Home > Πρώτο Θέμα > Καταγραφή, διαχείριση και μέγιστη αξιοποίηση των δωρεών στο Νοσοκομείο Δράμας εν μέσω πανδημίας

Καταγραφή, διαχείριση και μέγιστη αξιοποίηση των δωρεών στο Νοσοκομείο Δράμας εν μέσω πανδημίας

Ερώτηση Χ. Κεφαλίδου στη Βουλή

Καταγραφή, διαχείριση και μέγιστη

αξιοποίηση των δωρεών στο Νοσοκομείο

Δράμας εν μέσω πανδημίας

Ερωτηματικά για το πού βρίσκονται οι διάφορες δωρεές, με ποιον τρόπο αξιοποιούνται και αν έχουν καταγραφεί και με ποιον τρόπο!

 

 

ΕΡΩΤΗΣΗ σχετικά με την καταγραφή των δωρεών που έχουν γίνει στο Νοσοκομείο Δράμας καθ’ όλη την περίοδο της πανδημίας, κατέθεσε στη Βουλή και προς τον υπουργό Υγείας κ. Β. Κικίλια, η βουλευτής Δράμας του ΚΙΝΑΛ κα. Χ. Κεφαλίδου.

Όπως επισημαίνεται μεταξύ άλλων, όλη αυτή την περίοδο, η προσφορά της τοπικής κοινωνίας καθώς και των δημόσιων και ιδιωτικών φορέων προς το Νοσοκομείο της Δράμας, ήταν «συγκινητική και άμεση». «Πλήθος απλών πολιτών, συλλόγων, φορέων, επιχειρήσεων από την πρώτη στιγμή στάθηκαν αρωγοί στο τιτάνιο έργο του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού του Νοσοκομείου της πόλης μας μέσω της διάθεσης δωρεών (χρηματικών και μη). Η πολύτιμη συνεισφορά τους συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό ακόμη και σήμερα, έξι μήνες μετά».

Όπως επισημαίνει επίσης στην ερώτησή της η κα. Κεφαλίδου, «ενόψει πιθανού δεύτερου “κύματος” πανδημίας το Νοσοκομείο πρέπει να θωρακιστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ώστε να ανταποκριθεί και πάλι με επιτυχία στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης. Στην κατεύθυνση αυτή η μέγιστη αξιοποίηση των δωρεών πρέπει να είναι δεδομένη».

Παρ’ όλα αυτά, η κα. Κεφαλίδου θέτει έναν σαφή προβληματισμό, για το τι ακριβώς έχει γίνει αυτή η δωρεά, πού έχει διοχετευτεί, ποιο είναι το μέχρι σήμερα ποσό που έχει συγκεντρωθεί για την ενίσχυση του Νοσοκομείου της Δράμας, και ακόμα, αν όλο αυτό το υλικό που έχει προσφερθεί έχει καταγραφεί κάπου και με ποιο πρόγραμμα και αν τελικά αυτή τη στιγμή οι δωρεές αξιοποιούνται και πού βρίσκονται!

KEFALIDOU

Η ερώτηση

Ολόκληρη η ερώτησης της κα. Κεφαλίδου προς τον υπουργό Υγείας κ. Β. Κικίλια, μέσω της οποίας ζητούνται σαφείς απαντήσεις:

[Συγκινητική και άμεση ήταν η προσφορά της τοπικής κοινωνίας καθώς και των δημόσιων και ιδιωτικών φορέων προς το Γενικό Νοσοκομείο της Δράμας κατά τη διάρκεια της πρωτόγνωρης πανδημίας του COVID 19. Πλήθος απλών πολιτών, συλλόγων, φορέων, επιχειρήσεων από την πρώτη στιγμή στάθηκαν αρωγοί στο τιτάνιο έργο του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού του Νοσοκομείου της πόλης μας μέσω της διάθεσης δωρεών (χρηματικών και μη) με υψηλό αίσθημα αλληλεγγύης, κοινωνικής ευθύνης και ουσιαστικής προσφοράς. Η πολύτιμη συνεισφορά τους συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό ακόμη και σήμερα, έξι μήνες μετά. Επειδή το ζήτημα της καλύτερης και αποτελεσματικότερης αξιοποίησης των δωρεών προς το Ε.Σ.Υ. συνιστά μείζον ζήτημα ηθικής τάξης και πολιτικής ευθύνης είναι αναγκαία η αποσαφήνιση της διαδικασίας διαχείρισης και αξιοποίησής τους.

Οι δωρεές στο Νοσοκομείο μας ποικίλουν από χρηματικά ποσά, μέσα προσωπικής προστασίας, νοσηλευτικό και ιατρικό υλικό, σημαντικό εξοπλισμό, υπερσύγχρονες κλίνες ΜΕΘ (που χάρισε εταιρεία μαρμάρου), προσωπίδες (που κατασκευάστηκαν από τρισδιάστατους εκτυπωτές εταιρείας υψηλής τεχνολογίας με έδρα τη Δράμα) και πολλές άλλες συγκινητικές πρωτοβουλίες.

Την ίδια στιγμή, η υγειονομική κρίση δεν έχει λήξει. Σύμφωνα με πρόσφατα επιστημονικά στοιχεία είναι πιθανό το δεύτερο επιδημιολογικό ‘κύμα’ να εμφανιστεί στη χώρα μας νωρίτερα από ό,τι αρχικά αναμενόταν, ίσως και στα τέλη Αυγούστου. Σήμερα κατά την έκτακτη κυβερνητική σύσκεψη αποφασίστηκε η αυστηρότερη εφαρμογή των υγειονομικών κανόνων, η εντατικοποίηση των ελέγχων και η λήψη πρόσθετων μέτρων ειδικά για όσους εισέρχονται στη χώρα από τα βόρεια σύνορά μας. Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων στις γειτονικές βαλκανικές χώρες, με τη Δράμα να αποτελεί πύλη εισόδου στη χώρα μας.

Με τα δεδομένα αυτά το Νοσοκομείο της πόλης μας πρέπει να συνεχίσει να βρίσκεται σε απόλυτη ετοιμότητα ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί το ίδιο αποτελεσματικά και στο δεύτερο ενδεχόμενο κύμα πανδημίας. Είναι προφανές ότι το ποσό των δωρεών συνέβαλε και συνεχίζει να συμβάλλει σημαντικά στη θωράκισή του. Οι πόροι αλλά και τα μέσα που έχουν συγκεντρωθεί θα πρέπει να αξιοποιηθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ορθολογικά και στοχευμένα για την αναβάθμιση των υγειονομικών υποδομών, εξασφαλίζοντας ότι ένα πιθανό δεύτερο κύμα πανδημίας θα αντιμετωπιστεί με την ίδια επιτυχία.

Το Νοσοκομείο μας τα τελευταία χρόνια έχει παραμεληθεί και απαξιωθεί σημαντικά από την κεντρική Διοίκηση ενώ τα προβλήματά του παραμένουν άλυτα. Μειωμένοι πόροι, υποστελέχωση, συνένωση ή απουσία κλινικών, αποτελούν τα κύρια ζητήματα που επηρεάζουν την καθημερινότητα της δραμινής κοινωνίας. Παρά ταύτα όμως κατάφερε να σταθεί στο ύψος των δύσκολων περιστάσεων που δημιούργησε η πανδημία και χάρη στο φιλότιμο του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού του συνέβαλλε στην επιτυχή διαχείριση της πρωτόγνωρης αυτής υγειονομικής κρίσης που βίωσε και συνεχίζει να βιώνει η χώρα μας. Παράλληλα καταλυτική ήταν και παραμένει η συμβολή των δωρεών που ανιδιοτελώς προσφέρουν δραμινοί συμπολίτες μου.

Στις αρχές Μαΐου κατά τη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης στη Βοιωτία κατά την οποία παρουσιάσατε τους δωρητές και το υλικό που έχει συγκεντρωθεί για τις ανάγκες του Ε.Σ.Υ. σε όλη την επικράτεια δηλώσατε «Είμαστε εδώ, πιστοί στις αρχές της διαφάνειας και της λογοδοσίας, από το πρώτο μέχρι και το τελευταίο ευρώ». Για τον σκοπό αυτό μάλιστα το Υπουργείο σας σύστησε Ειδική Τριμελή Επιτροπή που θα διαχειριστεί τις δωρεές. Στα πρότυπα αυτά και με την ίδια λογική περιμένουμε την αναλυτική καταγραφή και μέγιστη αξιοποίηση των δωρεών που έγιναν προς το Γενικό Νοσοκομείο της Δράμας.

Στο πλαίσιο της προσπάθειας να συμβάλλουμε όλοι στην καλύτερη δυνατή διαχείριση των δωρεών των συμπολιτών μας και σε συνέχεια των ανωτέρω ερωτάται ο Υπουργός:

  • Ποιο είναι μέχρι σήμερα το ποσό που έχει συγκεντρωθεί από δωρεές για την ενίσχυση του Γενικού Νοσοκομείου της Δράμας; Πώς και πού έχει διατεθεί;
  • Ποιες είναι αναλυτικά μια προς μια οι δωρεές που έχουν πραγματοποιηθεί (θεωρούμε αυτονόητο ότι θα τηρηθεί η ανωνυμία που ενδεχομένως κάποιοι δωρητές έχουν ζητήσει);
  • Σχετικά με το υγειονομικό υλικό που έχει προσφερθεί από δωρητές έχει καταγραφεί αυτό και πώς έχει αξιοποιηθεί; Ποιο πληροφοριακό – ηλεκτρονικό σύστημα χρησιμοποιήθηκε για την καταγραφή;
  • Με ποιον τρόπο θα αξιοποιηθούν οι δωρεές και προσφορές – χρηματικές και μη, και πώς το Υπουργείο σας διασφαλίζει την αποτελεσματική και χρηστή διαχείρισή τους;
  • Τελικά αυτή τη στιγμή οι δωρεές πού βρίσκονται και με ποιον τρόπο αξιοποιούνται;

Τέλος, με στόχο την ενημέρωση του ελληνικού Κοινοβουλίου, του ελληνικού λαού και ιδιαίτερα της δραμινής κοινωνίας αιτούμαι τη χορήγηση του συνόλου των εγγράφων και στοιχείων που αφορούν στο παραπάνω θέμα.]