Home > νέα > Κοντογιαννοπούλου: Ελέγχονται όλα τα κτίρια που βρίσκονται εντός του ιστορικού κέντρου της πόλης

Κοντογιαννοπούλου: Ελέγχονται όλα τα κτίρια που βρίσκονται εντός του ιστορικού κέντρου της πόλης

Κανένα αρχαιολογικό ενδιαφέρον!

Κατεδαφίστηκε το παλιό οίκημα

απέναντι από τη Βιβλιοθήκη Δράμας

Κοντογιαννοπούλου: Ελέγχονται όλα τα κτίρια που βρίσκονται εντός του ιστορικού κέντρου της πόλης

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΤΟ ΠΡΩΙ της Τετάρτης 27 Φεβρουαρίου (χθες), κατεδαφίστηκε μετά από μια πολύχρονη διαδικασία, το παλιό και ετοιμόρροπο οίκημα στην γωνία των οδών Σολωμού και Αγίας Βαρβάρας, ακριβώς απέναντι από τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Δράμας.

Σε δηλώσεις του στον «Πρωινό Τύπο», ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων κ. Παπαδόπουλος, είπε ότι ο Δήμος συνέβαλε στην γραφειοκρατική διαδικασία, όμως η κατεδάφιση γίνεται από τους ιδιοκτήτες του οικοπέδου.

SPITI AG

Η δυσκολία στην γραφειοκρατική διαδικασία, έγκειται στο ότι το οικόπεδο και το κτίριο βρίσκονται στα όρια του ιστορικού κέντρου της πόλης, γι’ αυτό και η τελική άδεια δόθηκε από την Επιτροπή Νεοτέρων Μνημείων  που εδρεύει στην Ξάνθη. Επίσης, παρούσα στην κατεδάφιση του οικήματος, ήταν και η προϊσταμένη του Τμήματος Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Χώρων των Εφορίας Αρχαιοτήτων Δράμας Μαρία Κοντογιαννοπούλου, αναπληρώνοντας το διευθυντή κ. Στρατή Παπαδόπουλο.

Στόχος των φειδωλών αδειών κατεδάφισης παλαιών ετοιμόρροπων οικημάτων, είναι ότι αυτά βρίσκονται στο ιστορικό κέντρο της πόλης και υπάρχει πιθανότητα κάτω ή μέσα σ’ αυτά, να βρίσκονται πιθανότατα κάποιες αρχαιότητες.

Maria Kontogiannopoyloy

Η κα. Μαρία Κοντογιαννοπούλου

Ιστορικό κέντρο

Σε δηλώσεις της στον «Πρωινό Τύπο», η προϊσταμένη του Τμήματος Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Χώρων της Εφορίας Αρχαιοτήτων Δράμας κα. Κοντογιαννοπούλου, σημείωσε ότι «η υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού που έχει αρμοδιότητα για τα παλαιά και κατεδαφιστέα, είναι η Υπηρεσία Μνημείων και Τεχνικών Έργων Αν. Μακεδονίας και Θράκης.

Εποπτεύει κάθε τι, οποιαδήποτε επέμβαση σε παλαιό κτίριο, εντός του ιστορικού κέντρου. Το κτίριο αυτό είναι στα όρια του ιστορικού κέντρου. Άρα λοιπόν εδώ είμαστε δύο συναρμόδιες υπηρεσίες. Η Υπηρεσία Νεοτέρων Μνημείων για το κτίριο αυτό καθεαυτό αν πρέπει να κατεδαφιστεί και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δράμας, για να ελέγχουμε μήπως και υπάρχουν αρχαιότητες που κρύβονται κάτω απ’ αυτό ή μέσα σ’ αυτό. Και οι δύο υπηρεσίες γνωμοδοτήσαμε θετικά, οπότε τώρα δουλεύουμε και την κατεδάφισή του».

Στη διαπίστωση του «Π.Τ.», ότι έχουμε πολλά τέτοια παλιά κτίρια τα οποία και είναι άκρως επικίνδυνα πολλές φορές, αλλά είναι πολύ δύσκολο να δοθούν άδειες κατεδάφισης (πρόκειται για κτίρια τα οποία δεν πρόκειται ποτέ να αναστηλωθούν ή να ανακαινιστούν και κάποια μέρα θα καταρρεύσουν, όπως πρόσφατα εκείνο στην οδό Βενιζέλου), η κα Κοντογιαννοπούλου απάντησε:

«Με τις υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού, εντός του ιστορικού κέντρου της Δράμας, πρέπει να εξετάζεται η κάθε περίπτωση χωριστά. Αν δοθούν σωρηδόν άδειες για κατεδαφίσεις παλαιών κτισμάτων, θα χαθεί ο χαρακτήρας του ιστορικού κέντρου, θα πάψει να υφίσταται».

Στην ερώτηση όμως για το ότι υπάρχουν πολλά ετοιμόρροπα κτίρια που είναι επικίνδυνα όπως αυτό που πρόσφατα κατέρρευσε στην οδό Βενιζέλου, σημείωσε η ίδια:

«Αρμόδιοι γι’ αυτό είναι να απαντήσουν από την υπηρεσία Νεοτέρων Μνημείων που εδρεύει στην Ξάνθη. Θα πρέπει όμως να πούμε ότι, γι’ αυτά τα νεότερα, δεν  υπάρχει και η ανάλογη χρηματοδότηση από την πολιτεία, ενώ για τους βυζαντινούς ναούς και τα αρχαία μνημεία και χαρακτηρίζονται έτσι, υπάρχει δυνατότητα χρηματοδότησης ώστε να διατηρηθούν. Γι’ αυτά όμως δεν υπάρχει».