Home > Πρώτο Θέμα > Μαθητές Δημοτικών σχολείων της Δράμας δημιούργησαν Μουσειοσκευή για το Αρχαιολογικό Μουσείο

Μαθητές Δημοτικών σχολείων της Δράμας δημιούργησαν Μουσειοσκευή για το Αρχαιολογικό Μουσείο

 

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Δράμας άνοιξε τις πόρτες του στους μικρούς μαθητές

Μαθητές Δημοτικών σχολείων της Δράμας

δημιούργησαν Μουσειοσκευή

για το Αρχαιολογικό Μουσείο

Α. Σαλπιγγίδης: Στόχος να γνωρίσουν τα παιδιά την κληρονομιά του τόπου τους

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

 

ΗΔΗ, όπως είχαμε αναφερθεί και σε ένα σχετικό ρεπορτάζ στις 20 Μαΐου 2017, κατά την ημέρα εκδηλώσεων της Παγκόσμιας Ημέρας Μουσείων, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δράμας, παρουσιάστηκαν και κάποιες ενδιαφέρουσες εκπαιδευτικές δράσεις. Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων εκείνης της ημέρας, παρουσιάστηκε και για πρώτη φορά, η πρώτη Μουσειοσκευή που δημιούργησαν μαθητές Δημοτικών Σχολείων της Δράμας.

Αναλυτικότερα για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα μέσα από το οποίο δημιουργήθηκε η πρώτη Μουσειοσκευή του Αρχαιολογικού Μουσείου (Αρχ. Μ.) Δράμας, αναφερόμαστε σήμερα, για το λόγο ότι πρόκειται για ένα πολύ ενδιαφέρον πρόγραμμα, με στόχο να εντάξει τον μαθητή στη διαδικασία να γνωρίσει από κοντά τον χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείο (Αρχ.Μ.) και όχι μόνο αυτόν, αλλά και την ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά του τόπου του.

moyseioskevi 02

Για το πρόγραμμα, το πώς ξεκίνησε και το πώς εξελίχθηκε μίλησε στον «Πρωινό Τύπο» ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Δράμας κ. Ανδρέας Σαλπιγγίδης.

Όλα ξεκίνησαν όταν, το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης σε συνεργασία με την RAYCAP παραχώρησαν για ένα διάστημα μία από τις τρεις Μουσειοσκευές που κατέχουν, στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Δράμας. Τα παιδιά εδώ την επεξεργάστηκαν και δεν έμειναν μόνο στην παρατήρηση, αλλά πήγαν ένα βήμα παραπάνω.

Στη συνέχεια, επισκέφθηκαν το Αρχαιολογικό Μουσείο Δράμας, επέλεξαν κάτι που τους άρεσε και γυρνώντας στο σχολείο τους, κάθισαν με τον εκπαιδευτικό της τάξης τους και έφτιαξαν έναν αντικείμενο που τους έκανε εντύπωση από το Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης μας.

Έτσι κάθε τάξη που συμμετείχε στο πρόγραμμα αυτό, είχε φτιάξει τα δικά της αντικείμενα που είχαν σχέση με το Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης. Αυτά τα αντικείμενα που έφτιαξαν πάνω από 200 μαθητές, είναι ο πυρήνας και η μαγιά, για να φτιάξουμε την πρώτη Μουσειοσκευή του Αρχαιολογικού Μουσείου της πόλης μας.

Όπως μας λέει ο κ. Σαλπιγκίδης, η Δ/νση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δράμας, έχει ήδη ξεκινήσει μια συνεργασία με το Αρχαιολογικό Μουσείο Δράμας και υλοποιεί κάποια καινοτόμα εκπαιδευτικά προγράμματα. «Πρόκειται για ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που υλοποιείται για δεύτερη χρονιά και ολοκληρώνεται φέτος, με σκοπό την Μουσειοσκευή.»

Μέσα από τις επισκέψεις τους στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δράμας, οι μαθητές δημιούργησαν αντίγραφα των εκθεμάτων του Μουσείου, και τα αντίγραφα αυτά παρουσιάστηκαν στις 18 Μαΐου, την Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων, σε μια εκπαιδευτική ημερίδα και θα εκτίθενται εκεί μέχρι τη λήξη της σχολικής χρονιάς.»

«Πρόκειται, ουσιαστικά, για την πρώτη Μουσειοσκευή του Αρχαιολογικού Μουσείου Δράμας, φτιαγμένη όχι από χέρια επαγγελματιών, αλλά από τα χέρια μαθητών μας, που θα είναι οι αυριανοί υποστηρικτές και πρεσβευτές του Μουσείου», τονίζει ιδιαίτερα ο κ. Σαλπιγκίδης και υπενθυμίζει ότι, «πηγή έμπνευσης γι’ αυτή τη δράση, αποτέλεσε η χορηγία τριών Μουσειοσκευών του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, που παραλάβαμε από την εταιρεία RAYCAP, προσφορά στην υπηρεσία των εκπαιδευτικών, των μαθητών και της εκπαίδευσης για την πολιτιστική μας κληρονομιά.»

moyseioskevi 04

Οι μαθητές ρωτούν, οι μαθητές απαντούν

Τη δεύτερη χρονιά του ίδιου προγράμματος, υλοποιείται μια διαφορετική δράση που έχει σχέση και πάλι με τη γνωριμία του Αρχαιολογικού Μουσείου. Η δράση έχει τον τίτλο: οι μαθητές ρωτούν και οι μαθητές απαντούν για το Αρχαιολογικό Μουσείο Δράμας.

Όπως εξηγεί ο κ. Σαλπιγγίδης, «πρόκειται για ένα Μουσειοεκπαιδευτικό πρόγραμμα που συντελείται εντός του Αρχαιολογικού Μουσείου και ολοκληρώνεται εντός των σχολικών μονάδων από τους μαθητές,  με την κατάλληλη εμψύχωση και ενθάρρυνση που λαμβάνουν από τους εκπαιδευτικούς τους. Το πρόγραμμα αυτό ολοκληρώθηκε με επιτυχία, με τη συμμετοχή πάνω από 200 μαθητές και μαθήτριες, οι οποίοι ετοίμασαν ερωτήσεις κατανόησης, γρίφους, σταυρόλεξα, κρυπτόλεξα και άλλες παρόμοιες εργασίες που θα εκτεθούν και αυτές στο Αρχαιολογικό Μουσείο.»

Στόχος της Δ/νσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, «είναι να συνεχιστεί η συνεργασία και με άλλους μουσειακούς χώρους, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στη νέα γενιά, να αφομοιώσει ολοένα και περισσότερα στοιχεία της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής μας», λέει ο προϊστάμενος της Δ/νσης.

 

Ημέρα Μουσείου για το 2018

Παραμένοντας στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δράμας, η Διεύθυνση προετοιμάζει ένα νέο πρόγραμμα για την επόμενη σχολική χρονιά και ο κ. Σαλπιγγίδης δίνει λεπτομέρειες για το πρόγραμμα αυτό: «Στις σκέψεις μας είναι να καθιερώσουμε την Ημέρα Μουσείου. Δηλαδή, οι μαθητές των σχολείων που θα δηλώσουν συμμετοχή, αντί να κάνουν μια μέρα μάθημα μέσα στην τάξη, θα μπορούν να επισκέπτονται το Μουσείο και να κάνουν μάθημα μέσα στο χώρο του Αρχ. Μουσείου.  Θα πάνε εκεί στις 08.15 και θα σχολάσουν στις 13.15. Εκεί θα κάνουν το μάθημα της Ιστορίας, θα τους γίνει ενημέρωση από αρχαιολόγους κτλ. και έτσι θα έχουμε μια ημέρα μαθήματος μέσα στο Μουσείο.»

Όπως τονίζει ο κ. Σαλπιγκίδης, «στόχος είναι να έρθουν τα παιδιά σε επαφή με το Αρχαιολογικό Μουσείο Δράμας και να γνωρίσουν την ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά την οποία έχει ο τόπος μας. Πολλές φορές συναντάμε ανθρώπους, οι οποίοι όχι μόνο δεν ξέρουν που είναι το Μουσείο, αλλά ούτε τι έχει μέσα. Στόχος μας είναι τα παιδιά να έρθουν σε επαφή με το χώρο και να ξέρουν τι έχει μέσα. Έτσι, μεγαλώνοντας, θα γνωρίζουν τον χώρο αλλά και την κληρονομιά της περιοχής μας.»