Home > Νέα > Μετρήσεις πεδίου σε κομβικά σημεία κυκλοφορίας του Δήμου Δράμας από το ΕΜΠ

Μετρήσεις πεδίου σε κομβικά σημεία κυκλοφορίας του Δήμου Δράμας από το ΕΜΠ

Μετρήσεις πεδίου σε κομβικά

σημεία κυκλοφορίας

του Δήμου Δράμας από το ΕΜΠ

Στο πλαίσιο του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας

 

ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ βρίσκεται η υλοποίηση του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας, το οποίο διεξάγεται σε συνεργασία του Δήμου Δράμας με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (Ε.Μ.Π.).

Στο πλαίσιο, τις επόμενες ημέρες και συγκεκριμένα, την Πέμπτη 8 και την Παρασκευή 9 Μαρτίου, πρόκειται να πραγματοποιηθούν μετρήσεις πεδίου σε κομβικά σημεία κυκλοφορίας του Δήμου Δράμας. Οι μετρήσεις αυτές θα αναπτυχθούν από ομάδες φοιτητών του ΤΕΙ ΑΜΘ, με καθοδήγηση από ερευνητές του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, για τη συλλογή των απαραίτητων δεδομένων.

Η συνεργασία των δύο παραπάνω φορέων, ξεκίνησε στις αρχές Δεκεμβρίου 2017. Στόχος του προγράμματος, είναι η προσπάθεια των πόλεων να καταστούν περισσότερο ανθρώπινες, παραγωγικές, υγιεινές και οικονομικές για τους κατοίκους τους. Με άλλα λόγια, προσπαθούν να γίνουν βιώσιμες και να αναβαθμίσουν τις συνθήκες περιβάλλοντός τους, παρέχοντας υψηλότερα επίπεδα ποιότητας ζωής στους κατοίκους τους.

Το όλο Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας αφορά σε μετακινήσεις εντός των πόλεων που θα είναι:

  • φιλικές στους χρήστες κάθε είδους, εξασφαλίζοντας ισότιμη και απρόσκοπτη προσπέλαση και προσβασιμότητα για όλους και για διαδοχικές γενεές.
  • συμβάλλουν με τον βέλτιστο τρόπο στην εύρυθμη και ισορροπημένη ανάπτυξη και βιωσιμότητα της Δράμας, τονώνουν την ελκυστικότητά της και αναβαθμίζουν την ποιότητα του αστικού περιβάλλοντος.
  • μέσω της χρησιμοποίησης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της επιλογής φιλικών στο περιβάλλον μέσων μετακίνησης και μεταφορών οδηγούν στον περιορισμό της ενεργειακής κατανάλωσης, της παραγωγής αερίων του θερμοκηπίου και κάθε είδους ρύπων και αποβλήτων και ελαχιστοποιούν τις επιπτώσεις ως προς το θόρυβο και τη λειτουργία των διαφόρων δραστηριοτήτων.
  • ενισχύουν την κοινωνική συνοχή και την αστική ασφάλεια, συμβάλλοντας στην κοινωνική δικαιοσύνη, στον περιορισμό των παραβατικών συμπεριφορών και των ατυχημάτων και στην προστασία της καλής υγείας των πολιτών.
  • συμβάλλουν στην οικονομική ανάπτυξη, τονώνουν την ανταγωνιστικότητα και ενισχύουν την επιχειρηματικότητα εξασφαλίζοντας την βέλτιστη πρόσβαση σε αγαθά και υπηρεσίες.
  • βελτιστοποιούν την σχέση κόστους – οφέλους των διαφόρων δικτύων.
  • προωθούν μορφές ήπιας κυκλοφορίας, λύσεις «βιώσιμης διαχείρισης της κινητικότητας» και συλλογικής χρήσης των μεταφορικών μέσων.
  • αξιοποιούν κατά το μέγιστο δυνατό βαθμό τους κοινόχρηστους χώρους προς όφελος της ποιότητας ζωής των πολιτών.