Home > νέα > ΚΙΧΝΕ Δράμας – Ένα εγκαταλελειμμένο κτίριο που καταρρέει και αξίζει να «σωθεί»

ΚΙΧΝΕ Δράμας – Ένα εγκαταλελειμμένο κτίριο που καταρρέει και αξίζει να «σωθεί»

Συνεχίζεται ο καθαρισμός του ΚΙΧΝΕ από την Στρατιωτική Υπηρεσία

ΚΙΧΝΕ Δράμας – Ένα εγκαταλελειμμένο κτίριο που καταρρέει και αξίζει να «σωθεί»

Μια σύντομη ιστορία ενός ακόμα κτιρίου που εγκαταλείφθηκε

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΕΔΩ και μερικές εβδομάδες τώρα, συνεχίζεται συστηματικά ο καθαρισμός του οικοπέδου του πρώην ΚΙΧΝΕ στην πόλη της Δράμας. Το ξεκίνημα είχε γίνει μετά από τις πυρκαγιές στο Μάτι Αττικής, όταν ο δήμαρχος Δράμας κ. Μαμσάκος, ζήτησε την άδεια από την Στρατιωτική Υπηρεσία να καθαριστεί ο χώρος από τα ξερά χόρτα, προκειμένου να μην υπάρξει κάποιο πρόβλημα με τις πυρκαγιές.

Ο Δήμος βοήθησε στον καθαρισμό τις δύο πρώτες μέρες με μηχανήματα που έστειλε. Από εκεί και πέρα όμως, συνεχίζουν στρατιώτες με προσωπική δουλειά. Ο καθαρισμός συνεχίζεται ακόμα και σήμερα, καθώς ο χώρος είναι μεγάλος και γίνεται μόνο από στρατιώτες.

 

Ένα κτίριο μια ιστορία

Το ΚΙΧΝΕ, στις 2 Αυγούστου 2018, την ημέρα που ξεκίνησε ο καθαρισμός και η αποψίλωση της βλάστησης.
Το ΚΙΧΝΕ, στις 2 Αυγούστου 2018, την ημέρα που ξεκίνησε ο καθαρισμός και η αποψίλωση της βλάστησης.

Το ΚΙΧΝΕ, το πρώην Στρατιωτικό Νοσοκομείο της Δράμας, έχει μια μεγάλη ιστορία. Κατ’ αρχήν θα πρέπει να πούμε ότι το κτίριο χτίστηκε το 1860. Ως ΚΙΧΝΕ, έκλεισε τις πύλες του το 2000, όπου ακόμα και τότε, νοσηλευόντουσαν στρατιώτες ή γινόντουσαν ακόμα και εγχειρήσεις.

Με το κλείσιμό του, εγκαταλείφθηκε πλήρως. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, εκείνη την εποχή, η Στρατιωτική Υπηρεσία πρότεινε στο Δήμο Δράμας να του το παραχωρήσει, όμως η απάντηση ήταν αρνητική. Με πιθανότερο λόγο, ότι, η συντήρησή του για οτιδήποτε, θα ήταν δύσκολη και προφανώς κοστοβόρα.

Σήμερα, το κτίριο του ΚΙΧΝΕ, ένα ωραίο κτίριο του 1860, μια γερή κατασκευή όπως αποδείχθηκε τελικά, ρημάζει στην κυριολεξία.  Στα χρόνια που πέρασαν από το 2000 μέχρι και σήμερα, το κτίριο λεηλατήθηκε στην κυριολεξία. Κάποιες νύχτες, ομάδες κλεφτών, ξήλωναν και έκοβαν ότι μπορούσαν να σηκώσουν. Από παράθυρα και πόρτες, μέχρι και τον τεράστιο λέβητα που υπήρχε στο υπόγειο. Έναν λέβητα αρκετών τόνων, τον οποίο κομμάτιασαν και άρπαξαν για παλιοσίδερα. Το πώς γλύτωσαν μέχρι σήμερα τα κάγκελα της περίφραξης, είναι απορίας άξιο.

Το ΚΙΧΝΕ, τα αρχικά του οποίου σημαίνουν: Κινητά Χειρουργικά Νοσοκομεία Εκστρατείας, είχε μεγάλη αίγλη παλαιότερα. Όπως έγραφε συμπτωματικά τον Ιανουάριο του 2018 στον «Πρωινό Τύπο» ο Γιάννης Σταυρίδης και στη στήλη του «Παλιά Δράμα», [Στη δεκαετία του 1920 ήταν από τα μοναδικά στρατιωτικά νοσοκομεία στα οποία υπηρετούσαν καταξιωμένοι γιατροί του στρατού μας. Ποίοι νοσηλεύονταν;  Όσα φανταράκια χρειάζονταν νοσηλεία από Δράμα, Καβάλα, Ξάνθη, και Κομοτηνή. Και δεν ήταν απλά νοσοκομείο πρώτων βοηθειών. Γινόντουσαν χειρουργικές επεμβάσεις με πλήρη επιτυχία, αποσπώντας την αναγνώριση και τον σεβασμό και της Δραμινής κοινωνίας μας. Σε ένα μεγαλοπρεπές κτίριο που σήμερα ….. σαπίζει εγκαταλειμμένο στον χρόνο.]

Σε κάποια ηλεκτρονική περιήγηση στην πόλη της Δράμας σε ιστοσελίδα του Δήμου Δράμας, βρίσκουμε την εξής φράση: [Σχολείο τουρκικό ήταν επίσης και το πρώην «Στρατιωτικό Νοσοκομείο» (ΚΙΧΝΕ)], προφανώς πριν από την απελευθέρωση του 1913!

 

Μια παραχώρηση

Σε δημοσίευμα που βρίσκουμε στην «ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ» 1 Απριλίου 2005, αναφέρονται μεταξύ άλλων: [Στο Δήμο Δράμας αποδεσμεύονται προς παραχώρηση: Το Κέντρο Διερχομένων (1.930 τ.μ.), οι Αποθήκες Πυρομαχικών (58.200 τ.μ.), το «Στρατόπεδο Μπούκη) (πρώην ΚΙΧΝΕ)(9.000 τ.μ.) και το «Στρατόπεδο Τριανταφύλλου» (30.000 τ.μ.). Επίσης αποδεσμεύονται οικόπεδο στο Κάτω Νευροκόπι (3.321 τ.μ.) και η Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Παρανεστίου (2.074 τ.μ.) Για το «Στρατόπεδο Μπούκη» διευκρινίσθηκε ότι το 50% παραχωρείται δωρεάν στον Δήμο με την προϋπόθεση ότι το υπόλοιπο θα πολεοδομηθεί υπέρ της στρατιωτικής υπηρεσίας. Ακόμη ανακοινώθηκε η δρομολόγηση για ίδρυση στην πόλη του Δοξάτου Δράμας μουσείου με την υποστήριξη του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών.]

Τι έγινε όμως μετά απ’ αυτές τις παραχωρήσεις; Όσον αφορά το πρώην ΚΙΧΝΕ, τίποτα απολύτως. Παρέμεινε έρημο και λεηλατημένο να γκρεμίζεται.

Για να παραμείνουμε λίγο ακόμα στη σύγχρονη ιστορία μας, τον Απρίλιο του 2014, η δημοτική παράταξη «Αυτοδιοίκηση Πολιτών», καλούσε όλους τους δημότες της Δράμας σε συμβολική κατάληψη του παλιού στρατιωτικού Νοσοκομείου (ΚΙΧΝΕ). Σύμφωνα με την παράταξη «το ΚΙΧΝΕ πρέπει να περάσει στην ιδιοκτησία του Δήμου και να αξιοποιηθεί προς όφελος των Δραμινών πολιτών. Πρόταση της Αυτοδιοίκησης Πολιτών είναι στο χώρο του πρώην στρατιωτικού νοσοκομείου να λειτουργήσει Δημοτικό Κέντρο Αποκατάστασης Αποθεραπείας για ασφαλισμένους και ανασφάλιστους ασθενείς».

Παλαιότερα, είχαν γίνει προσπάθειες με πρωτοστάτη τον γιατρό του Νοσοκομείου κ. Παπαδημητρίου, ώστε να δημιουργηθεί μια Ογκολογική Κλινική. Τίποτα απ’ όλα αυτά δεν έγινε. Ένα διαμάντι, ένα κόσμημα με άπλετο χώρο, με μεγάλα δωμάτια που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για πολλούς και διαφόρους λόγους, καθημερινά ερημώνει ολοένα και περισσότερο. Αν δεν γίνει κάτι σύντομα, τα επόμενα χρόνια θα ζητάμε επίμονα το γκρέμισμά του!!!