στο τηλέφωνο 2510-462129 και στην ηλεκτρονική διεύθυνση: kedivim@teiemt.gr