Home > Εκδηλώσεις > Μια πολυδιάστατη έκθεση έργων τέχνης στην αίθουσα «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» Στα μονοπάτια της φιλοσοφίας και της καθημερινότητας

Μια πολυδιάστατη έκθεση έργων τέχνης στην αίθουσα «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» Στα μονοπάτια της φιλοσοφίας και της καθημερινότητας

 

Από τη Φιλοσοφική Ομάδα «Σωκρατικό Καφενείο»

Στα μονοπάτια της φιλοσοφίας

και της καθημερινότητας

Μια πολυδιάστατη έκθεση έργων τέχνης στην αίθουσα «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ»

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

 

ΜΙΑ ενδιαφέρουσα πολυδιάστατη έκθεση έργων τέχνης από τη Φιλοσοφική Ομάδα «Σωκρατικό Καφενείο», λειτουργεί από το βράδυ της Τετάρτης 1 Νοεμβρίου μέχρι και την Πέμπτη 9 τρέχοντος, στην αίθουσα «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ». Η έκθεση θα λειτουργεί καθημερινά από 18.00 έως 22.00, ενώ το Σάββατο και την Κυριακή θα είναι ανοιχτή και τις ώρες 10.00 έως 14.00.

Στην έκθεση συμμετέχουν με έργα τους μέλη της ομάδας, τα οποία είναι ζωγραφική, φωτογραφία, γλυπτική, κόσμημα, ακόμα και βιβλία τα οποία έχουν γράψει και εκδώσει οι ίδιοι. Όλοι οι συμμετέχοντες είναι Δραμινοί: Αμπατζόγλου, Αναστασιάδης, Βεδούρα, Ζεφαλή, Ζηκίδου, Κοβλακάς, Κοροσιάδης, Μαραπίδου, Ματάκου, Μηλώσης, Παρασχιάκος, Τσεκλίδης.

Kovlakas

Ο κ. Βασίλης Κοβλακάς.

Μια φιλοσοφική ομάδα

Ο «Πρωινός Τύπος» βρέθηκε στα εγκαίνια της έκθεσης και συνομίλησε με τον ιδρυτή της Φιλοσοφικής Ομάδας «Σωκρατικό Καφενείο» Αντώνη Αναστασιάδη και το μέλος της Βασίλη Κοβλακά. Ο κ. Αναστασιάδης, είναι ο ιδρυτής της Φιλοσοφικής Ομάδας, ο οποίος είχε την ιδέα να την ξεκινήσει πριν από 4 χρόνια, όταν δίδασκε Ιστορία της Τέχνης και Πολιτισμό στο Κέντρο Δια Βίου Μάθησης. Όπως μας εξηγεί, «από εκεί, ζήτησα από τους μαθητές μου, αν ήθελαν να συζητάμε και για διάφορα άλλα θέματα και τελικά είδαμε ότι είχαν ενδιαφέρον για φιλοσοφικά ζητήματα, κοινωνικού και πολιτικού περιεχομένου. Έτσι ξεκίνησε ο Ομάδα μας. Από τότε μέχρι σήμερα, συναντιόμαστε κάθε Πέμπτη και συζητάμε για θέματα που μας ενδιαφέρουν. Παλαιότερα είχαμε διοργανώσει μια εκδήλωση για την Ημέρα του Περιβάλλοντος και σήμερα διοργανώνουμε αυτή τη μεγάλη έκθεση, ενώ κάθε δεύτερη Δευτέρα καλούμε έναν Δραμινό συγγραφέα και συζητάμε μαζί του για τα βιβλία που έχει γράψει».

Anastasiadis

Ο κ. Αντώνης Αναστασιάδης.

Ο ίδιος ο κ. Αναστασιάδης έχει εκδώσει μια σειρά από βιβλία, τα οποία αναφέρονται σε φιλοσοφικά ζητήματα που τον απασχολούν, ενώ έχει και μια σειρά με τον γενικότερο τίτλο «Τιτανομαχία», στο οποίο περιγράφεται ο κόσμος από την απαρχή του μέχρι σήμερα. Στην έκθεση επίσης, υπήρχε παρουσία βιβλίων του ιδίου, καθώς και του Δραμινού συγγραφέα και ποιητή Χρίστου Στυλιανίδη, που είναι συνεργάτης της εφημερίδας μας.

Να σημειώσουμε εδώ ότι, η Φιλοσοφική Ομάδα «Σωκρατικό Καφενείο», είναι μια άτυπη ομάδα, χωρίς διοικητικό συμβούλιο, χωρίς προέδρους, χωρίς συνδρομές. Τα μέλη της συναντιούνται κάθε Πέμπτη στις 19.00 στο «Καφέ Ανώι» και συζητούν. Όσοι ενδιαφέρονται θα τους βρουν εκεί. Επίσης, κάθε δεύτερη Δευτέρα, καλούν Δραμινούς συγγραφείς και ποιητές και συζητούν μαζί τους. Μέχρι σήμερα έχουν συμμετάσχει οι κ.κ. Γ. Χατζόπουλος και Ι. Δεϊρμεντζόγλου (συνεργάτες του «Π.Τ.»), ο Δραμινός ποιητής Κ. Συφιλτζόγλου, ο αρθρογράφος Σ. Ματεντζόγλου κ.α.

 

Καθημερινή προσέγγιση

Για την Ομάδα μιλήσαμε επίσης και με το μέλος της και φωτογράφο Βασίλη Κοβλακά,  ο οποίος μεταξύ άλλων μας εξηγεί ότι στο «Σωκρατικό Καφενείο», «συζητάμε για την προσέγγιση των πραγμάτων, αλλά ελεύθερα φιλοσοφικά, όχι τίποτα βαρύ. Είμαστε όλοι καθημερινοί άνθρωποι, μιλάμε για την αγάπη, για ένα πολιτικό γεγονός που μας ενδιαφέρει, για την ποίηση, ενώ τελευταία έχουμε αρχίσει και καλούμε Δραμινούς συγγραφείς και ποιητές».

Ερωτώμενος, πώς ξεκίνησε η ανάγκη για τη δημιουργία μιας Φιλοσοφικής Ομάδας, ή τουλάχιστον, τι είναι εκείνο πού θα έκανε κάποιο να συμμετάσχει σε μια τέτοια ομάδα, ο κ. Κοβλακάς, σημειώνει: «Η φιλοσοφία είναι τα πολύ μικρά και καθημερινά πράγματα που μας απασχολούν. Από το πώς θα τοποθετήσεις τα τρόφιμά σου στο ψυγείο, έχεις μια φιλοσοφία, έναν τρόπο σκέψης. Και αυτός ο τρόπος σκέψης αναφέρεται στην λογική αναζήτηση και σίγουρα πλησιάζει την αλήθεια, την πραγματικότητα. Όχι κάποια μυθοπλασία, όχι κάτι που απλά πιστεύω κάπου. Και αυτά φυσικά τα απλά και καθημερινά, επεκτείνονται και σε μεγαλύτερες έννοιες, στην πολιτική του τόπου και το πώς θα διαχειριστούμε κάποιες καταστάσεις».