Home > νέα > Μαθητές του 1ου Δημοτικού Σχολείου Δράμας δημιούργησαν ταινία μικρού μήκους κινουμένων σχεδίων Το animation με τίτλο: «Η κατάκτηση του Πόλου»

Μαθητές του 1ου Δημοτικού Σχολείου Δράμας δημιούργησαν ταινία μικρού μήκους κινουμένων σχεδίων Το animation με τίτλο: «Η κατάκτηση του Πόλου»

 Το animation με τίτλο: «Η κατάκτηση του Πόλου»

Μαθητές του 1ου Δημοτικού Σχολείου

Δράμας δημιούργησαν ταινία μικρού

μήκους κινουμένων σχεδίων

Το animation θα συμμετέχει σε διαγωνισμούς και φεστιβάλ

 

Της Σουζάνας Θεοδωρίδου

Τετραήμερο εργαστήριο animation (κινούμενης εικόνας), πραγματοποιήθηκε στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Δράμας, στο πλαίσιο διεξαγωγής του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, και σε συνεργασία με το «Νεανικό Πλάνο». Το «Νεανικό Πλάνο», δραστηριοποιείται στον τομέα της πολιτιστικής και δημιουργικής βιομηχανίας και συγκεκριμένα στον οπτικοακουστικό χώρο και στην κινηματογραφική εκπαίδευση, όπου διαδραματίζει ηγετικό ρόλο στην Ελλάδα.

Στο εργαστήριο animation, συμμετείχαν 18 μαθητές της Ε’ τάξης του 1ου Δημοτικού Σχολείου Δράμας, ο δάσκαλος του τμήματος κ. Φιλήμων Καβάκας, και οι animators του «Νεανικού Πλάνου», κ.κ. Κώστας Κατράκης και Τάσος Ζέρβας.

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι το 1ο Δημοτικό Σχολείο Δράμας, ήταν το μοναδικό σχολείο του νομού μας που συμμετείχε στο τετραήμερο εργαστήρι animation, και συγκαταλέγεται ανάμεσα στα 400 που το υλοποίησαν σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Οι μαθητές, όπως ανέφερε με δηλώσεις του στον «Π.Τ.» ο διευθυντής του Σχολείου, κ. Αλκιβιάδης Σαλπιγκτής, εργάστηκαν από τις 16 έως τις 19 Σεπτεμβρίου, πάνω στην ταινία του George Melies, του 1912, με τίτλο: «Η Κατάκτηση του Πόλου», η οποία αποτελεί μια από τις πρώτες ταινίες επιστημονικής φαντασίας, καθώς οι Πόλοι δεν είχαν ακόμη «κατακτηθεί».

1o DHMOTIKO - ANIMATION 6

Οι μαθητές, όπως επεσήμανε ο κ. Σαλπιγκτής, για τη δημιουργία του animation, χρησιμοποίησαν απλά υλικά, όπως είναι οι ξυλομπογιές, ψαλίδια, κόλλες, χαρτόνια κ.α.

«Οι μαθητές, εργάστηκαν ομαδικά και συνεργατικά, μπήκαν στην πρακτική διαδικασία του κινουμένου σχεδίου και μέσω της χρήσης των σύγχρονων ψηφιακών τεχνολογιών, είδαν την ταινία μικρού μήκους κινουμένων σχεδίων, την οποία και δημιούργησαν κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου. Οι μαθητές του Σχολείου μας, συμμετείχαν για πρώτη φορά σε μια τέτοια δράση, και η συνεργασία μεταξύ τους έγινε με πολλή χαρά,  και καλή διάθεση, ενώ το αποτέλεσμα μας εξέπληξε όλους. Μάλιστα, η ταινία αυτή θα συμμετέχει σε διάφορους διαγωνισμούς», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Σαλπιγκτής.

Στο τέλος της ταινίας κινουμένων σχεδίων, ενσωματώθηκαν φωτογραφίες και βίντεο των μαθητών από τις στιγμές που εργάζονταν κατά την προετοιμασία της ταινίας.

Κεντρικός σκοπός του εργαστηρίου animation

Όπως μας εξήγησε ο κ. Σαλπιγκτής, ο κεντρικός σκοπός του animation ήταν αφενός η κατανόηση των ποιοτικών χαρακτηριστικών και των σταδίων δημιουργίας με την τεχνική του αυτή, και αφετέρου, η ανάπτυξη δεξιοτήτων που απαιτούνται στη χρήση των εκφραστικών μέσων στην προσέγγιση ενός ζητήματος μάθησης.

«Το μήνυμα μέσα από αυτή τη δράση είναι η διαθεματική συνεργασία με πολλούς στόχους, σε πολλά πράγματα, καθώς και η στροφή προς την ποιοτική και καλλιτεχνική εκπαίδευση», υποστήριξε ο διευθυντής του 1ου Δημοτικού Σχολείου Δράμας.

Η ταινία που δημιουργήθηκε από τους μαθητές της Ε’ τάξης του 1ου Δημοτικού Σχολείου Δράμας, έχει ήδη δηλωθεί για συμμετοχή στο διαγωνισμό παιδικών ταινιών μικρού μήκους camera zizanio του Φεστιβάλ Ολυμπίας, το οποίο θα διεξαχθεί στις αρχές Δεκεμβρίου. Επιπλέον, το animation θα συμμετάσχει στο Διεθνή Μαθητικό Διαγωνισμό Ταινιών Μικρού Μήκους «Cinema… διάβασες;», το οποίο διοργανώνει η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών, το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας και άλλοι φορείς, και πιθανόν να συμμετάσχει και σε άλλους διαγωνισμούς.

Η ταινία δημοσιεύτηκε στις αρχές του μήνα, στο κανάλι του «Νεανικού Πλάνο» στο youtube: https://www.youtube.com/watch?v=RYhRTUlRcPw και στην ιστοσελίδα του Σχολείου (http://1dim-dramas.dra.sch.gr).

Η ομάδα animation, αποτελείται από τους ακόλουθους μαθητές της Ε’ Δημοτικού: Γιώργος Αγιασώτης, Αλέξανδρος Ανανιάδης, Ζαφειρία Αραμπατζή, Βασίλης Αράπογλου, Θοδωρής Ασλανίδης, Ιωάννα Γούλα, Κωνσταντίνος Δημητριάδης, Γιάννης Ιωαννίδης, Σπύρος Καρόκι, Ραφαήλ Καρράς, Αγνή Κιάκου, Ειρήνη Λυκίδου, Ντανιέλ Μαλάι, Δανάη Μαυρίδου, Δήμητρα Μητκίδου, Κατερίνα Μπουργκή, ο υπεύθυνος δάσκαλος του τμήματος κ. Φιλήμων Καβάκας, και οι υπεύθυνου εργαστηρίου για το «Νεανικό Πλάνο», κ.κ. Κώστας Κατράκης και Τάσος Ζέρβας.