Home > νέα > Να σταματήσει η δημοπράτηση καλλιεργήσιμης δημόσιας γης σε κατοίκους άλλων περιοχών Επιτροπή κατοίκων από το Κατάφυτο στον αντιπεριφερειάρχη Δράμας

Να σταματήσει η δημοπράτηση καλλιεργήσιμης δημόσιας γης σε κατοίκους άλλων περιοχών Επιτροπή κατοίκων από το Κατάφυτο στον αντιπεριφερειάρχη Δράμας

 

Επιτροπή κατοίκων από το Κατάφυτο στον αντιπεριφερειάρχη Δράμας

Να σταματήσει η δημοπράτηση

καλλιεργήσιμης δημόσιας γης

σε κατοίκους άλλων περιοχών

Κάτοικος Καταφύτου: «Το Κατάφυτο θα γίνει το δεύτερο Κιλελέρ. Δεν θα τολμήσει κανένας να έρθει να πάρει στρέμματα εκεί»

 

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

 

ΕΠΙΤΡΟΠΗ κατοίκων από το Κατάφυτο του Δήμου Κ. Νευροκοπίου, επισκέφθηκαν χθες το πρωί τον αντιπεριφερειάρχη Δράμας κ. Πατακάκη. Η επιτροπή αποτελούνταν από αγρότες, οι οποίοι αυτή τη στιγμή ενοικιάζουν εκτάσεις του δημοσίου εδώ και πολλά χρόνια και τις καλλιεργούν για λογαριασμό τους.

Το πρόβλημα ξεκίνησε να δημιουργείται, τώρα που το δημόσιο αποφάσισε να δημοπρατήσει αυτές τις εκτάσεις, σε όποιον ενδιαφέρεται. Δικαίωμα στη δημοπρασία αυτή έχουν όλοι οι κάτοικοι της χώρας και έτσι έφτασαν στο σημείο να δηλώσουν ενδιαφέρουν αγρότες που δεν είναι κάτοικοι της Κοινότητας Καταφύτου.

Αν οι εκτάσεις δοθούν σε αγρότες που είναι από άλλες περιοχές της χώρας, ακόμα και από  άλλες περιοχές του Νομού Δράμας, σημαίνει ότι οι αγρότες του Καταφύτου που όλα αυτά τα χρόνια ενοικιάζουν αυτές τις εκτάσεις, θα φτάσουν στο σημείο να μην έχουν καλλιεργήσιμες εκτάσεις, τις οποίες εδώ και πολλά χρόνια οι ίδιοι καλλιεργούν.

KATAFYTO 1

Στην ολιγόωρη σύσκεψη που έγινε χθες το πρωί στο γραφείο του αντιπεριφερειάρχη Δράμας κ. Πατακάκη με τους κατοίκους από το Κατάφυτο, συμμετείχαν και υπηρεσιακοί παράγοντες. Όπως εξήγησαν, το πρόβλημα είναι ότι ο νόμος δεν εξαιρεί κανέναν κάτοικο της χώρας να συμμετέχει σε μια τέτοια δημοπρασία, όμως ούτε και προβλέπει εντοπιότητα.

Όπως ειπώθηκε μάλιστα, αυτό το θέμα θα μπορούσε ίσως να ρυθμιστεί με μια τροπολογία που θα μπορούσαν να καταθέσουν οι βουλευτές της Δράμας στη Βουλή, πιθανόν θα μπορούσε να υπάρξει μια μορφή μοριοδότησης, ή να το δει το αρμόδιο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και ανάλογα να το ρυθμίσει. Πρόκειται για ένα καθαρά πολιτικό θέμα.

Ο ίδιος ο κ. Πατακάκης, δήλωσε την στήριξή του «στο δίκαιο αίτημα» των ανθρώπων αυτών και υποσχέθηκε να προωθήσει το ζήτημα προς το αρμόδιο Υπουργείο. Όπως είπε μάλιστα σε δηλώσεις του στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, «δεν είναι δυνατόν σε μια ακριτική περιοχή, δίπλα στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, οι άνθρωποι οι οποίοι αγωνίζονται και παλεύουν με τα χώματα, να μην μπορούν να καλλιεργούν τα κτήματα αυτά, τα οποία καλλιεργούν πολλά χρόνια και να έρχονται άλλοι, ξένοι, από άλλες Περιφέρειες, αλεξιπτωτιστές και να παίρνουν το βιος τους, με έναν τρόπο ο οποίος είναι και ανέντιμος και ανήθικος».

Σημείωσε τέλος, ότι, «θα κάνουμε μια δυναμική και αιτιολογημένη παρέμβαση και στον υπουργό και στους καθ’ ύλην αρμόδιους, οι οποίοι αξιολογούν και εκδίδουν αυτές τις διατάξεις, να μπορέσουν να γίνουν κάποιες τροποποιήσεις, ώστε την πρώτη προτεραιότητα να την έχουν οι άνθρωποι που είναι μόνιμοι κάτοικοι του λεκανοπεδίου Νευροκοπίου και ιδιαίτερα στο διαμέρισμα του Καταφύτου».

 

Τι λένε οι κάτοικοι Καταφύτου

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο παραγωγός κ. Κελίδης, ενώ εξηγούσε τα σημαντικά προβλήματα που θα παρουσιαστούν στους αγρότες της περιοχής, είπε μεταξύ άλλων ότι, «κανένας δεν θα τολμήσει να έρθει να πάρει στρέμματα στο Κατάφυτο. Θα γίνει το δεύτερο Κιλελέρ», είπε και εξήγησε ότι οι κάτοικοι εκεί, με αυτά τα δημόσια κτήματα τα οποία καλλιεργούν και ενοικιάζουν από το 1980 ακόμα, έχουν φτιάξει τις οικογένειές τους, τις ζωές τους και βασίζονται καθημερινά σ’ αυτά.

Poimenidis

Ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας κ. Ποιμενίδης.

Σε δηλώσεις του αργότερα ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Καταφύτου κ. Σταύρος Ποιμενίδης, τόνισε ιδιαίτερα ότι, «το πρόβλημα με τις κοινόχρηστες εκτάσεις οι οποίες είναι διαθέσιμες στους αγρότες, είναι ότι αυτές μπορεί να έρθει ο καθένας και να τις διεκδικήσει, παραμερίζοντας τους μόνιμους κατοίκους της περιοχής. Για εμάς είναι θέμα ζωτικής σημασίας. Δεν μπορούμε να κάνουμε διαφορετικά. Βάσει αυτών των στρεμμάτων, έχουμε πάρει δικαιώματα, μπήκαμε σε κάποια προγράμματα, σε σχέδια βελτίωσης, κάποιοι άλλοι θέλουν να γίνουν νέοι γεωργοί και αυτή τη στιγμή είμαστε σε δύσκολη θέση.»

Kagkos

Ο παραγωγός κ. Κάγκος

Ο παραγωγός κ. Σάββας Κάγκος, είπε ότι «ο νόμος 1269/2012 μας δένει τα χέρια, γιατί εμείς σαν παραγωγοί είχαμε κάποιες εκτάσεις τις οποίες μισθώναμε αρχικά από την Κοινότητα, έπειτα από το Δήμο, μετά από τη Νομαρχία και τώρα από την Περιφέρεια. Πάνω σ’ αυτές τις εκτάσεις στηρίξαμε τη ζωή μας. Έχουμε κάνει οικογένεια, έχουμε προσδιορίσει τις δουλειές μας και έχουμε μπει σε προγράμματα, έχουμε πάρει δικαιώματα και γενικότερα έχουμε βασίσει όλη μας την εργασία σ’ αυτές τις εκτάσεις.»

Όπως σημείωσε μάλιστα, «εκτός από τη διεκδίκησή τους, αυτές τις εκτάσεις τις έχουμε ανοίξει εμείς, τις έχουμε δουλέψει, τις έχουμε διαμορφώσει ώστε να μπορούν να καλλιεργηθούν. Και δεν μπορεί να έρχεται ο καθένας από την Ελλάδα, ώστε να τις διεκδικήσει.»

Kelidis

Ο παραγωγός κ. Κελίδης.

Τέλος, ο παραγωγός κ. Θόδωρος Κελίδης, είπε ότι ζει 67 χρόνια στο Κατάφυτο. «Έχω γεννηθεί το 1950 και ζω μέχρι σήμερα στο Κατάφυτο. Είμαι 67 χρόνια στο Κατάφυτο. Τα παιδιά μου μένουν στο Κατάφυτο, έχω γιο 40 ετών ο οποίος δεν έχει ούτε ένα στρέμμα χωράφι. Όλα τα μισθώνει και τα ενοικιάζει.»

Όπως εξήγησε μάλιστα, από το 1932, το 1957 και το 1962 που έγιναν οι αναδασώσεις και δόθηκαν εκτάσεις, αυτές ήταν εντός δασικών εκτάσεων και τώρα θα επιστρέψουν στο Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης. «Όσα κτήματα θα πάρει το Υπουργείο από εμάς, θα τα αντικαταστήσει με κοινόχρηστες εκτάσεις που υπάρχουν. Έχουμε ένα φράγμα που έγινε στο χωριό, έγινε και το αρδευτικό δίκτυο και μέσα σ’ αυτό θα γίνει ο αναδασμός. Και εκεί θέλουν οι άλλοι να διεκδικήσουν τις κοινόχρηστες εκτάσεις. Εμείς τι θα κάνουμε έπειτα; Έχουμε 40 ακτήμονες περίπου, που δεν έχουν ούτε ένα στρέμμα χωράφι δικό τους και ο ένας ενοικιάζει από τον άλλον. Αυτά τα νέα παιδιά θα φύγουν σήμερα από το χωριό».