Home > Νέα > Κοινό ψήφισμα των Γεωτεχνικών Καβάλας και Δράμας για την ανάρτηση των δασικών χαρτών

Κοινό ψήφισμα των Γεωτεχνικών Καβάλας και Δράμας για την ανάρτηση των δασικών χαρτών

Κοινό ψήφισμα των Γεωτεχνικών Καβάλας

και Δράμας για την ανάρτηση των δασικών χαρτών

ΚΟΙΝΟ ψήφισμα, σχετικά με την πρόσφατα ανάρτηση των Δασικών Χαρτών στις περιοχές αρμοδιότητας των φορέων τους, εξέδωσαν το Παράρτημα Ανατολικής Μακεδονίας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου, το Τμήμα Ανατολικής Μακεδονίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, ο Δικηγορικός Σύλλογος Καβάλας και ο Δήμος Καβάλας, αποβλέποντας στην προστασία, στην ανάπτυξη και στη συνεχή βελτίωση των συμφερόντων και της ποιότητας ζωής της τοπικής κοινωνίας.

Στο ψήφισμά τους οι παραπάνω φορείς, αναφέρονται στα προβλήματα και ζητήματα που εντοπίζονται, εν μέρει και από τα συμπεράσματα της πρόσφατης ενημερωτικής εκδήλωσης όλων των ανωτέρω φορέων στην Καβάλα για τους δασικούς χάρτες, που είναι μέρος μιας ευρύτερης ενημερωτικής εκστρατείας που έχουν ξεκινήσει όλοι μαζί οι ανωτέρω φορείς για την ενημέρωση όλων των πολιτών της περιοχής αναγνωρίζοντας το επικοινωνιακό έλλειμμα που υπάρχει στην τοπική κοινωνία για το θέμα της ανάρτησης των δασικών χαρτών.

Η άμεση επίλυση αυτών των προβλημάτων που αναφέρονται στο ψήφισμα, θα οδηγήσει στην ομαλή ολοκλήρωση και κύρωση της ανάρτησης των Δασικών Χαρτών.

 

Τα προβλήματα που προκύπτουν

Αρχικά, οι φορείς θίγουν το χρονικό διάστημα ανάρτησης – υποβολής αντιρρήσεων επί των χαρτών που είναι μόνο 2 μήνες, που δεν επαρκεί λόγω του ελλείμματος ενημέρωσης, γνώσεων τεχνολογίας ηλεκτρονικών υπολογιστών και συστημάτων γεωγραφικών πληροφοριών των ενδιαφερομένων.

Όπως αναφέρουν, καλό θα  ήταν ο χρόνος αυτός να παραταθεί στους 6 μήνες, καθότι οι ανάλογες διαδικασίες διαρκούν για χρονικό διάστημα άνω των 6 μηνών (π.χ. Εθνικό Κτηματολόγιο).

Σε άλλο σημείο αναφέρεται η περαιτέρω μείωση του ύψους των παραβόλων αντιρρήσεων. Το υψηλό κόστος των αντιρρήσεων, θα οδηγήσει πολλούς συμπολίτες μας στο να μην υποβάλλουν αντιρρήσεις, διαιωνίζοντας καταστάσεις εκτός νομιμότητας, που θα μπορούσαν να διορθωθούν. Να εξεταστεί επίσης η επιστροφή του παραβόλου αντιρρήσεων για τις περιπτώσεις των πολιτών που δικαιώνονται από τις αρμόδιες επιτροπές.

Να θεσμοθετηθεί η συμμετοχή εκπροσώπων των Δήμων, με γεωτεχνικό ή μηχανικό στην Επιτροπή Αξιολόγησης Αντιρρήσεων που πρόκειται να συσταθεί. Τέλος, προτείνεται η δημιουργία ενός ηλεκτρονικού συστήματος βασισμένου στο ψηφιακό υπόβαθρο του Κτηματολογίου, όπου θα μεταφερθούν όλα τα δεδομένα δόμησης, χρήσεων γης και θεσμικών γραμμών, ώστε να δημιουργηθεί ένας και μόνο ψηφιακός χάρτης, αναρτημένος στο διαδικτυακό τόπο του Υπουργείου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *