Home > νέα > Κίνδυνος να φύγει το Αρχιτεκτονικής Τοπίου από τη Δράμα στην Καβάλα(;)

Κίνδυνος να φύγει το Αρχιτεκτονικής Τοπίου από τη Δράμα στην Καβάλα(;)

Αλλαγή Σχολής για το Τμήμα Αρχιτεκτονικής Τοπίου Δράμας

Κίνδυνος να φύγει το Αρχιτεκτονικής

Τοπίου από τη Δράμα στην Καβάλα(;)

Κυριαζίδης: Απαξιώνουν το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ ΑΜΘ

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΜΕ ΜΙΑ απόλυτα αιφνιδιαστική απόφαση του Υπουργείου Παιδείας, το Τμήμα Αρχιτεκτονικής Τοπίου με έδρα τη Δράμα, αλλάζει Σχολή εντός του ΤΕΙ ΑΜΘ και υπάρχει ο άμεσος κίνδυνος να φύγει από την πόλη μας και να μεταφερθεί στην πόλη της Καβάλας. Αυτός είναι ένας φόβος που συνάγεται, από την απόφαση του Υπ. Παιδείας, χωρίς όμως αυτό να διευκρινίζεται άμεσα.

Αναλυτικότερα, όπως καταγγέλλει με δηλώσεις του, ο βουλευτής Δράμας της Νέας Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Κυριαζίδης, το Υπ. Παιδείας, στο άρθρο 13 του νομοσχεδίου για την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και στην παράγραφο 2, αναφέρεται: [2. Το Τμήμα Αρχιτεκτονικής Τοπίου του ΤΕΙ Καβάλας με έδρα τη Δράμα εντάσσεται στη Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών του ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.]

Μέχρι σήμερα, το Τμήμα Αρχ. Τοπίου της Δράμας, ανήκει στη Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής, όπου είναι και ο φυσικός του χώρος.

Όπως σημείωσε σε δηλώσεις του χθες το μεσημέρια στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ο βουλευτής Δράμας κ. Κυριαζίδης, «η κατάσταση αυτή μπορεί να σημαίνει ότι, το Τμ. Αρχ. Τοπίου, μπορεί να μεταφερθεί και στην Καβάλα».

Τόνισε συγκεκριμένα ο κ. Κυριαζίδης: «Δυστυχώς αυτή είναι μια δυσμενής εξέλιξη και ήδη υπάρχει αντίδραση από φορείς, αντίδραση από το ΓΕΩΤΕΕ, σχετική αντίδραση και για το ζήτημα της ενσωμάτωσης, χωρίς να είναι το γνωστικό αντικείμενο για να μπορεί να γίνει μια τέτοια ενσωμάτωση. Οφείλουμε, από πλευρά μας, να το μεταφέρουμε αυτό στην κοινωνία, στους αρμόδιους φορείς και την Τρίτη, που υπάρχει η περιφερειακή συνάντηση για την απαξίωση του Δημοκριτείου και την πιθανή συγχώνευση των Τμημάτων ΤΕΙ ΑΜΘ στη Θεσσαλονίκη, εδώ υπάρχει ένα ανοικτό ζήτημα».

Kyriazidis

Ο κ. Δημήτρης Κυριαζίδης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.

Απαξίωση και αποδυνάμωση

Σε επίμονη ερώτηση από τον «Πρωινό Τύπο», αν η αλλαγή Σχολής στο συγκεκριμένο Τμήμα, σημαίνει και μεταφορά του Τμήματος στην Καβάλα, ο κ. Κυριαζίδης σχολίασε χαρακτηριστικά: «Από πού φοβόμασταν με το ΤΕΙ Οινολογίας και ότι σκοπός τους είναι η απαξίωση και η απονεύρωση ή η απομάκρυνσή του, όπως βλέπετε με μεθοδικότητα, σε επικοινωνία που είχα το πρωί με το Υπ. Παιδείας, δεν γνώριζαν να μου απαντήσουν. Είμαι υποχρεωμένος από πλευράς μου να καταθέσω τις αντιρρήσεις μου όπως πιστεύω θα κάνουν και άλλοι φορείς».

Ο βουλευτής, τόνισε ότι «τα πράγματα δυσκολεύουν» ενώ έκανε λόγο και για το Τμήμα Οινολογίας: «Τα πράγματα δυσκολεύουν, συν του ότι δημιουργείται και έδρα Οινολογίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. Εκφράζω ενδόμυχα ένα φόβο και για το Τμήμα Οινολογίας. Χρειάζεται να είμαστε όλοι έτοιμοι σε θέση μάχης».

 

Η επιστολή ΓΕΩΤΕΕ

Στο μεταξύ, ο κ. Κυριαζίδης έδωσε στους δημοσιογράφους επιστολή του προέδρου του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΓΕΩΤΕΕ) κ. Σπυρίδωνα Μάμαλη. Ο κ. Μάμαλης, να υπενθυμίσουμε, είναι ήταν ο προηγούμενος πρόεδρος του Τμήματος Οινολογίας που άλλαξε σε μια νύχτα από τη διοίκηση του ΤΕΙ ΑΜΘ και με το θέμα ασχολήθηκε ο «Π.Τ.» με σχετικά ρεπορτάζ.

Στην επιστολή που έστειλε το ΓΕΩΤΕΕ προς τη Βουλή των Ελλήνων και στο Υπ. Παιδείας, επισημαίνει μεταξύ άλλων: «Το ΓΕΩΤΕΕ οφείλει να υπογραμμίσει πως η αποστολή του Τμήματος Αρχιτεκτονικής Τοπίου είναι η προαγωγή αμιγούς γεωτεχνικής φύσεως επιστημονικών αντικειμένων, τα οποία ανήκουν στις επιστήμες της Γεωπονίας και της Δασολογίας».

Σε άλλο σημείο της επιστολής του κ. Μάμαλη, ζητείται «η απαλοιφή της συγκεκριμένης διάταξης, επισημαίνοντας ότι η προβλεπόμενη στο νομοσχέδιο ένταξη του εν λόγω Τμήματος σε άλλη Σχολή, διαφορετικού επιστημονικού πεδίου, θα δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα την ακαδημαϊκή λειτουργία και θα έχει ως μοναδικό αποτέλεσμα την υπονόμευση του σκοπού ίδρυσής του. Επιπλέον, υπενθυμίζουμε ότι στην περίπτωση ενδεχόμενης μελλοντικής αναβάθμισης του συγκεκριμένου Τμήματος σε πανεπιστημιακό, θα υπάρξουν σοβαρά και ανυπέρβλητα προβλήματα στον καθορισμό και οριοθέτηση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων του».

 

Μεταφορά στην Καβάλα

Σε επικοινωνία που είχε ο «Π.Τ.» χθες το μεσημέρι με τον κ. Μάμαλη, για το αν υπάρχει ο κίνδυνος να μεταφερθεί το Τμήμα στην πόλη της Καβάλας, τόνισε ότι αυτό δεν είναι απαραίτητο να γίνει, αλλά θα μπορούσε και να γίνει!

Ο «Π.Τ.» επικοινώνησε πάντως χθες και με στελέχη του ΤΕΙ Δράμας, τα οποία σημείωναν ότι δεν είναι απαραίτητο να μεταφερθεί το Τμήμα Αρχιτεκτονικής Τοπίου από τη Δράμα στην Καβάλα, και πιθανότατα δεν θα γίνει κάτι τέτοιο. Επεσήμαναν όμως ότι, το σπουδαιότερο σ’ αυτή την αλλαγή Σχολής του Τμήματος Αρχ. Τοπίου, είναι ότι αποδυναμώνεται σημαντική η Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής, καθώς στο μέλλον, δεν θα μπορούσε να διεκδικήσει πράγματα και θα μπορούσε να πέσει σε απαξίωση. Θα είναι ακόμα δυσκολότερη η κατάσταση, σε μια πιθανή πανεπιστημιακή συνένωση με άλλα Τμήματα.

 

Κυριαζίδης: Αποδυνάμωση και απαξίωση του ΔΠΘ

Στις δηλώσεις του ο βουλευτής Δράμας κ. Κυριαζίδης, επεσήμανε επίσης, ότι με όλα όσα γίνονται, αποδυναμώνεται και απαξιώνεται κυρίως το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (ΔΠΘ).

Σε ερώτηση του «Π.Τ.», αν αυτό γίνεται για λόγους εκδίκησης προς τις διοικήσεις του ΔΠΘ, το ότι δηλαδή ενώ υπήρχε σε εξέλιξη συζήτηση συνένωσης του ΔΠΘ με το ΤΕΙ ΑΜΘ, ξαφνικά αυτό άλλαξε και το ΤΕΙ ΑΜΘ συγχωνεύεται με πανεπιστημιακά ιδρύματα με έδρα τη Θεσσαλονίκη, ο κ. Κυριαζίδης είπε:

«Αυτό είναι θέμα του υπουργού Παιδείας. Κατά την άποψή μου, γενικά αποψιλώνεται το Δημοκρίτειο, άρα δεν  θα ενισχυόταν με νέα Τμήματα, με νέα προγράμματα κτλ. Στα Τμήματα της Δράμας, φτάσαμε να έχουμε πλέον 500 άτομα και αυτό δημιουργεί μια δυναμική. Αυτό αν θέλετε θα μεταφερόταν ή θα ενισχυόταν με νέες δομές και στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο. Απ’ ότι βλέπετε, απονευρώνεται, μεταφερόμαστε στη Θεσσαλονίκη, άλλα κομμάτια στην Πάτρα και σιγά-σιγά θα απαξιωθεί και θα πάψει να είναι και αναγκαίο».

Τόνισε επίσης ότι: «Θέλω να πιστεύω ότι πρόκειται για μια γενικότερη πολιτική που έρχεται σε αντίφαση με τις φιέστες που έκαναν πρόσφατα με τα αναπτυξιακά συνέδρια, όπου ο πρωθυπουργός μας είχε πει για την αναβάθμιση του Δημοκριτείου.  Δεν βλέπω όμως κάτι τέτοιο. Ερήμην της πανεπιστημιακής κοινότητας εξαγγέλλει δημιουργία τέταρτης Νομικής Σχολής».

Σε άλλη ερώτηση, αν θεωρεί ότι πρόκειται για μια αλλαγή πολιτικής που θα μπορούσε να συνδυαστεί με εθνικά θέματα όπως αυτή της Θράκης και μετά την επίσκεψη του Ερντογάν και αν όλα αυτά συνδυάζονται είπε χαρακτηριστικά: «Δεν θέλω να κάνω αναφορές για διπλανές χώρες. Δεν θέλω να κάνω θεωρίες και σενάρια. Τέτοια ζητήματα είχαμε και στο Κόσοβο και αλλού, και τα πρώτα που καταργήθηκαν ήταν τα πνευματικά ιδρύματα. Άρα οφείλουμε να έχουμε στραμμένη την προσοχή μας σε  όλα αυτά, να μην επαναπαυόμαστε».