Home > Πρώτο Θέμα > Μια γέφυρα στο Παρανέστι αναδεικνύει προβλήματα του ΕΚΑΒ σε όλο το Νομό!

Μια γέφυρα στο Παρανέστι αναδεικνύει προβλήματα του ΕΚΑΒ σε όλο το Νομό!

Η αναστήλωση της γέφυρας Παρανεστίου

Μια γέφυρα στο Παρανέστι

αναδεικνύει προβλήματα

του ΕΚΑΒ σε όλο το Νομό!

Έπεσαν τα θεμέλια και η αναστήλωση θα ολοκληρωθεί σε ένα μήνα περίπου

 

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ στατικότητας που είχε παρουσιαστεί τους τελευταίους μήνες στη γέφυρα Παρανεστίου, φαίνεται πως έχει βρει τη λύση του και τα έργα έχουν προχωρήσει. Τις προηγούμενες ημέρες έπεσαν ήδη τα νέα θεμέλια της αναστήλωσης της γέφυρας, και όπως τόνισε χθες στον «Πρωινό Τύπο» ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Π.Ε. Δράμας κ. Σιδηρόπουλος, ήδη από την επόμενη εβδομάδα ξεκινάει η αναστήλωση. Τέλος, όπως σημείωσε, το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί περίπου σε ένα μήνα.

IMG_2393

Τα προβλήματα με το ΕΚΑΒ

Πώς όμως αυτό το ζήτημα, αναδεικνύει ένα παράπλευρο πρόβλημα με τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ; Κάτοικοι της περιοχής Παρανεστίου, ενημέρωσαν τον «Πρωινό Τύπο», ότι τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ δεν μπορούν να περάσουν από τη συγκεκριμένη γέφυρα, εξαιτίας της απαγόρευσης διέλευσής της που έχει εκδοθεί μέχρι την πλήρη αναστήλωσή της.

Η αλήθεια είναι ότι, η Αστυνομία έχει εκδώσει απαγόρευση διέλευσης της γέφυρας για οχήματα και φορτηγά άνω των 2 τόνων και η απαγόρευση ισχύει και για τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ, τα οποία είναι στους 2,5 τόνους. Μάλιστα, όπως μάθαμε, έχει σταλεί και σχετικό έγγραφο στη διοίκηση του ΕΚΑΒ.

Κάτοικοι της περιοχής επισήμαναν ότι έτσι δημιουργούνται διάφορα προβλήματα, όμως το ΕΚΑΒ έχει διαφορετική άποψη για το ζήτημα.

«Το πρόβλημα δεν είναι η γέφυρα», δηλώνει απερίφραστα στον «Πρωινό Τύπο», ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΕΚΑΒ Δράμας, κ. Στέργιος Δούρας και τονίζει: «Το πρόβλημα είναι η έλλειψη διασωστών στο ΕΚΑΒ και στο Κέντρο Υγείας Παρανεστίου για να δουλέψουν τα ασθενοφόρα και κανένας δεν κάνει τίποτα γι’ αυτό».

Σε ερώτηση που έγινε προς τον κ. Δούρα, αν υπάρχουν περιστατικά στο Παρανέστι που να συνάντησαν εμπόδια για το Νοσοκομείο εξαιτίας της γέφυρας, ο πρόεδρος του Σωματείου απάντησε ότι «δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση. Υπάρχει παράδρομος τον οποίο χρησιμοποιούμε ακόμα και μέσα στα χιόνια και με αλυσίδες. Απλά ο χρόνος είναι περίπου μία ώρα περισσότερο. Και σε περίπτωση που δεν μπορεί να υπάρξει ασθενοφόρο από τη Δράμα για οποιοδήποτε λόγο, τότε πηγαίνει από την Ξάνθη. Η περιοχή μπορεί να καλυφθεί και από την Ξάνθη».

IMG_2388

Αλλού είναι το πρόβλημα

Εντούτοις, «το μεγάλο πρόβλημα δεν είναι η γέφυρα. Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι υπάρχουν ασθενοφόρα στο Παρανέστι, υπάρχει Κέντρο Υγείας εκεί, αλλά δεν υπάρχουν διασώστες για να στελεχώσουν τα ασθενοφόρα», τονίζει ο κ. Δούρας και συνεχίζει:

«Έχω ήδη στείλει ενημέρωση στη διοίκηση και στα κεντρικά της Καβάλας όσον αφορά το θέμα. Το πρόβλημα δεν εντοπίζεται όμως μόνο στο ΕΚΑΒ, αλλά και στην τοπική κοινωνία. Η δήμαρχος θα μπορούσε να κάνει κάποιες προσλήψεις μέσω του ΟΑΕΔ. Υπάρχει σχετικός κωδικός στα 18μηνα του ΟΑΕΔ για πληρώματα ασθενοφόρων… αυτοί όμως προτιμούν να βγάλουν άλλες ειδικότητες και δεν θέλουν να στελεχώσουν ένα ασθενοφόρο τουλάχιστον, ώστε σε μια έκτακτη περίπτωση να μεταβεί γρήγορα ο ασθενής στο Νοσοκομείο».

«Και φυσικά, το  πρόβλημα δεν είναι μόνο στο Παρανέστι, αλλά είναι και στην Προσοτσάνη και στο Νευροκόπι. Γιατί και το Κέντρο Υγείας έχει ασθενοφόρο, αλλά εκεί είναι τρία άτομα από τα οποία τελικά είναι ένας στο ασθενοφόρο, ενώ και στο Νευροκόπι ισχύει το ίδιο».

Όπως τονίζει ο κ. Δούρας, το πρόβλημα το έχει επισημάνει και στους τρεις βουλευτές του Νομού πριν από τρεις μήνες, ενώ έχει πάρει αρνητική απάντηση και από τη διοίκηση της 4ης ΥΠΕ.

Επιμένει ο κ. Δούρας, ότι, η πρόταση του ΟΑΕΔ για 18μηνα προγράμματα για διασώστες ασθενοφόρων, είναι πολύ καλή και μπορεί να αξιοποιηθεί. «Εμείς δεν χρειαζόμαστε οδηγούς, αλλά πληρώματα ασθενοφόρων, να μπορούν να προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες».

Υπάρχει πρόβλημα

Ο κ. Δούρας σημειώνει επίσης ότι, «σε δύο χρόνια που θα συνταξιοδοτηθούν στην Προσοτσάνη και στο Νευροκόπι, η Δράμα με τρία ασθενοφόρα, θα πρέπει να καλύψει όλο το Νομό. Είναι πράγμα αδύνατον. Γιατί τον χειμώνα για παράδειγμα, σκεφτείτε πόση ώρα θα κάνω να πάω Νευροκόπι και να γυρίσω πίσω. Θέλω τουλάχιστον 2,5 ώρες!»

Αναφερόμενος στη βάση που έχει δημιουργηθεί στον Άγιο Αθανάσιο, λέει ότι «και αυτή καλύπτεται μόνο από εμάς, ενώ δεν υπάρχει καμιά προοπτική να πάρουν άτομα ώστε να στελεχωθεί η βάση του Αγ. Αθανασίου».

«Το θέμα της διακομιδής των ασθενών είναι προβληματικό. Το πρόβλημα ξεκινάει από το Νοσοκομείο, που θέλει να κάνει διακομιδές στη Θεσσαλονίκη και Αλεξανδρούπολη για περιστατικά που δεν μπορεί να αντιμετωπίσει. Νευροχειρουργικά και καρδιοχειρουργικά για παράδειγμα, δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε. Οπότε, αυτά τα περιστατικά αναγκάζονται να φύγουν είτε στην Αλεξανδρούπολη, είτε στη Θεσσαλονίκη. Το πρόβλημα είναι ότι, όταν φύγει από εδώ ένα ασθενοφόρων, χρειάζεται μίνιμουμ 4 ώρες, οπότε η Δράμα είναι μείον ένα ασθενοφόρο. Αν λείψουν και τα Κέντρα Υγείας, σκεφτείτε την αλυσίδα που δημιουργείται σε καθυστέρηση. Αν φύγει το δεύτερο ασθενοφόρο στο Νευροκόπι για παράδειγμα, το ένα ασθενοφόρο που μένει, πρέπει να αντιμετωπίσει πλέον μόνο τα υπερεπείγοντα περιστατικά! Και πρέπει να έχουμε ένα ασθενοφόρο που θα πρέπει να αντιμετωπίσει ένα καρδιακό ή ένα ατύχημα! Αν μέσα σ’ αυτό το υπερεπείγον περιστατικό τύχει και ένα άλλο επίσης υπερεπείγον τότε δεν θα έχουμε ασθενοφόρο να το καλύψουμε!»