Home > Πρώτο Θέμα > «Καθαρίζουν» από τον κορωνοϊό μικρά Νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας – Το Νοσοκομείο της Δράμας θα μεταφέρει περιστατικά στα Νοσοκομεία Καβάλας ή Σερρών – Ποια είναι η σημερινή κατάσταση στο Νοσοκομείο Δράμας

«Καθαρίζουν» από τον κορωνοϊό μικρά Νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας – Το Νοσοκομείο της Δράμας θα μεταφέρει περιστατικά στα Νοσοκομεία Καβάλας ή Σερρών – Ποια είναι η σημερινή κατάσταση στο Νοσοκομείο Δράμας

«Καθαρίζουν» από τον κορωνοϊό μικρά Νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας

Το Νοσοκομείο της Δράμας

θα μεταφέρει περιστατικά

στα Νοσοκομεία Καβάλας ή Σερρών

Ποια είναι η σημερινή κατάσταση στο Νοσοκομείο Δράμας

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΕΧΟΥΝ ΑΡΧΙΣΕΙ να «καθαρίζουν» σιγά-σιγά τα μικρά περιφερειακά Νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας από τον κορωνοϊό.

Ο σχεδιασμός της 3ης και της 4ης ΥΠΕ, έλαβε έγκριση από το Κεντρικό Συμβούλιο Υγειονομικών Περιφερειών (ΚΕΣΥΠΕ), καθώς κρίθηκε ότι πλέον το επιτρέπουν τα επιδημιολογικά δεδομένα. Έτσι, πλέον από την Τετάρτη, τα επιβεβαιωμένα περιστατικά κορωνοϊού που προσέρχονται σε μικρά νοσοκομεία και κρίνεται ότι χρήζουν νοσηλείας θα παραπέμπονται σε μεγαλύτερης δυναμικότητας νοσηλευτικά ιδρύματα, είτε της περιφέρειας, είτε της Θεσσαλονίκης, πάντα κατά την κρίση και με την έγκριση του γιατρού.

Ουσιαστικά, δηλαδή, εφαρμόζεται εκ νέου ο σχεδιασμός που υπήρχε μέχρι τις 12 Νοεμβρίου, όταν η επιδημιολογική κατάσταση επιδεινώθηκε ραγδαία. Στόχος του σχεδίου είναι να πάρει μια ανάσα το υγειονομικό προσωπικό, το οποίο όλο αυτό το διάστημα εργαζόταν κάτω από συνθήκες ασφυκτικής πίεσης, αλλά και να εξυπηρετούνται καλύτερα τα μη COVID περιστατικά.

Πάντως, όπως επισημαίνουν στελέχη του υπουργείου, οι κλινικές COVID των συγκεκριμένων νοσοκομείων θα εξακολουθούν να δέχονται ύποπτα περιστατικά και σε καμία περίπτωση δεν θα κλείσουν, αλλά θα παραμείνουν σε ετοιμότητα για να μπουν στη μάχη ενάντια στον κορωνοϊό, εφόσον χτυπήσει τη χώρα μας το αναμενόμενο τρίτο κύμα της πανδημίας.

Ποια νοσοκομεία αποφορτίζονται

Σύμφωνα με δηλώσεις του διοικητή της 4ης ΥΠΕ, Δημήτρη Τσαλικάκη, με βάσει τον σχεδιασμό για την Κεντρική Μακεδονία, τα περιστατικά από τα νοσοκομεία της Χαλκιδικής και του Κιλκίς θα κατευθύνονται στη Θεσσαλονίκη.

Στην Ανατολική Μακεδονία οι ασθενείς από τη Δράμα θα παραπέμπονται κατά κύριο λόγο στην Καβάλα και –εφόσον κριθεί αναγκαίο- στις Σέρρες, ενώ στη Θράκη τα περιστατικά από Ξάνθη και Κομοτηνή θα οδηγούνται στην Αλεξανδρούπολη. Όπως ανέφερε ο κ. Τσαλικάκης, πλέον τα περιστατικά που προσέρχονται στα συγκεκριμένα νοσοκομεία είναι λίγα, οπότε είναι διαχειρίσιμα από τα μεγάλα νοσοκομεία.

Το Νοσοκομείο της Δράμας

Αναλυτικότερα και όσον αφορά το Νοσοκομείο της Δράμας, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας μας, χθες Τετάρτη νοσηλευόταν 1 άτομο θετικό στον κορωνοϊό, καθώς και άλλα 11 περιστατικά τα οποία έχουν εμπύρετα συμπτώματα, χωρίς όμως ακόμα να έχουν αποδειχθεί ότι είναι θετικά. Στα 11 άτομα έχουν γίνει μοριακά τεστ και αναμένονται αποτελέσματα, ενώ κατά βάση παρουσιάζουν και άλλα προβλήματα υγείας.

Επίσης, η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας έχει αδειάσει, έχει απολυμανθεί και αναμένεται η εντολή να ξεκινήσει εκ νέου τη λειτουργία της ως μη Covid-19 ΜΕΘ.

Προσλήψεις

Παρά τα όσα έχουν συμβεί στο Νοσοκομείο Δράμας όλα αυτό το διάστημα, προσλήψεις ακόμα δεν έχουν γίνει. Επί της ουσίας, το Νοσοκομείο παραμένει στην ίδια κατάσταση που ήταν πριν Covid-19 εποχή, και αρκετά τραυματισμένο, ιδιαίτερα μετά το δεύτερο κύμα της πανδημίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας πάντως, το Διοικητικό Συμβούλιο ενέκρινε ήδη την πρόσληψη 4 Παθολόγων, 1 Ουρολόγου, 1 Αναισθησιολόγου, 1 Διευθυντή Πνευμονολόγου και 1 Πνευμονολόγου. Αυτές οι θέσεις έχουν εγκριθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο, και βέβαια οι θέσεις αναμένεται να προκηρυχθούν. Παρ’ όλα αυτά, θα πρέπει να σημειωθεί ότι το σύστημα προσλήψεων ιατρών στα Νοσοκομεία είναι αρκετά χρονοβόρο και αν ποτέ δεχθούν οι παραπάνω ειδικότητες να έρθουν στη Δράμα, αυτό μπορεί να πάρει και 6 μήνες τουλάχιστον.

Εμβολιασμοί

Επίσης, οι εμβολιασμοί συνεχίζονται στη Δράμα, τόσο στο Νοσοκομείο, όσο και στο Κέντρο Υγείας Προσοτσάνης. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, οι εμβολιασμοί στη Δράμα άγγιξαν τους 1.439, ενώ στις 26 τρέχοντας εμβολιάστηκαν 144 συμπολίτες μας.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, ξεκίνησαν πλέον να εμβολιάζονται και οι ηλικίες των 80-84 ετών. Από 8 Φεβρουαρίου πάντως, αναμένεται να ξεκινήσει ως κέντρο εμβολιασμού και το Κέντρο Υγείας Δράμας (πρώην ΙΚΑ).