Home > νέα > Η ιστορία του Μοναστηρακίου μέσα από τις καταγραφές τις Δραμινής Ιστορικού Εθνολόγου, κας Τυχόλα

Η ιστορία του Μοναστηρακίου μέσα από τις καταγραφές τις Δραμινής Ιστορικού Εθνολόγου, κας Τυχόλα

Η ιστορία του Μοναστηρακίου μέσα

από τις καταγραφές τις Δραμινής Ιστορικού Εθνολόγου, κας Τυχόλα

 

Της Σουζάνας Θεοδωρίδου

 

Η παρουσίαση του βιβλίου της Δραμινής Ιστορικού Εθνολόγου κα. Ελένης Αναστασιάδου – Τυχόλα, με τίτλο: «Μοναστηράκι Δράμας (Δράνοβα) Ιστορία και Λαογραφία του τόπου», πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου, στο Δημοτικό Ωδείο Δράμας.

Πλήθος κόσμου, παραβρέθηκε στην παρουσίαση της ιστορίας και της λαογραφίας του Μοναστηρακίου, η οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την παράδοση του τόπου.

Σε δηλώσεις της στην εφημερίδα μας, η κα. Τυχόλα, αναφέρθηκε στην έρευνα την οποία έκανε προκειμένου να συγκεντρώσει τα απαραίτητα στοιχεία, τα οποία διατηρούν μέχρι και σήμερα μια σημαντική παρακαταθήκη για την ιστορία και την παράδοση του τόπου.

20171118_181023

Η συγγραφέας και Ιστορικός Εθνολόγος, κα. Ελένη Αναστασιάδου – Τυχόλα.

«Τα τεκμήρια που έχουμε, ξεκινούν από το 1842 που είναι η κατασκευή του Ναού, όπου υπάρχουν επιγραφές εκείνης της εποχής. Βέβαια υπάρχουν πιο παλιά γεγονότα αλλά δεν υπάρχουν τεκμήρια, και χωρίς αυτά δεν μπορούμε δυστυχώς να γράψουμε κάτι», σημείωσε μεταξύ άλλων η κα. Τυχόλα.

Η ιδέα, όπως μας ανέφερε η κα. Τυχόλα, ξεκίνησε από την αγάπη της για το χωριό, και έχοντας την ιδιότητα του ιστορικού, ξεκίνησε να αναζητάει τεκμήρια, σε έγγραφα της Κοινότητας, στα αρχεία του Κράτους, αλλά και όπου αλλού είχε την δυνατότητα της έρευνας.

Σε ερώτησή μας, για την περίοδο και τα ιστορικά γεγονότα που θεωρεί ότι είναι ίσως τα σημαντικότερα που σημάδεψαν την ιστορία του Μοναστηρακίου, η κα. Τυχόλα απάντησε ότι: «Εντύπωση μου έκανε κυρίως το γεγονός ότι έχουν μείνει αναλλοίωτα κάποια οθωμανικά κατάλοιπα, όπως είναι η βρύση με την οθωμανική επιγραφή. Παράλληλα, η μεταβυζαντική εκκλησία στην οποία υπάρχουν πάρα πολύ παλιές εικόνες και κειμήλια από το 1800, αποτελεί ένα εξίσου ιδιαίτερο και σημαντικό τεκμήριο για την ιστορία του χωριού».

Όπως μας εξήγησε η κα. Τυχόλα, η δράση των κατοίκων και η συνέχεια του πολιτισμού της κοινωνίας δεν σταμάτησε να διαιωνίζεται στον χρόνο, γι’ αυτό και μέχρι σήμερα διατηρούνται ήθη και έθιμα που χάνονται στα βάθη των χρόνων, όπως είναι το έθιμο των Αράπηδων.

Οι κάτοικοι από την δεκαετία του ’70 δημιουργούν συλλόγους, οι οποίοι διατηρούν τα ήθη και έθιμα του τόπου τους, δίνοντας μια πολύ σημαντική παρακαταθήκη στους νεότερους.

Οι πρώτες καταγραφές του βιβλίου, ξεκινούν από το 1842 έως και το 1997, όπου το Μοναστηράκι έγινε Τοπική Κοινότητα του Δήμου Δράμας.

20171118_181136

Το βιβλίο, έχει δυο θεματικές ενότητες, την ιστορική και την λαογραφική. Η ιστορική ενότητα, ξεκινάει από το 1842 με όσα τεκμήρια υπάρχουν και συνεχίζεται ανά δεκαετίες. «Ίσως η κυριότερη δεκαετία για το χωριό είναι του ’40, όπου έχουμε την βουλγαρική κατοχή στο χωριό, αλλά και οι υπόλοιπες δεκαετίες είναι εξίσου σημαντικές ως προς την ιστορία του χωριού», επεσήμανε η κα. Τυχόλα.

Στην λαογραφική ενότητα, γίνεται παρουσίαση του κοινωνικού και πνευματικού βίου της περιοχής, τα ήθη και τα έθιμα, μέσα από μαρτυρίες και συνεντεύξεις με τους κατοίκους του χωριού.

Ομιλητές της εκδήλωσης, ήταν ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού & Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους Δήμου Δράμας, κ. Ανέστης Τερζής, η φοιτήτρια (επί πτυχίο) στο τμήμα Ιστορίας-Εθνολογίας (Δ.Π.Θ.),τοπική σύμβουλος Μαυροβάτου, και πρόεδρος του Λαογραφικού Συλλόγου «Εξ Αργυρουπόλεως και Κάρς», κα. Φανή Δημητριάδου, η συγγραφέας του βιβλίου, κα. Ελένη Αναστασιάδου –Τυχόλα , και ο Πρόεδρος του Μορφωτικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Μοναστηρακίου Δράμας και του Κέντρου Πολιτιστικής Ανάπτυξης Ανατολικής Μακεδονίας, κ. Ιωάννης Παπουτσής.