Home > Πρώτο Θέμα > Η καταγραφή του Κτηματολογίου δεν νομιμοποιεί κανένα ακίνητο Ο υπεύθυνος Κτηματογράφησης του Ν. Δράμας μιλάει στον «Π.Τ.»

Η καταγραφή του Κτηματολογίου δεν νομιμοποιεί κανένα ακίνητο Ο υπεύθυνος Κτηματογράφησης του Ν. Δράμας μιλάει στον «Π.Τ.»

Δράμα – Ενημέρωση από το Κτηματολόγιο σε φορείς του δημοσίου

Η καταγραφή του Κτηματολογίου

δεν νομιμοποιεί κανένα ακίνητο

► Ο υπεύθυνος Κτηματογράφησης του Ν. Δράμας μιλάει στον «Π.Τ.»

► Σε περίπτωση έλλειψης παραστατικών ιδιοκτησίας δηλώνεται η χρησικτησία του ακινήτου

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ προς τους φορείς του δημοσίου για τις δηλώσεις του δικαιωμάτων τους, έγινε χθες το πρωί στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δήμου Δράμας, από το Κτηματολόγιο.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν στελέχη της «Κτηματολόγιο ΑΕ» που έχει αναλάβει τη διεκπεραίωση από τη Θεσσαλονίκη, όπως και ο υπεύθυνος για τους Νομούς Δράμας και Ξάνθης κ. Σιάμενος και εκπρόσωποι από τους φορείς: Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου, Διεύθυνση Γεωργίας και Τοπογραφική Υπηρεσία, Διεύθυνση Δασών και Δασαρχείο Δράμας, και εκπρόσωποι των Δήμων του Νομού Δράμας. Παρόντες ήταν επίσης, η δήμαρχος Παρανεστίου κα. Σωτηριάδου και ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Δήμου Δράμας κ. Σολάκης.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, όλοι οι Δήμοι και οι διάφοροι δημόσιοι φορείς, έχουν αρκετά ακίνητα, τα οποία θα πρέπει να δηλωθούν. Όπως εξηγεί μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο» ο υπεύθυνος Κτηματογράφησης των Νομών Δράμας και Ξάνθης κ. Σιάμενος, «εκπρόσωποι των φορέων του δημοσίου θα ενημερωθούν για το πώς πρέπει να γίνουν οι δηλώσεις αυτές, πώς στοιχειοθετείται το δικαίωμα στα ακίνητα για όσα δεν έχουν τίτλους κτλ.»

Ανεντόπιστα ακίνητα

Siamenos

Στο ερώτημα για το ποιες δυσκολίες και προβλήματα υπάρχουν ως προς αυτό, ο κ. Σιάμενος επισημαίνει σχετικά: «Για παράδειγμα, στο αρχείο με τα δημόσια ακίνητα της Κτηματικής, μπορεί να παραμείνουν ανεντόπιστα και μέσα από την κτηματογράφηση, γιατί κάποια από αυτά, κάποια περίοδο, πιθανόν να μπήκαν στις διανομές, να δόθηκαν για αποκατάσταση ακτημόνων και απλά να μην έχουν διαγραφεί από το βιβλίο της υπηρεσίας. Πρέπει να γίνει αυτή η ταυτοποίηση και καλό είναι ο κόσμος να συμμετέχει σ’ αυτό. Όπως θα δηλώνει το ακίνητό του στο Κτηματολόγιο, να ενημερώνει ότι υπάρχει αυτή η εκκρεμότητα και να προσπαθήσει στη διάρκεια της κτηματογράφησης, να το επιλύσει με την υπηρεσία».

Ιδιοκτησία και χρησικτησία

Αναφορικά με κάποια ακίνητα, οικόπεδα και αγροτεμάχια, τα οποία δεν έχουν σαφές ιδιοκτησιακό καθεστώς, ο κ. Σιάμενος επισημαίνει: «Σαφή ιδιοκτησία έχουμε. Υπάρχουν ακίνητα για τα οποία δεν έχουμε παραστατικά ιδιοκτησίας σε πολλές περιπτώσεις. Αυτά θα δηλωθούν με χρησικτησία. Για τα παραστατικά με χρησικτησία έχουμε ετοιμάσει ένα σχετικά έντυπο για το πώς ακριβώς προσκομίζονται. Είναι μισθωτήρια συμβόλαια, άδεια οικοδομής αν έχει γίνει κάποιο σπίτι, το Ε9 που είναι απαραίτητο και άλλα πολλά. Για να δηλώσει ένας πολίτης ένα δικαίωμα στο Κτηματολόγιο του 2019, τουλάχιστον θα πρέπει να το δηλώνει στο Ε9, και θα πρέπει να το υποδείξει με όσο καλύτερη ακρίβεια μπορεί».

Το Κτηματολόγιο δεν νομιμοποιεί

Επισημαίνει πάντως ο κ. Σιάμενος σ’ αυτό το σημείο, ότι, «το Κτηματολόγιο δεν ασχολείται με τα αυθαίρετα κτίρια, ούτε με τις άδειες. Ο δικαιούχος, οφείλει να δηλώσει το οικόπεδο με τα κτίσματα που υπάρχουν εντός, είτε έχουν άδεια είτε όχι. Με το ότι το δήλωσε στο Κτηματολόγιο, δεν σημαίνει ότι το κτίσμα αυτό είναι νόμιμο. Το Κτηματολόγιο δεν νομιμοποιεί τίποτα και παραμένει εκκρεμότητα γιατί είναι θέμα της Πολεοδομίας. Το Κτηματολόγιο θα καταγράψει το ακίνητο, ότι κατέχεται από τον ιδιοκτήτη».

Προβλήματα από την καταγραφή

Απαντώντας σε ερώτηση για το πώς κινείται το Κτηματολόγιο στη Δράμα ένα μηνά μετά την πρώτη μέρα λειτουργίας του, ο κ. Σιάμενος τονίζει ότι στην αρχή οι πολίτες είχαν πάει όλοι μαζί, «και η λειτουργία υπήρξε κάπως προβληματική. Η δουλειά έχει στρώσει τώρα, γίνεται με πολύ καλύτερο ρυθμό, έχουμε περισσότερο προσωπικό και μπορούμε να προχωρήσουμε καλύτερα.

Μπορούμε επίσης πλέον να δεχόμαστε και τηλεφωνικά ραντεβού για όσους από τους ιδιοκτήτες έχουν πάνω από 11 ακίνητα για να εξυπηρετηθούν. Πρόκειται για αγροτικά κυρίως ακίνητα στα χωριά, που μπορεί να είναι κληρονομικά δικαιώματα και δεν είναι κάποιο υπερβολικό νούμερο. Σε πολλά σημεία έχουν γίνει αναδασμοί με αποτέλεσμα να έχουμε λιγότερα ακίνητα σε δικαιώματα».

Ποιοι βοηθούν τους πολίτες

Ρωτήθηκε τέλος ο κ. Σιάμενος, σχετικά με την καταγγελία που εξέδωσε προ ημερών το ΤΕΕ Αν. Μακεδονίας, ότι επαγγελματίες διαφόρων κλάδων, εμφανίζονται ως ειδικοί για προσωπικό τους όφελος και ποιοι είναι αυτοί που πραγματικά μπορούν να βοηθήσουν τους πολίτες. Όπως επισημαίνει ο ίδιος, «ο πολίτης θα πρέπει να έρχεται κατ’ αρχάς με συμπληρωμένη τη δήλωσή του. Δεν μπορούμε να την συμπληρώνουμε στο Κτηματολογικό γραφείο και είναι κατανοητό αυτό. Αν δεν μπορεί μόνος του, καταφεύγει σε επαγγελματίες που είναι ο δικηγόρος του, ο μηχανικός του, ο λογιστής του. Ουσιαστικά όποιος χειρίζεται τα ακίνητά του και στον οποίο έχει περισσότερη εμπιστοσύνη. Εμείς συνεργαζόμαστε με όλους αυτούς τους επαγγελματίες, για να κάνουμε όλοι καλύτερα τη δουλειά μας».