Home > Πρώτο Θέμα > Κινητή μονάδα του ΚΕΘΕΑ στη διάθεση των Δραμινών για εξαρτήσεις κάθε είδους- Μιλάει στον «Π.Τ.» ο αν. υπεύθυνος του ΚΕΘΕΑ ΚΙΒΩΤΟΣ κ. Αντ. Ραφτόπουλος

Κινητή μονάδα του ΚΕΘΕΑ στη διάθεση των Δραμινών για εξαρτήσεις κάθε είδους- Μιλάει στον «Π.Τ.» ο αν. υπεύθυνος του ΚΕΘΕΑ ΚΙΒΩΤΟΣ κ. Αντ. Ραφτόπουλος

Μιλάει στον «Π.Τ.» ο αν. υπεύθυνος του ΚΕΘΕΑ ΚΙΒΩΤΟΣ κ. Αντ. Ραφτόπουλος

Κινητή μονάδα του ΚΕΘΕΑ

στη διάθεση των Δραμινών

για εξαρτήσεις κάθε είδους

Ραφτόπουλος: «Οι κοινωνίες μας είναι έτσι δομημένες,

ώστε να παράγουν εκ φύσεως εξαρτήσεις και ψυχοκοινωνικά προβλήματα»

 

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΜΕΤΑ ΑΠΟ 18 χρόνια συνεχόμενης παρουσίας στην Ανατολική Μακεδονία – Θράκη, το ΚΕΘΕΑ ΚΙΒΩΤΟΣ ιδρύει δύο νέες κινητές μονάδες, οι οποίες   υλοποιούνται με χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο στο πλαίσιο του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανατολική Μακεδονία – Θράκη 2014-2020». Με τις νέες μονάδες ενισχύεται ουσιαστικά το δίκτυο υπηρεσιών αντιμετώπισης των εξαρτήσεων στην ευρύτερη Περιφέρεια.

Ο «Πρωινός Τύπος», μίλησε χθες με τον αναπληρωτή υπεύθυνο του ΚΕΘΕΑ ΚΙΒΩΤΟΣ, κ. Αντώνη Ραφτόπουλο, ο οποίος δίνει το στίγμα των δράσεων των κινητών μονάδων.

Όπως τονίζει, το Πολυδύναμο Κέντρο Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης με έδρα την Αλεξανδρούπολη και παράρτημα στην Ορεστιάδα, έχει ως στόχο την παροχή υπηρεσιών πρωτοβάθμιας υποστήριξης και βραχείας παρέμβασης σε άτομα που κάνουν χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών (παράνομων ή νόμιμων) ή εμφανίζουν άλλου τύπου εξαρτητικές συμπεριφορές (τυχερά παιχνίδια, διαδίκτυο κ.ά.), καθώς και μέλη του οικογενειακού τους περιβάλλοντος.

Αναφέρεται επίσης ο κ. Ραφτόπουλος, και στο ζήτημα των διαφόρων εξαρτήσεων που πλέον έχουν κάνει την εμφάνισή τους τα τελευταία χρόνια ακόμα πιο έντονα, ενώ αναφορά γίνεται επίσης και στην όλως ιδιαίτερη περίοδο της καραντίνας. Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά, «η καραντίνα δημιούργησε μια κατάσταση μοναξιάς, απομόνωσης, μεγάλης απομάκρυνσης από τους οικείους» και όλη αυτή η κατάσταση, έχει επηρεάσει σημαντικά τις ανθρώπινες σχέσεις.

Raftopouylos KETHA AMTH

Κύριε Ραφτόπουλε, πείτε μας αρχικά για το νέο πρόγραμμα με τις δύο νέες κινητές μονάδες του ΚΕΘΕΑ στην Περιφέρεια ΑΜΘ.

«Αρχικά μιλάμε για δύο μονάδες, οι οποίες θα υλοποιηθούν μέσω χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ στο Πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αν. Μακεδονία – Θράκη 20914-2020.

Πρόκειται για μια Κινητή Μονάδα Αν. Μακεδονίας – Θράκης και το Πολυδύναμο Κέντρο Αν. Μακεδονίας – Θράκης.

Το Πολυδύναμο Κέντρο θα δραστηριοποιηθεί στο Νομό Έβρου, οι κινητές μονάδες όμως θα δραστηριοποιηθούν στους Νομούς Ροδόπης, Ξάνθης και Δράμας. Όλα αυτά εντάσσονται στο τρόπο και στο πλαίσιο λειτουργίας του Θεραπευτικού Προγράμματος του ΚΕΘΕΑ που λέγεται «Κιβωτός». Υπενθυμίζω ότι το ΚΕΘΕΑ είναι ο παλαιότερος Οργανισμός στην Ελλάδα που ασχολείται με τα προβλήματα των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν ζητήματα εξαρτήσεων.

Συγκεκριμένα, η κινητή μονάδα που αφορά και περισσότερο την περιοχή της Δράμας, είναι μια μονάδα για την οποία έχουν ήδη γίνει προσλήψεις και στόχος της είναι να κάνει εξορμήσεις και παρεμβάσεις στις περιοχές αυτές. Με βάσει την πολύ καλή συνεργασία που έχουμε με τους Δήμους των περιοχών αυτών, το ΚΕΘΕΑ διαθέτει ήδη χώρο σε Κομοτηνή και Ξάνθη και ελπίζουμε μελλοντικά και στη Δράμα.

Χρησιμοποιούμε τους χώρους αυτούς ως βάση, για να κάνουμε παρεμβάσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, στα θέματα εξαρτήσεων. Την ίδια στιγμή θα είναι σε θέση να υποδέχεται στους χώρους αυτούς, τα αιτήματα των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν προβλήματα εξαρτήσεων, κατάχρησης, είτε θέλουν απλά να ρωτήσουν  και να ενημερωθούν γι’ αυτά τα ζητήματα. Αναφέρομαι βέβαια σ’ αυτούς τους ανθρώπους οι οποίοι αντιμετωπίζουν προβλήματα με τις παράνομες ουσίες, με το αλκοόλ, τα τυχερά παιχνίδια και βέβαια και τις νέες μορφές εξαρτήσεων, όπως αυτές που σχετίζονται με την κακή χρήση του διαδικτύου.

Κοντά σε όλους αυτούς, εννοείται ότι οι χώροι αυτοί, είναι δυνατόν να υποδεχθούν και αιτήματα από τους οικείους των άμεσα ενδιαφερομένων, όπως τα μέλη της οικογένειάς τους».

Η σημερινή κατάσταση στην Περιφέρεια ΑΜΘ ποια είναι κ. Ραφτόπουλε; Έχουμε αυξημένα ποσοστά και σε ποιες κατηγορίες εξαρτήσεων κυρίως; Γιατί, όπως ξέρετε, μέχρι πριν από μερικά χρόνια, μιλούσαμε συνήθως μόνο για ναρκωτικά, ενώ σήμερα βέβαια έχουμε περάσει σε νέες μορφές εξαρτήσεων, οι οποίες είναι περισσότερο διαδεδομένες στην κοινωνία, ή τουλάχιστον περισσότερο εμφανείς.

«Υπάρχουν πλέον πολλές μορφές εξαρτήσεων, οι οποίες είναι περισσότερο ευδιάκριτες ενδεχομένως. Αυτό το οποίο ζούμε τον τελευταίο χρόνο, δηλαδή η κατάσταση της πανδημίας και της καραντίνας που έχει επέλθει, δημιουργούν ένα πλαίσιο και μια συνθήκη, τα οποία είναι πολύ ευνοϊκά για την ανάπτυξη και τη διαμόρφωση αυτών των μορφών εξάρτησης.

Η καραντίνα τι δημιουργεί; Δημιουργεί μια κατάσταση μοναξιάς, απομόνωσης, μεγάλης απομάκρυνσης από τους οικείους, έχει επέλθει μεγάλη αναστάτωση στις διαπροσωπικές σχέσεις. Έχουμε – όλοι –  χάσει ο ένας τον άλλον. Ο μόνος τρόπος επικοινωνίας είναι το διαδίκτυο ή τα μέσα γενικότερα. Οπότε, όλο αυτό ως συνθήκη, μαζί με τον φόβο ο οποίος έχει διαμορφωθεί στην κοινωνία, μαζί με τον πανικό, με την ασάφεια πολλές φορές ακόμα και στην ενημέρωση, δημιουργεί μια συνθήκη η οποία είναι πάρα πολύ ευνοϊκή για την ανάπτυξη εξαρτήσεων.

kethea-kiniti monada

«Αναγκαία η βοήθεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο έργο μας. Εμείς είμαστε ανοικτοί και ζητάμε πάντα την υποστήριξη των Δήμων στους οποίους δραστηριοποιούμαστε, γιατί δεν μπορούμε μόνοι μας κατ’ αρχάς. Δεν μπορούμε μόνοι μας, γιατί αυτά τα προβλήματα αφορούν όλους, πόσο μάλλον τη δημοτική αρχή στην κάθε περιοχή…»

 

Η πολύ μεγάλη και εντατική σχέση που έχουμε αναπτύξει πια όλοι μας με τις οθόνες, το διαδίκτυο και τις εφαρμογές του διαδικτύου, μας φέρνουν πιο κοντά σ’ αυτά τα νέα ήδη εξαρτήσεων. Και μην ξεχνάμε ότι, τα παιδιά μας, οι έφηβοι αλλά και τα μικρότερα παιδιά, είναι πια λόγω ανάγκης, σ’ αυτό που λέμε τηλεκπαίδευση.

Άρα, ενώ μέχρι πριν από λίγα χρόνια όλοι οι ειδικοί λέγαμε και ενημερώναμε τους γονείς να βάλουν όρια, τώρα βρισκόμαστε στην παράδοξη θέση, ότι πρέπει βεβαίως να χρησιμοποιηθεί το μέσο, με ένα λογικό τρόπο, αλλά δεν μπορεί κανείς να απαγορεύσει πια και να βάλει πολύ αυστηρά όρια.

Τέτοιου είδους ζητήματα θέλουμε να θίξουμε και να ανοίξουμε, στη συζήτησή μας με τους γονείς και τους άμεσα ενδιαφερόμενους. Γι’ αυτό και η παρουσία αυτής της μονάδας, με την παρουσία της σ’ αυτούς τους 3 Νομούς, θεωρώ πως είναι πάρα πολύ σημαντική.

Το ΚΕΘΕΑ Κιβωτός, μέχρι πριν λίγο καιρό, είχε μονάδες στην Καβάλα, στην Κομοτηνή και στην Αλεξανδρούπολη. Μ’ αυτές τις καινούριες δράσεις, δίνεται η δυνατότητα να καλυφθούν περιοχές της Περιφέρειας ΑΜΘ, που οι κάτοικοι των οποίων έκαναν ταξίδια μιας ώρας τουλάχιστον ή ακόμα και χρειαζόταν να αλλάξουν μεταφορικά μέσα, για να φτάσουν στα θεραπευτικά προγράμματα των γειτονικών πόλεων. Οπότε είναι πολύ σημαντικό για την φροντίδα των αναγκών των ανθρώπων που έχουν αυτού του είδους τα ζητήματα».

Όσον αφορά το ζήτημα των ναρκωτικών πού βρισκόμαστε στην Περιφέρεια ΑΜΘ κ . Ραφτόπουλε; Ποια είναι τα στοιχεία που έχουμε;

«Θα ήθελα να μην εστιάσω τόσο στην Περιφέρεια ΑΜΘ, όσο στο γεγονός ότι η δική μας Περιφέρεια αποτελεί κομμάτι ενός κόσμου, ο οποίος πια είναι με τέτοιο τρόπο διαμορφωμένος, οι κοινωνίες μας είναι έτσι στημένες και δομημένες, ώστε να παράγουν εκ φύσεως εξαρτήσεις και ψυχοκοινωνικά προβλήματα.

 

 «Η καραντίνα δημιουργεί μια κατάσταση μοναξιάς, απομόνωσης, μεγάλης απομάκρυνσης από τους οικείους. Έχει επέλθει μεγάλη αναστάτωση στις διαπροσωπικές σχέσεις»

 

Έτσι και στη δική μας Περιφέρεια, υπάρχουν όλα αυτά τα προβλήματα και είναι αυξημένα. Μην ξεχνάμε ότι η Περιφέρεια αποτελείται από πέντε Νομούς, εκ των οποίων όλες έχουν μεγάλες πόλεις, εκτός της Καβάλας είναι όλοι συνοριακοί, πράγμα που δίνει τη δυνατότητα για την εύκολη διακίνηση ουσιών. Μην ξεχνάμε ότι είναι υψηλά τα επίπεδα της ανεργίας και των οικονομικών προβλημάτων των κατοίκων της περιοχής και όλη αυτή η συνθήκη είναι πολύ ευνοϊκή, γα να είναι τα επίπεδα των εξαρτήσεων σε μεγάλα ποσοστά.

Τώρα έχουμε και όλη αυτή την κατάσταση που ζούμε τον τελευταίο χρόνο και τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο δύσκολα.

Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, θεωρώ ότι η παρουσία αυτής της μονάδας και στους συγκεκριμένους Νομούς, θα συμπληρώσει κάτι το οποίο λείπει τα τελευταία χρόνια. Λείπει μια τέτοια συστηματική δράση σε σχέση μ’ αυτές τις καταστάσεις».

Αναφερθήκατε παραπάνω κ. Ραφτόπουλε, ότι στη Δράμα δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή η δυνατότητα στέγασης μιας τέτοιας μονάδας του ΚΕΘΕΑ. Έχετε ασχοληθεί καθόλου με το ζήτημα αυτό για την ανεύρεση μιας μόνιμης στέγης στη Δράμα;

«Έχει υπάρξει κάποια προσπάθεια τα τελευταία χρόνια. Όλα αυτά ξέρετε, είναι συνισταμένη πολλών πραγμάτων. Των δικών μας δυνατοτήτων για επέκταση, αλλά και των δυνατοτήτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για υποστήριξη. Θέλω να πω εδώ, ότι, η Τοπική Αυτοδιοίκηση στη Δράμα, είναι υποστηρικτική διαχρονικά. Ακόμα πάντως δεν έχει υπάρξει η ευκαιρία να περάσουμε σε ένα πρακτικό επίπεδο αυτής της συνεργασίας. Είμαι σίγουρος ότι είναι πολύ πιθανόν να γίνει αυτό το επόμενο διάστημα. Εμείς είμαστε ανοικτοί και ζητάμε πάντα την υποστήριξη των Δήμων στους οποίους δραστηριοποιούμαστε, γιατί δεν μπορούμε μόνοι μας κατ’ αρχάς. Και αυτό είναι το μήνυμα που δίνουμε και στους εξυπηρετούμενούς μας. Δεν μπορούμε μόνοι μας. Αυτά τα προβλήματα αφορούν όλους, πόσο μάλλον τη δημοτική αρχή στην κάθε περιοχή, άρα η συνεργασία είναι κάτι το οποίο είναι αναγκαίο και επιβάλλεται».

Ποια είναι το πρόγραμμα των κινητών μονάδων και πότε θα επισκεφθούν τη Δράμα;

«Τη Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου, ξεκίνησε επίσημα η λειτουργία των δυο κινητών μονάδων. Αυτή τη στιγμή είμαστε στη φάση που οι νέοι συνάδελφοι που έχουν προσληφθεί είναι σε ενημέρωση – εκπαίδευση – προσαρμογή, ενώ παράλληλα υπάρχει ένας σχεδιασμός που είναι σε εξέλιξη.

Μην ξεχνάμε ότι έχουμε και καραντίνα και αυτό επηρεάζει πάρα πολύ τον τρόπο με τον οποίο καλούμαστε να εργαστούμε. Με την πρώτη ευκαιρία λοιπόν οι συνάδελφοι θα είναι σε θέση να κάνουν τις παρεμβάσεις και στη Δράμα και στην Ξάνθη και στη Ροδόπη, προκειμένου να υλοποιηθεί ο σχεδιασμός της».