Home > νέα > Μ. Τάσσου: «Η ορθή διαχείριση του νερού… είναι ένα ζητούμενο το οποίο αναζητά η σύγχρονη κοινωνία»

Μ. Τάσσου: «Η ορθή διαχείριση του νερού… είναι ένα ζητούμενο το οποίο αναζητά η σύγχρονη κοινωνία»

Σήμερα στη Δράμα το συνέδριο κλεισίματος για το πρόγραμμα «LYSIS»

Μ. Τάσσου: «Η ορθή διαχείριση

του νερού… είναι ένα ζητούμενο

το οποίο αναζητά η σύγχρονη κοινωνία»

Καλές πρακτικές για τη μείωση του Περιβαλλοντικού Αποτυπώματος Νερού και Άνθρακα

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΟΛΟΚΛΗΡΩΝETAI σήμερα Παρασκευή 20 Νοεμβρίου, το πρόγραμμα LYSIS, το οποίο υλοποιείται μέσω του διασυνοριακού προγράμματος INTERREG, με κεντρικό τίτλο: «LYSIS – Καλές πρακτικές για τη μείωση του Περιβαλλοντικού Αποτυπώματος Νερού και Άνθρακα».

Στο πλαίσιο του προγράμματος, διεξάγεται σήμερα το εκπαιδευτικό σεμινάριο μεταφοράς τεχνογνωσίας, με συντονιστή τον Περιβαλλοντολόγο κ. Γεώργιο Αντωνίου, μέσω τηλεδιάσκεψης, ενώ αύριο Παρασκευή θα ολοκληρωθεί το συνέδριο, η μετάδοση του οποίου θα γίνει μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας: https://bit.ly.3kkTxNI.

Κατά την έναρξη του συνεδρίου, χαιρετισμούς θα απευθύνουν, ο δήμαρχος Δράμας κ. Μαμσάκος, η χειρίστρια του έργου κοινή Γραμματεία του Προγράμματος INTERREG V-A «Ελλάδα – Βουλγαρία 2014-2020» κα. Ζωή Τσέλια, ο αντιδήμαρχος Προγραμματισμού Δήμου Δράμας κ. Μιχάλης Τάσσου και η προϊσταμένη του Τμήματος Προγραμματισμού Δήμου Δράμας κα. Αικατερίνη Ιωσηφίδου.

Σε δηλώσεις του στον «Πρωινό Τύπο», ο αντιδήμαρχος κ. Τάσσου, έδωσε το στίγμα του προγράμματος «LYSIS» και τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί.

lysis_DT (1)

Όπως τόνισε ο κ. Τάσσου, «με τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα, ο Δήμος Δράμας απέδειξε την έμπρακτη προσήλωσή του στην αξιοποίηση των διαθέσιμων ευρωπαϊκών πόρων, για την ανάδειξη και αξιοποίηση πλεονεκτημάτων της περιοχής μας.

Ένα απ’ αυτά τα πλεονεκτήματα που έχει η Δράμα, είναι ο πλούσιος υδάτινος κόσμος, όσο και η ευρύτερη περιοχή και ειδικά  η διασυνοριακή περιοχή μεταξύ Ελλάδας και της Βουλγαρίας.

Με το πρόγραμμα LYSIS, σε συνεργασία με τους Δήμους Παύλου Μελά και Μπλαγκόεβγκραντ, εγκαταστάθηκαν συστήματα ψηφιακά ελεγχόμενα, τα οποία αποτελούνται από δείκτες ποιότητας νερού και από δείκτες μετεωρολογικού σταθμού, που έχουν εγκατασταθεί σε ότι αφορά τη Δράμα, στην περιοχή της ανάπλασης και μέσα το δημαρχιακό μέγαρο. Έτσι, μπορούν να μεταδίδονται αυτοματοποιημένα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης τα αποτελέσματα, με σύγχρονο τηλεματικό τρόπο και αυτοματοποιημένα, και δίνουν κρίσιμα στοιχεία, σε ότι αφορά τη διαχείριση του υδάτινου αποθέματος, πράγμα το οποίο είναι και το στοίχημα της επόμενης ημέρας.

Ο Δήμος Δράμας, ως συντονιστής και δικαιούχος του προγράμματος, συνεργάζεται με τους άλλους δύο Δήμους που έχουν πρόβλημα έλλειψης νερού, ενώ ο Δήμος μας που έχει επάρκεια και περίσσευμα υδάτινων πόρων. Ως εκ τούτου, η ορθή διαχείριση του νερού, με συμβουλές που δίνονται μέσα από το συγκεκριμένο πρόγραμμα, είναι ένα ζητούμενο το οποίο αναζητά η σύγχρονη κοινωνία».

Να σημειωθεί εδώ, ότι, το σύνολο του προγράμματος αγγίζει τα 739.955 ευρώ και όπως αναφέρεται παραπάνω, αφορά στην αξιοποίηση του άφθονου νερού του Δήμου Δράμας, σε συνδυασμό με την σύγχρονη τεχνολογία.