Home > νέα > Μειώθηκαν τα νήπια στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου Δράμας

Μειώθηκαν τα νήπια στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου Δράμας

Αλλαγή Οργανισμού στο Νομικό Πρόσωπο του Δήμου Δράμας για 3ο βρεφικό τμήμα

Μειώθηκαν τα νήπια στους παιδικούς

σταθμούς του Δήμου Δράμας

► Εξαιτίας της δίχρονης υποχρεωτικής εκπαίδευσης στο Νηπιαγωγείο

► Για ένταξη στο «ΦιλόΔημος ΙΙ» η δημιουργία παιδικού σταθμού στην ανάπλαση

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ βρίσκεται πλέον η διαδικασία πλήρωσης των θέσεων των παιδικών σταθμών του Δήμου Δράμας, καθώς τις μέρες αυτές έχουν ήδη ανακοινωθεί οι πίνακες των περίφημων Voucher, των προγραμμάτων μέσω ΕΣΠΑ. Έτσι πολλές οικογένειες μπορούν να ενταχθούν στους παιδικούς σταθμούς, είτε σε ιδιωτικούς, είτε του Δήμου Δράμας.

Όσοι δεν μπορούν να πάρουν το Voucher, αναγκαστικά θα πρέπει να καταφύγουν στην πληρωμή των διδάκτρων, είτε στους Δήμους, είτε στους ιδιωτικούς.

Ο «Πρωινός Τύπος», επικοινώνησε με τον πρόεδρο του Νομικού Προσώπου Δήμου Δράμας κ. Αλέξανδρο Παναγιωτίδη, προκειμένου να μπορέσουμε να δούμε κάποια στοιχεία σχετικά με την ένταξη παιδιών και βρεφών στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που μας έδωσε ο κ. Παναγιωτίδης, το 2018-2019 είχαμε εγγεγραμμένα 206 νήπια και 10 βρέφη μέσω του προγράμματος Voucher – ΕΣΠΑ, ενώ εκτός ΕΣΠΑ εγγεγραμμένα ήταν 168 νήπια και 16 βρέφη. Σύνολο παιδιών 400.

Στη νέα περίοδο 2019-2020, έχουμε 264 αιτήσεις νηπίων και 86 βρεφών, συνολικά 350 παιδιά. Οι αιτήσεις των 86 βρεφών είναι για 26 θέσεις που διαθέτει ο Δήμος Δράμας.

Σήμερα ο Δήμος Δράμας διαθέτει 9 παιδικούς σταθμούς για νήπια καθώς και 2 βρεφικούς για τα βρέφη.

Ο νέος Οργανισμός

Όπως μας ενημερώνει ο κ. Παναγιωτίδης, αυτή τη στιγμή υπάρχει έτοιμος ο νέος Οργανισμός του Νομικού Προσώπου του Δήμου Δράμας, όπου θα εντάξει και τη δημιουργία ενός ακόμα, τρίτου βρεφικού τμήματος στον 3ο παιδικό σταθμό πίσω από το γήπεδο της ΔΟΞΑΣ επί της οδού Καστρινού.

Σύμφωνα με τη διαδικασία, ο νέος Οργανισμός θα πρέπει να περάσει από το Διοικητικό Συμβούλιο του Νομικού Προσώπου, στη συνέχεια από το Δημοτικό Συμβούλιο και να εγκριθεί τέλος από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Πράγμα που σημαίνει ότι χρειάζονται περίπου 4 μήνες. Όπως λέει ο ίδιος, «αν δεν προλάβουμε γι’ αυτή την περίοδο, θα είναι έτοιμος να λειτουργήσει από τη νέα περίοδο 2020-2021».

Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο, είναι η δημιουργία ενός ακόμα παιδικού σταθμού στην περιοχή της ανάπλασης επί  της οδού Χελμού. Ο «Πρωινός Τύπος» είχε δημοσιεύσει σχετικό ρεπορτάζ παλαιότερα. Ο νέος παιδικός θα κατασκευαστεί δίπλα στα γήπεδα του τένις. Όπως μας λέει για πρώτη φορά ο κ. Παναγιωτίδης, η μελέτη είναι ήδη έτοιμη εδώ και πολύ καιρό και ήδη ετοιμάζεται να την εντάξει στο νέο πρόγραμμα «ΦιλόΔημος ΙΙ» «για να κατασκευαστεί από το πρώτο μέχρι το τελευταίο τούβλο».

 

Μοριοδότηση

Όπως επισημαίνει επίσης, ο Δήμος Δράμας χρησιμοποιεί τη μοριοδότηση, προκειμένου να μην υπάρχουν προβλήματα στην ένταξη νηπίων και βρεφών στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς. «Τα Voucher παίρνονται πάντα με σειρά προτεραιότητας. Σε κάθε τάξη στους δημοτικούς παιδικούς, παίρνουμε το 25%. Αν ο 29ος για παράδειγμα έχει Voucher και δεν έχουν οι προηγούμενοι απ’ αυτόν, αυτός έχει προτεραιότητα. Αν βέβαια οι προηγούμενοι έχουν όλοι Voucher, τότε ο 29ος θα πάει σε άλλο Παιδικό Σταθμό ή δεν απορροφηθεί και αναγκαστικά θα πρέπει να αναζητήσει ιδιωτικό παιδικό. Πέρυσι που είχαμε πολλά παιδιά γενικά, δεν είχαμε κανένα πρόβλημα. Φέτος που είμαστε πιο χαμηλά στις αιτήσεις, πάλι δεν θα έχουμε πρόβλημα».

Δίχρονη εκπαίδευση

Η δίχρονη υποχρεωτική εκπαίδευση στο Νηπιαγωγείο, έχει μειώσει σημαντικά τις εντάξεις νηπίων στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, και το επισημαίνει αυτό ο κ. Παναγιωτίδης, όταν του ζητάμε να κάνει ένα σχόλιο: «Έχει μειωθεί σημαντικά ο αριθμός των παιδιών. Γιατί πλέον, από 4 ετών και άνω πηγαίνουν πλέον στα Νηπιαγωγεία. Άρα χάνεις έναν αριθμό 70-80 παιδιά στην κάθε πόλη περίπου. Τώρα προσπαθούμε να κάνουμε βρεφικούς γι’ αυτό το λόγο. Για να κάνουμε συμψηφισμό στις απώλειες. Μην ξεχνάμε ότι έχουμε υπογεννητικότητα στην Ελλάδα.  Αυτά είναι στοιχεία και από το Νοσοκομείο της Δράμας και από παντού. Η υπογεννητικότητα έχει ήδη αρχίσει να αυξάνεται σημαντικά».

Όπως ο ίδιος εξηγεί, «άλλες πόλεις που έχουν περισσότερους παιδικούς σταθμούς, ίσως θα έχουν περισσότερα προβλήματα. Εμείς πάλι καλά είμαστε. Πιστεύω ότι τώρα με τα βρεφικά που θα κάνουμε, όλα θα πάνε καλά. Θα ισορροπήσουμε τις απώλειες και θα συνεχίσουμε».

Τέλος, ο πρόεδρος του Νομικού Προσώπου Δήμου Δράμας, θεωρεί ότι «αυτή τη στιγμή νομίζω ότι είμαστε από τους καλύτερους παιδικούς σταθμούς στην Ελλάδα. 450.000 ευρώ περιμένουμε από το «ΦιλόΔημος» για τους 9 παιδικούς, τα 4 ενεργειακά προγράμματα τελειώνουν σύντομα και δεν έχουμε να ζηλέψουμε κάτι από άλλους».