Home > Αρθρα > Η κρίση του κορωνοϊού. Η αντιμετώπιση και η ευκαιρία για περηφάνια Γράφει ο Μιχάλης Τάσσου

Η κρίση του κορωνοϊού. Η αντιμετώπιση και η ευκαιρία για περηφάνια Γράφει ο Μιχάλης Τάσσου

Η κρίση του κορωνοϊού

Η αντιμετώπιση και η ευκαιρία για περηφάνια

 

Γράφει ο Μιχάλης Τάσσου *

Θα δανειστώ στο ξεκίνημα των σκέψεών μου τρεις τίτλους από αντίστοιχα δημοσιεύματα του Bloomberg, της Wall Street Journal και του Guardian. ‘‘H Ελλάδα μια από τις πιο έξυπνες και σβέλτες χώρες’’, ‘‘Αχτίδα ελπίδας από την Ελλάδα’’ και ‘‘Η Ελλάδα κερδίζει τη μάχη’’, αντίστοιχα.

Δεν έχει όμως περάσει πολύς καιρός από τότε που τα ίδια ειδησεογραφικά δίκτυα είχαν βάλει την χώρα μας στο μάτι ενός κυκλώνα αρνητικών κριτικών, επιθετικής ρητορικής και κατηγοριών σε βάρος της. Ήταν τα χρόνια της οικονομικής κρίσης όταν η Ελλάδα προσέτρεξε στην βοήθεια των εταίρων της και του ΔΝΤ για να αναχαιτήσει μια βαθιά δημοσιονομική και οικονομική κρίση.

Η κρίση εκείνη είναι αλήθεια ότι ανέδειξε τα χρόνια προβλήματα όχι μόνο της οικονομίας αλλά και ολόκληρης της δομής της ελληνικής οικονομίας, της δημόσιας διοίκησης και της  κοινωνίας.

Αποτέλεσε λοιπόν μια πολύ καλή δικαιολογία για πολλούς  η ρητορική που μας περιέγραφε ως πρόχειρους, απείθαρχους, τεμπέληδες, απρόσεκτους και επιπόλαιους ώστε να είναι ευκολότερη η επιβολή σκληρών πολιτικών. Φτάσαμε στο σημείο να τα  έχουμε συνηθίσει όλα αυτά και αν και ψέματα να είναι οικεία στα αυτιά μας.

Τόσο η Χώρα όσο και οι ίδιοι μας νιώθαμε για περίπου μια δεκαετία αδύναμοι ανάμεσα σε ισχυρούς που παλεύει να κερδίσει τη θέση ξανά στον σύγχρονο κόσμο.

Ενόψει της υγειονομικής κρίση του κορωνοϊού λοιπόν η Ελλάδα και ο τρόπος  με τον οποίο την αντιμετωπίζει μέχρι σήμερα έδωσε την ευκαιρία σε όλους εμάς να νιώσουμε ξανά Δυνατοί. Να νιώσουμε σίγουροι. Να νιώσουμε ασφαλείς και αισιόδοξοι. Μας έκανε να αντιληφθούμε ότι κρύβουμε αποθέματα επιστημονικότητας και αποφασιστικότητας.

Η Ελλάδα της οικονομικής αστάθειας, του δημόσιου χρέους, της υποστελεχωμένης υγείας είναι η χώρα που μπήκε στην μάχη αποφασιστικά για να  αντιμετωπίσει την επιδημίας έγκαιρα και αποτελεσματικά. Είναι η χώρα που έγινε πρότυπο για τον χειρισμό μιας κρίσης άνευ προηγουμένου. Και ενώ χώρες επικριτικές τα προηγούμενα χρόνια με διπλάσιους και τριπλάσιους προϋπολογισμούς δεν σταματάν δυστυχώς να συμπληρώνουν το μαύρο κατάλογό τους καθημερινά η Ελλάδα με σταθερά βήματα βαδίζει ευθεία όπως ακριβώς και η καμπύλη των κρουσμάτων.

Η ηγεσία της χώρας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, χωρίς να έχει συμπληρώσει ούτε χρόνο στην διακυβέρνησή της έδειξε ωριμότητα και ετοιμότητα μιας Κυβέρνησης χρόνων. Η ωριμότητα αυτή πήγασε από την απόφαση να εμπιστευτεί τους ειδικούς και η ετοιμότητα ήταν απόρροια της λειτουργίας του επιτελικού κράτους που σχεδιάστηκε μόλις το περασμένο καλοκαίρι και πήρε πάνω του τη διαχείριση των κρίσεων.

Παράλληλα, την στιγμή που πολλοί ομόλογοί του ανά τον κόσμο έδιναν βαρύτητα στους οικονομικούς δείκτες ο Έλληνας Πρωθυπουργός έβαζε πάνω από όλα την ανθρώπινη ζωή. Μελέτησε τα λάθη των άλλων χωρών, σχεδίασε και υλοποίησε ένα σχέδιο ίσως πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία προλαβαίνοντας τις εξελίξεις και όχι ακολουθώντας αυτές.

Αναμφισβήτητα όμως δεν ήταν μόνη της η Κυβέρνηση σε αυτή την μάχη. Παρά το γεγονός ότι χιλιάδες νέων επιστημόνων τα περασμένα χρόνια έψαξε την τύχη του στο εξωτερικό μεταξύ των οποίων πολλοί γιατροί, η χώρα έδειξε ότι διαθέτει το επιστημονικό προσωπικό αυτής της ποιότητας που μπορεί να κατευθύνει την ηγεσία της στο σωστό δρόμο και να σταθεί δίπλα στην κοινωνία που τόσο το είχε ανάγκη.

Παρά τις αντιξοότητες, την υποστελέχωση, την έλλειψη εξοπλισμού οι Έλληνες γιατροί έδειξαν ότι μπορούν να καλύψουν μια ολόκληρη κοινωνία σε μια κρίση που όμοιά τους δεν έχουμε δει μετά τον Β παγκόσμιο πόλεμο.

Τίποτα όμως δεν θα μπορούσε να πάει σωστά εάν οι Έλληνες – οι δήθεν πρόχειροι, επιπόλαιοι και απείθαρχοι – δεν έδειχναν ωριμότητα που ίσως κανένας άλλος λαός δεν επέδειξε. Με ελάχιστες εξαιρέσεις τα μέτρα περιορισμού της επιδημίας εφαρμόστηκαν από τους πολίτες παρόλο που η οικονομική ζημία είναι στο μυαλό όλων μας, παρόλο που δεν είναι στην εξωστρεφή μας ιδιοσυγκρασία ο αυτοπεριορισμός.

Η υγειονομική κρίση λοιπόν ήταν η ευκαιρία για μια χώρα να νιώσει ξανά δυνατή και περήφανη. Για την ηγεσία της, το Κράτος,  για το επιστημονικό προσωπικό της, για τον ίδιο της το εαυτό. Έγινε η αφορμή να εμπιστευτούμε ξανά τον κρατικό μηχανισμό, την τοπική αυτοδιοίκηση, τους ειδικούς και εν τέλει τους ίδιους μας τους εαυτούς, ότι μπορούμε να προστατέψουμε τον εαυτό μας, τους ανθρώπους μας και τους συνανθρώπους μας όποτε κι αν αυτό χρειαστεί.

Μέσα λοιπόν στην ζοφερή πραγματικότητα που έφερε μαζί του η πανδημία του ιού η εμπιστοσύνη αυτή είναι η πυξίδα αισιοδοξίας  ότι μετά την λήξη της κρίσης αυτής θα αντιμετωπίζουμε με την ίδια σοβαρότητα, αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα όχι μόνο τις κρίσεις αλλά και την καθημερινότητά μας.

  • Ο Μιχάλης Τάσσου είναι δικηγόρος και αντιδήμαρχος Διεύθυνσης Προγραμματισμού, Οργάνωσης & Πληροφορικής του Δ. Δράμας