Home > Πρώτο Θέμα > Κήρυξη έκτασης στο Βώλακα ως προστατευόμενο τοπίο από την εξόρυξη μαρμάρων-Δηλώσειςστον «Π.Τ.» του αντιδημάρχου Νευροκοπίου κ. Σιουμάνη

Κήρυξη έκτασης στο Βώλακα ως προστατευόμενο τοπίο από την εξόρυξη μαρμάρων-Δηλώσειςστον «Π.Τ.» του αντιδημάρχου Νευροκοπίου κ. Σιουμάνη

Δηλώσεις του αντιδημάρχου Νευροκοπίου κ. Σιουμάνη στον «Π.Τ.»

Κήρυξη έκτασης στο Βώλακα

ως προστατευόμενο τοπίο

από την εξόρυξη μαρμάρων

► Ομόφωνη απόφαση από το Τ.Σ. Βώλακα και το Δημοτικό Συμβ. Νευροκοπίου

► Επιχειρήσεις μαρμάρου προσπαθούν να «εισβάλλουν»

στην περιοχή ακόμα και με υπόγειες εξορύξεις

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΕΝΑ ΠΟΛΥ σημαντικό θέμα συζητήθηκε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κ. Νευροκοπίου στις 26 Αυγούστου και αφορούσε το θέμα της κήρυξης ως προστατευόμενου τοπίου έκτασης, συγκεκριμένης περιοχής του Βώλακα Δράμας.

Ένα από τα μεγάλα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει ο Βώλακας, είναι η έντονη επέκταση των λατομείων της εξόρυξης του μαρμάρου, που πλέον έχουν κατακλύσει την περιοχή, επιχειρήσεις βέβαια που δίνουν αρκετές θέσεις εργασίας. Υπάρχουν επίσης εκτάσεις στην επικράτεια της Κοινότητας Βώλακα, οι οποίες βρίσκονται εντός των περιοχών του δικτύου Natura 2000 με κωδικό GR1140004 Όρος Φαλακρό (Ειδική Ζώνη Διατήρησης) και GR1140009 Κορυφές Όρους Φαλακρού (Ζώνη Ειδικής Προστασίας), όπως αυτές ορίζονται στο άρθρο 9 του ν.3937/2011.

Σύμφωνα με το εισηγητικό σημείωμα που έθεσε υπόψη στο Δημοτικό Συμβούλιο Νευροκοπίου ο αντιδήμαρχος κ. Κώστας Σιουμάνης, «η λατομική δραστηριότητα στην περιοχή του Βώλακα τις τελευταίες δεκαετίες είναι πολύ έντονη. Αυτό συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό τόσο στην εθνική όσο και στην τοπική οικονομία. Γίνεται, όμως, εις βάρος της υγείας των κατοίκων του χωριού αλλά και εις βάρος του περιβάλλοντος. Η προστασία της οριοθετημένης στο ΦΕΚ περιοχής θεωρείται επιβεβλημένη γιατί αποτελεί το μοναδικό τμήμα δάσους που απέμεινε χωρίς λατομική δραστηριότητα σε απόσταση αναπνοής από τον οικισμό».

Σύμφωνα με ΦΕΚ που έχουν εκδοθεί παλαιότερα, [ΦΕΚ 264Δ/2014 (19/06/2014), στις τροποποιήσεις με το ΦΕΚ306Δ/2015 (17/09/2015) και το ΦΕΚ365Δ/2014 (14/08/2014)], συγκεκριμένες εκτάσεις στο Βώλακα χαρακτηρίζονται ως προστατευόμενο τοπίο.

Εντός αυτών των περιοχών, κάποιες ειδικές ρυθμίσεις «απαγορεύουν την ανόρυξη και εκμετάλλευση μεταλλείων και λατομείων, την απόληψη οιουδήποτε ορυκτού προϊόντος και εν γένει η εκτέλεση κάθε συναφούς εργασίας ή η κατασκευή σχετικής εγκαταστάσεως».

Επίσης, «ως προτεραιότητες διατήρησης καθορίζονται οι κάτωθι: Διατήρηση και προστασία οικοτόπων προτεραιότητας στην περιοχή σύμφωνα με τις υφιστάμενες κοινοτικές οδηγίες. Διατήρηση, περαιτέρω ανάπτυξη και αξιοποίηση του υφισταμένου δάσους μαύρης πεύκης σε περιοχή περίπου 5000 στρεμμάτων. Η προστασία των ιδιαιτέρων γεωμορφολογικών χαρακτηριστικών της περιοχής από τις λατομικές εργασίες».

Σιουμάνης: Έχει εξαντληθεί η ανοχή της τοπικής κοινωνίας

Μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο» ο αντιδήμαρχος κ. Σιουμάνης, εξηγεί ότι «όπως είναι γνωστό, στο Βώλακα έχουμε αυξημένη λατομική δραστηριότητα. Σε κοντινή απόσταση από τον οικισμό λειτουργούν αρκετά λατομεία, ενώ υπάρχει ενδιαφέρον και για νέες εκμεταλλεύσεις ή και επεκτάσεις των υπαρχόντων λατομείων».

Σύμφωνα με τον κ. Σιουμάνη, «έχει οριστεί μια συγκεκριμένη περιοχή, με απόφαση του γενικού γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας, ως προστατευόμενο τοπίο, που σημαίνει ότι σ’ αυτή τη ζώνη υπάρχουν κάποιες απαγορεύσεις και ένα ειδικό καθεστώς προστασίας. Αυτή η ζώνη είναι στα όρια Natura, περιλαμβάνει το δάσος της μαύρης πεύκης και το δάσος Κουρή με την οξιά και είναι ιδιαίτερου οικολογικού ενδιαφέροντος περιοχή. Προστατεύεται μάλιστα και επίσημα και από άλλες ζώνες».

Όπως τονίζει ο αντιδήμαρχος Νευροκοπίου, «το θέμα είναι ότι οι επιχειρηματίες λατόμοι πιέζουν προκειμένου να εισχωρήσουν σ’ αυτή τη ζώνη καθώς υπάρχουν κοιτάσματα. Έχουμε μάλιστα μια περίπτωση ενός επιχειρηματία που προσπαθεί να προσβάλει αυτή τη ζώνη, αιτείται δηλαδή τμήμα της και υπάρχει και μια άλλη περίπτωση, όπου με διαδικασία αδειοδότησης ζητείται να εισχωρήσουν υπογείως στην ίδια ζώνη. Τώρα τα λατομεία είναι στα όρια και έχουν τη δυνατότητα για υπόγεια εξόρυξη και κάνουν ενέργειες για αδειοδότηση, προκειμένου να κάνουν υπόγειες εκμεταλλεύσεις εντός της ζώνης».

Όπως είπε ο κ. Σιουμάνης, «σε επίπεδο Δήμου, αυτό που έχουμε να κάνουμε εμείς, είναι να υποστηρίξουμε την ομόφωνη απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου του Βώλακα, που έχει αρνητική στάση στο θέμα, καθώς έχουν ξεπεραστεί τα όρια, ενώ έχει εξαντληθεί και η κοινωνική ανοχή. Από την στιγμή που έρχεται στο Δημοτικό Συμβούλιο ομόφωνη απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου, θα την υποστηρίξουμε, θα την ενισχύσουμε, προκειμένου να πάει ενισχυμένη ως ομόφωνη στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Μιλάμε πλέον για καταστάσεις και γεγονότα που είναι ήδη αποφασισμένα ή τελειωμένα. Γιατί αυτές οι αποφάσεις ξεκινούν από την κορυφή της διοίκησης, γιατί οι επιχειρηματίες ξεκινούν από τα Υπουργεία και πιέζουν προς τα κάτω. Σαν στοιχείο, αρνητική απάντηση και γνωμοδότηση έδωσε και το Δασαρχείο Δράμας γι’ αυτή την ενέργεια».

Θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι μ’ αυτή την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κ. Νευροκοπίου «δεν σταματάει τίποτα, αλλά με τον πιο επίσημο τρόπο εκφράζεται η πρόθεση της τοπικής κοινωνίας».