Home > Πρώτο Θέμα > Καθυστερεί η λειτουργία των Τοπικών Μονάδων Υγείας στην πόλη της Δράμας Νέοι οικογενειακοί γιατροί στο σύστημα για τους ασφαλισμένους

Καθυστερεί η λειτουργία των Τοπικών Μονάδων Υγείας στην πόλη της Δράμας Νέοι οικογενειακοί γιατροί στο σύστημα για τους ασφαλισμένους

Νέοι οικογενειακοί γιατροί στο σύστημα για τους ασφαλισμένους

Καθυστερεί η λειτουργία των Τοπικών

Μονάδων Υγείας στην πόλη της Δράμας

Αναμένεται η πρώτη ΤΟΜΥ επί της οδού Σαγγαρίου

 Σε άγνωστο χρόνο η ΤΟΜΥ του Δήμου Δοξάτου

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΜΕ ΒΡΑΔΕΙΣ ρυθμούς προχωρά το νέο σύστημα του οικογενειακού ιατρού σε όλη τη χώρα, αλλά κυρίως στην πόλη της Δράμας, που άμεσα μας ενδιαφέρει, όπως και το σύστημα με τη δημιουργία των πρώτων Τοπικών Ομάδων Υγείας (ΤΟΜΥ).

Το νέο σύστημα με τον οικογενειακό ιατρό, έχει ξεκινήσει να εφαρμόζεται πιλοτικά από την 1η  Αυγούστου ενεστώτος έτους, ενώ υποθετικά από 1 Ιανουαρίου 2019 θα είναι υποχρεωτικό για όλους τους ασφαλισμένους σε όλη τη χώρα. Τι σημαίνει αυτό;

Κάθε ασφαλισμένος, ο οποίος ενδιαφέρεται να χρησιμοποιήσει τις δωρεάν υπηρεσίες υγείας του Ε.Σ.Υ., θα πρέπει πρώτα να περνάει από τον δηλωμένο οικογενειακό ιατρό που ο ίδιος θα έχει επιλέξει και στη συνέχεια αυτός θα παραπέμπει τον ασθενή σε ανάλογη δομή υγείας: Κέντρο Υγείας, Νοσοκομείο ή σε τριτοβάθμιο οργανισμό.

Για να μπορέσουν οι ασφαλισμένοι να δουν ποιοι είναι οι δηλωμένοι οικογενειακοί ιατροί στην πόλη τους, θα πρέπει να εισέλθουν στο πληροφοριακό σύστημα rdv.ehealthnet.gr και με τους κωδικούς του TAXISnet και τον ΑΜΚΑ τους, να συμπληρώσουν τα ανάλογα στοιχεία που απαιτούνται και να προβούν στην αποστολή της σχετικής αίτησης.

 

Μικρό το ενδιαφέρον στη Δράμα

Στη Δράμα, αυτή τη στιγμή, το ενδιαφέρον των ιδιωτών ιατρών να συμμετάσχουν στο σύστημα, ήταν και παραμένει μικρό. Κάθε ιδιώτης γιατρός που θα δηλώσει συμμετοχή στο σύστημα, θα πρέπει να μπορεί να βλέπει 200 άτομα το μήνα και συνολικά 2.200 άτομα τον χρόνο! Μόνο που η αντίστοιχη πληρωμή του είναι πολύ χαμηλή και έτσι το ενδιαφέρον από τους ιδιώτες παραμένει σε μονοψήφια νούμερα.

Αναλυτικότερα, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι, συμμετοχή στον οικογενειακό γιατρό μπορούν να δηλώσουν γιατροί με τις παρακάτω ειδικότητες: οικογενειακοί γιατροί ή γενικής ιατρικής, παθολόγοι και παιδίατροι.

Στην αρχή του νέου συστήματος, ο πρώτος γιατρός που είχε δηλώσει συμμετοχή, ήταν ο οικογενειακός γιατρός κ. Κωνσταντίνος Καΐρης, ενώ στη συνέχεια προστέθηκε και ο κ. Κωνσταντίνος Καραμπατζάκης. Πρόσφατα προστέθηκε και η κα. Μαριάνθη Χατζησαρόγλου. Από την Προσοτσάνη επίσης συμμετέχει και η κα. Ξέρρα Γκράτσια-Πατρίτσια.

Στους άλλους Δήμους του Νομού Δράμας

Αναφορικά με τους άλλους Δήμους του Νομού Δράμας, θα  πρέπει να σημειώσουμε ότι θα εξυπηρετούνται από τους οικογενειακούς ιατρούς, παιδιάτρους και παθολόγους που βρίσκονται στα Κέντρα Υγείας των περιοχών τους, όπως: Κέντρο Υγείας Προσοτσάνης, Κέντρο Υγείας Κ. Νευροκοπίου και Κέντρο Υγείας Παρανεστίου. Αλλά μόνο ιατροί που κατέχουν μόνιμη θέση στο Κέντρο Υγείας. Το Κέντρο Υγείας Δράμας μέχρι στιγμής δεν διαθέτει τους ανάλογους οικογενειακούς γιατρούς, καθώς αυτοί δεν έχουν μόνιμη θητεία σ’ αυτό.

Όσον αφορά το Δήμο Δοξάτου, αναμένεται να λειτουργήσει μία ΤΟΜΥ, χωρίς όμως να υπάρχουν συγκεκριμένες ανακοινώσεις ή χρονικός ορίζοντας για το πότε θα μπορούσε να γίνει.

Οι ΤΟΜΥ στη Δράμα

Ένας άλλος θεσμός  που έχει ανακοινωθεί από το Υπουργείο Υγείας και στη Δράμα ακόμα δεν έχει ξεκινήσει να λειτουργεί, είναι οι Τοπικές Ομάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) οι οποίες πρόκειται να λειτουργήσουν στην πόλη της Δράμας.

Για τη Δράμα, προβλέπεται η λειτουργία 3 ΤΟΜΥ. Αρχικά, είχε επιλεγεί να λειτουργήσει στη Μονάδα Ψυχικής Υγείας του Νοσοκομείου Δράμας που βρίσκεται στην περιοχή των Κομνηνών, όμως τελικά αφέθηκε, καθώς χρειάζονταν ιδιαίτερα μεγάλες παρεμβάσεις.

Έτσι, βρέθηκε ένας νέος χώρος, («Πρωινός Τύπος» 25 Σεπτεμβρίου 2018) στο τέρμα της οδού Σαγγαρίου. Το κτίριο μάλιστα επισκέφθηκε και ο διοικητής της 4ης ΥΠΕ κ. Πλωμαρίτης. Το εν λόγω κτίριο κρίθηκε κατάλληλο και σύντομα αναμένεται η λειτουργία της πρώτης ΤΟΜΥ  στην πόλη της Δράμας. Ήδη, οι αρμόδιες υπηρεσίες αναζητούν νέους κατάλληλους χώρους στην πόλη, προκειμένου να μην χρειάζονται ιδιαίτερα κοστοβόρες παρεμβάσεις για να λειτουργήσουν. Η πρώτη ΤΟΜΥ αναμένεται να λειτουργήσει με έναν οικογενειακό ιατρό.