Home > νέα > Μελέτη οριοθέτησης του χειμάρρου Μεταμόρφωσης του Σωτήρος τέρμα της οδού Ευξείνου Πόντου στη Δράμα

Μελέτη οριοθέτησης του χειμάρρου Μεταμόρφωσης του Σωτήρος τέρμα της οδού Ευξείνου Πόντου στη Δράμα

Μελέτη οριοθέτησης του χειμάρρου

Μεταμόρφωσης του Σωτήρος τέρμα

της οδού Ευξείνου Πόντου στη Δράμα

► Στο γενικότερο πλαίσιο του Τοπικού Χωρικού Σχεδίου πόλεως Δράμας

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΟΜΟΦΩΝΑ πέρασε από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Δράμας στις 25 Σεπτεμβρίου και μόλις προχθές αναρτήθηκε στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ, η έγκριση του πρακτικού για τον συνοπτικό διαγωνισμό της μελέτης «οριοθέτησης χειμάρρου Μεταμόρφωσης Σωτήρος και Περιβαλλοντικές μελέτης οριοθετημένων χειμάρρων».

Πρόκειται για τον χείμαρρο που βρίσκεται στο τέρμα της οδού Ευξείνου Πόντου, στη γέφυρα της Τσοπάνκας όπως λέγεται στο τέλος της περιοχής της Νέας Κρώμνης, στο σημείο όπου βρίσκονται τα μάρμαρα Λαζαρίδη.

Το συνολικό έργο της μελέτης περιλαμβάνει την οριοθέτηση της μελέτης καθώς και την περιβαλλοντική μελέτη του οριοθετημένων χειμάρρου και έχει προϋπολογισμό 59.914,72 ευρώ. Ο προσωρινός ανάδοχος πήρε το έργο με ποσοστό έκπτωσης 80,57%.

Πρόκειται αρχικά για μια σημαντική μελέτη, μέσω της οποίας θα οριοθετηθεί ο χείμαρρος και η κοίτη του και φυσικά οι γύρω ιδιοκτησίες, και στη συνέχεια, όταν έρθει η ώρα, θα μπορεί να γίνει και η ανάπλαση της περιοχής στη γέφυρα.

Σε σχετικό δημοσίευμα για την βρύση της Τσοπάγκα στις 6 Ιουνίου 2019 στον «Πρωινό Τύπο», αναφερόμασταν και στην μελλοντική διαπλάτυνση της οδού Ευξείνου Πόντου και την γέφυρα που υπάρχει στην περιοχή.

 

Τοπικό Χωρικό Σχέδιο

Η μελέτη οριοθέτησης του χειμάρρου Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, εντάσσεται όμως στο γενικότερο Τοπικό Χωρικό Σχέδιο πόλεως Δράμας. Το Τοπικό Χωρικό Σχέδιο (ΤΧΣ), προκειμένου να ολοκληρωθεί, χρειάζεται να γίνει και η οριοθέτηση των χειμάρρων που περνούν από την πόλη της Δράμας, μαζί με τις σχετικές περιβαλλοντικές μελέτες τους.

Σε δήλωσή του στον «Πρωινό Τύπο», ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Δράμας κ. Γιάννης Καψημάλης, επισημαίνει ότι είναι ο τελευταίος από τους τέσσερις χειμάρρους που διασχίζουν τμήματα της πόλης, καθώς οι άλλοι τρεις έχουν οριοθετηθεί.

Οι χείμαρροι στους οποίους έχουν ολοκληρωθεί οι σχετικές μελέτες, είναι ο χείμαρρος Μοναστηρακίου που καταλήγει στη γέφυρα της Αντιγόνου, το ρέμα της Αγίας Βαρβάρας που ξεκινά από τις πηγές και φτάνει μέχρι και τον Αρκαδικό (στα φανάρια Βασιλόπουλου) και ο χείμαρρος Καλλιφύτου, που φτάνει μέχρι το σημείο που βρίσκεται το φουσκωτικό προπονητήριο.

Όπως είχαμε δημοσιεύσει στον «Π.Τ.» στις 28 Φεβρουαρίου 2019, προκειμένου ο Δήμος Δράμας να επεξεργαστεί το Τοπικό Χωρικό Σχέδιο έχει στον προϋπολογισμό του 840.000 ευρώ.

Όπως επισημαίνει ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Δράμας, το Τοπικό Χωρικό Σχέδιο θα δώσει μια νέα ανάσα στην πόλη και θα οριοθετήσει οικιστικές περιοχές, περιοχές παραγωγικών και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, περιοχές προστασίας που διαθέτουν αξιόλογο φυσικά ή πολιτιστικά στοιχεία και αξίζει να προστατευτούν και περιοχές ελέγχου χρήσεων γης. Ουσιαστικά, πρόκειται για ένα πολεοδομικό και χωροταξικό σχέδιο, που επεκτείνεται σε όλο τον Καλλικρατικό Δήμο και αποτελεί ένα κανονιστικό πλαίσιο πάνω στο οποίο, στη συνέχεια, εξειδικεύονται πολεοδομικές ρυθμίσεις και άλλα.