Home > Πρώτο Θέμα > “Κόπηκαν” παιδιά από το πρόγραμμα της Δημιουργικής Απασχόλησης χωρίς συγκεκριμένη αιτιολόγηση Ερωτηματικά για τη Δημιουργική Απασχόληση θέτει η δημοτική παράταξη «Project Δράμα 2020»

“Κόπηκαν” παιδιά από το πρόγραμμα της Δημιουργικής Απασχόλησης χωρίς συγκεκριμένη αιτιολόγηση Ερωτηματικά για τη Δημιουργική Απασχόληση θέτει η δημοτική παράταξη «Project Δράμα 2020»

 

“Κόπηκαν” παιδιά από το πρόγραμμα

της Δημιουργικής Απασχόλησης

χωρίς συγκεκριμένη αιτιολόγηση

Ερωτηματικά για τη Δημιουργική Απασχόληση θέτει η δημοτική παράταξη «Project Δράμα 2020»

 

 

 

ΜΕ ΠΟΛΛΑ ερωτηματικά ξεκίνησε το φετινό πρόγραμμα της  Δημιουργικής Απασχόλησης από το Δήμο Δράμας, καθώς δημιουργήθηκαν ήδη προβλήματα, πριν ακόμα το 15ο Δημοτικό Σχολείο της πόλης μας, ανοίξει τις πύλες του για να δεχθεί τα παιδιά.

Χαρακτηριστικό είναι ότι, ο «Πρωινός Τύπος» που ασχολήθηκε με τη δημοσιοποίηση του προγράμματος τις προηγούμενες ημέρες, διαπίστωσε διάφορα ζητήματα, καθώς ακόμα και σήμερα, ο Δήμος Δράμας δεν μπήκε στον κόπο να εκδώσει ένα αναλυτικό δελτίο Τύπου, αλλά ούτε και να ανεβάσει στην ιστοσελίδα του Δήμου κάτι σχετικό.

Έτσι, οι συνδημότες μας δεν γνώριζαν τα ακριβή κριτήρια που μπορούσαν να γίνουν δεκτά τα παιδιά τους, ούτε αν υπήρχαν εισοδηματικά ή κοινωνικά κριτήρια ή κάτι άλλο.

Ο «Πρωινός Τύπος», δέχθηκε αρκετά παράπονα από συμπολίτες μας, οι οποίοι διαμαρτύρονταν ότι κόπηκαν από το πρόγραμμα, ουσιαστικά από τη στιγμή που κατέθεταν τα δικαιολογητικά τους.

Σχετικά με το πρόγραμμα, ανακοινώσεις εξέδωσε η δημοτική παράταξη «Project Δράμα 2020», η οποία διαπιστώνει την κακή πρακτική με την οποία ξεκίνησε από την αρχή το πρόγραμμα της Δημιουργικής Απασχόλησης και τον τρόπο με τον οποίο συνεχίστηκε.

Αρχικά, γίνεται διαπίστωση ότι ξεκίνησε ήδη καθυστερημένα από το Δήμο, ενώ όπως αναφέρει, την περασμένη Παρασκευή, πέμπτη ημέρα εγγραφών, «ο αριθμός των αιτήσεων, σύμφωνα με γονείς που εγγράφηκαν ήταν πάνω από 280, με την παρατήρηση από την υπηρεσία ότι θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας και ότι μάλλον δεν θα μπορέσουν να πάρουν όλα τα παιδιά».

Έτσι, τα ερωτήματα που τίθενται είναι, πώς γίνεται οι εγγραφές να τελειώνουν στις 5 Ιουλίου και το πρόγραμμα να ξεκινάει 2 Ιουλίου; Από πού προκύπτει ότι θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας και όχι σειρά βάσει κριτηρίων;

Όπως επισημαίνεται από την παράταξη «στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου αναφέρονται κριτήρια (όχι ξεκάθαρα πάντως, αφού απλά η απόφαση λέει ότι προτεραιότητα έχουν οι οικογένειες που δουλεύουν και οι 2 γονείς, χωρίς βέβαια να αναφέρει τίποτε για τις μονογονεϊκές οικογένειες που δουλεύει ο γονιός και χωρίς να αναφέρονται οικονομικά κριτήρια, τα οποία, όλα αυτά τα ζητάμε από το 2017 όταν έγινε δημιουργική απασχόληση στο Δήμο Δράμας από τη σημερινή δημοτική αρχή αλλά ουδέποτε μας άκουσαν)».

Σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης της παράταξης, τίθεται το ερώτημα για το ποιος είναι ο μέγιστος αριθμός των παιδιών που μπορεί η δομή να απασχολήσει βάσει των καθηγητών και των απαιτούμενων εργαζομένων στη δομή, ενώ ρωτάτε ο Δήμος για το πόσες είναι σήμερα οι αιτήσεις και πόσοι θα είναι οι δικαιούχοι τελικά;

Ένα από τα νέα δεδομένα φέτος, είναι ότι στο πρόγραμμα της Δημιουργικής Απασχόλησης, είναι ότι θα συμμετέχουν και παιδιά από την προσφυγική δομή φιλοξενίας στη ΒΙ.ΠΕ. Δράμας. Ερωτάται λοιπόν ο Δήμος για το πόσα είναι τα παιδιά αυτά και προφανώς προκύπτει ένα άλλο ερώτημα, για το ποιος θα είναι ο τελικός αριθμός των μαθητών των Δραμινών οικογενειών που θα συμμετέχουν «αφού θεωρούμε ότι ο αριθμός των συμμετεχόντων πρέπει να είναι δεδομένος, τουλάχιστον ως προς το μέγιστο του».

Και η παράταξη του «Project Δράμα 2020», σημειώνει: «Θεωρούμε σημαντικό να συμμετέχουν τα προσφυγόπουλα από τη δομή για λόγους κοινωνικής ένταξης και όχι γιατί υπάρχει η ανάγκη φύλαξης των παιδιών αυτών τις πρωινές ώρες, αφού οι γονείς τους δεν εργάζονται. Όμως, από την άλλη, μήπως λόγω μεγάλης συμμετοχής μείνουν έξω παιδιά που οι οικογένειες τους έχουν ανάγκη τη δημιουργική απασχόληση; Θα θέλαμε ο δήμαρχος ή κάποιος αρμόδιος αντιδήμαρχος να εξηγήσει γιατί ακριβώς επιλέχθηκε να συμμετέχουν τα παιδιά από τη δομή. Είναι επειδή η δημοτική αρχή είναι κοινωνικά ευαίσθητη στα θέματα προσφύγων (μακάρι, αλλά θυμίζουμε ότι ΔΕΝ συστάθηκε ποτέ επιτροπή μεταναστών και προσφύγων όπως ορίζει ο Καλλικράτης) ή τελικά επειδή δεν είχε προετοιμαστεί για τη δημιουργική απασχόληση και αναγκάζεται να αξιοποιήσει το δυναμικό της δομής για να μπορεί να γίνει δωρεάν η δράση;»

Επίσης, η παράταξη κάνει πρόταση στο Δήμο να εφαρμόσει το πρόγραμμα σε δύο σχολεία, ώστε να μπορέσουν να ενταχθούν όλα τα παιδιά και κανένα να μην μείνει εκτός προγράμματος. Τέλος, ζητάει από τη δημοτική αρχή και το δήμαρχο κ. Μαμσάκο, να δοθούν απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα και ζητάει να παρέχονται υψηλού επιπέδου υπηρεσίες, που  θα εξασφαλίζουν τόσο την ασφάλεια των παιδιών, όσο και τη δημιουργική τους απασχόληση κατά αυτούς τους μήνες.