Home > νέα > Μέσω της Ε.Ε.Κ. μπορούν να γίνουν μόνιμα έργα στην πόλη Ενημέρωση από την εθνική συντονίστρια της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας στη Δράμα

Μέσω της Ε.Ε.Κ. μπορούν να γίνουν μόνιμα έργα στην πόλη Ενημέρωση από την εθνική συντονίστρια της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας στη Δράμα

 

 

Ενημέρωση στο Δημοτικό Συμβούλιο από την εθνική συντονίστρια της Ευρωπαϊκής

Εβδομάδας Κινητικότητας στη Δράμα

«Η Δράμα είναι μια πόλη ζωντανή, που συνεργάζεται και συμμετέχει»

Μέσω της Ε.Ε.Κ. μπορούν να γίνουν μόνιμα έργα στην πόλη

 

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

 

ΣΤΗ ΔΡΑΜΑ βρέθηκε καθ’ όλη της διάρκεια της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας, η εθνική συντονίστρια του ευρωπαϊκού προγράμματος κα. Παπαδάκη, στέλεχος του Υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος.

Η κα. Παπαδάκη έκανε σχετική αναφορά και ενημέρωση το βράδυ της Πέμπτης 21 Σεπτεμβρίου στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δράμας. Κατά την εισήγησή του ο πρόεδρος του σώματος κ. Μπαϊρακτάρης, είπε ότι «κάθε Δήμος που παίρνει μέρος στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας, παρουσιάζει τις δράσεις και τα μόνιμα μέτρα τα οποία λαμβάνει και αναλόγως με τα αποτελέσματα, κατατάσσεται σε σειρά επιτυχίας». Υπενθύμισε επίσης, ότι ο Δήμος Δράμας «κατάφερε να κατακτήσει την πρώτη θέση στη διοργάνωση το 2016 και επιλέχθηκε από το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος, ως ο Δήμος για το κέντρο δράσεων για την Ελλάδα για το 2017»

Papadaki

Η κα. Παπαδάκη ενημερώνει το Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας.

Στην αναφορά της στο θέμα της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας (Ε.Ε.Κ.) η κα. Παπαδάκη, συνεχάρη το Δήμο Δράμας για την περυσινή επιτυχία του και σημείωσε ιδιαίτερα ότι, όσες μέρες βρίσκεται στη Δράμα, «έχω δει μια πόλη ζωντανή, που συνεργάζεται, που συμμετέχει και αυτό είναι μοναδικό».

Αναφερόμενη στην εκστρατεία της Ε.Ε.Κ. η κα. Παπαδάκη, είπε ότι αυτή «είναι μια επικοινωνιακή εκστρατεία και έχει πάρα πολλά ουσιαστικά οφέλη για τους Δήμους που συμμετέχουν. Έχει να κάνει με δράσεις για τη συμμετοχή του κοινού, για τον τρόπο που μετακινείται μέσα στην πόλη, την ευαισθητοποίηση ταυτόχρονα της δημοτικής αρχής και των δημοτικών αρχών, να προάγουν και να προωθήσουν τέτοιους τρόπους μετακίνησης όπως συνεργατικά ή ενοικιαζόμενα ποδήλατα, συνεργατική μετακίνηση μέσα από μοιραζόμενα αυτοκίνητα, δημόσιες συγκοινωνίες κτλ.

Έχει να κάνει επίσης, με το πώς εσείς ζείτε και έχετε επαφή με το δημόσιο χώρο καθημερινά, και πώς αυτός ο δημόσιος χώρος μπορεί να αλλάξει και να αναπλαστεί.

Στην Ε.Ε.Κ., συμμετέχουν όχι μόνο ευρωπαϊκές πόλεις, αλλά και πόλεις από όλο τον κόσμο, όπως το Μεξικό και την Ιαπωνία και πόλεις που δεν είναι στην Ευρώπη ή την Ευρωπαϊκή Ένωση.»

 

89 Δήμοι στην Ελλάδα

Αναφερόμενη στις συμμετοχές των πόλεων, η κα Παπαδάκη επεσήμανε ότι στην Ε.Ε.Κ., «συμμετέχουν 2270 Δήμοι συνολικά και από την Ελλάδα οι 89, ενώ εγγράφονται συνέχεια και νέοι.» Σημείωσε επίσης ότι στην Ελλάδα είχαμε μια αύξηση των πόλεων σε σχέση με πέρυσι, και ότι, «κάθε φορά, η Ε.Ε.Κ. δίνει ένα θέμα. Αυτό δεν έχει να κάνει τόσο με το πνεύμα της γιορτής, αλλά με το πνεύμα εκείνων των μόνιμων μέτρων και δράσεων που μπορούν να προωθηθούν. Φέτος, το θέμα είναι καθαρή, έξυπνη και συνεργατική κινητικότητα, όπως καθαρότερα οχήματα, συνεργατικοί τρόποι μετακίνησης και όπως αυτό που προβάλλουμε εμείς ως Ελλάδα και ως Υπουργείο, την ισότιμη μετακίνηση. Δηλαδή, να ανήκει ο δημόσιος χώρος σε όλους τους πολίτες ισότιμα, ανεξαρτήτου ηλικίας, φυσικών δυνατοτήτων και ικανοτήτων.»

Τέλος, η εθνική συντονίστρια κα. Παπαδάκη, τόνισε ότι, τόσο το Υπουργείο όσο και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και τα χρηματοδοτικά εργαλεία που ανοίγονται, «μπορούν να βοηθήσουν ώστε τα μόνιμα μέτρα να ξεκινήσουν σιγά-σιγά να γίνονται πραγματικότητα. Στόχος είναι, μέσα απ’ αυτή την εκστρατεία, να υπάρχουν συνέργειες μεταξύ των ευρωπαϊκών και των ελληνικών πόλεων, ούτως ώστε και προγράμματα που έχουν να κάνουν με ανταλλαγή εμπειριών, να εξελιχθούν σε συνέργειες που να βοηθήσουν τις πόλεις αυτές και αυτά όλα να τα κάνουν πράξεις, έργο δηλαδή που να μείνει στην πόλη.»