Home > Νέα > Νέος αγωγός φυσικού αερίου ετοιμάζεται να περάσει από την Ελλάδα και τις περιοχές της Αν. Μακεδονίας – Θράκης

Νέος αγωγός φυσικού αερίου ετοιμάζεται να περάσει από την Ελλάδα και τις περιοχές της Αν. Μακεδονίας – Θράκης

 

Νέος αγωγός φυσικού αερίου

ετοιμάζεται να περάσει από την Ελλάδα

και τις περιοχές της Αν. Μακεδονίας – Θράκης

 Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων στο ΥΠΕΝ κατέθεσε η IGI Poseidon για το χερσαίο τμήμα του αγωγού

 

 

ΝΕΟΣ ΑΓΩΓΟΣ φυσικού αερίου ετοιμάζεται να περάσει από την περιοχή μας, ο οποίος κατά πάσα πιθανότητα θα είναι παράλληλος με τον ήδη γνωστό μας Διαδριατικό Αγωγό Φυσικού Αερίου ΤΑΡ.

Πρόκειται για τον αγωγό Poseidon της κοινοπραξίας IGI Poseidon, που θα μπει στην Ελλάδα από τους Κήπους Έβρου και θα καταλήγει στην Απουλία της Νότιας Ιταλίας. Όπως καταλαβαίνουμε όλοι, κι αυτός ο αγωγός θα περάσει επίσης από την περιοχή μας για να καταλήξει στο Φλωροβούνι Θεσπρωτίας στην Περιφέρεια Ηπείρου με προορισμό την Ιταλία, μέσω υποθαλάσσιας σύνδεσης από το Αδριατικό Πέλαγος.

Το ζήτημα του αγωγού Poseidon ήταν γνωστό μέχρι σήμερα και είχαν γίνει σχετικές αναφορές. Φαίνεται όμως πως ήδη έχει ξεκινήσει μια κινητικότητα, καθώς στις 31 Ιουλίου 2018, κατατέθηκε από την εταιρεία, η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που αφορά στο χερσαίο τμήμα (760 χλμ) του αγωγού επί του ελληνικού εδάφους, στο Υπουργείο Περιβάλλοντος.

Ο εν λόγω αγωγός, σύμφωνα με τον σχεδιασμό, αναμένεται να περάσει από 14 Περιφερειακές Ενότητες και εφόσον ακολουθήσει παράλληλή ή ακόμα και επικαλυπτόμενη όδευση, θα περάσει από τις ίδιες περιοχές που πέρασε και ο ΤΑΡ.

Όπως αναφέρεται, η προτεινόμενη όδευση προέκυψε έπειτα από διεξοδική μελέτη εμπειρογνωμόνων και σε συνεννόηση με τις τοπικές και Περιφερειακές αρχές ενώ στόχευση της IGI παραμένει η καλή συνεργασία με τους ενδιαφερόμενους φορείς κατά το στάδιο της δημόσιας διαβούλευσης, η οποία θα ακολουθήσει μετά τον έλεγχο πληρότητας της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων από το ΥΠΕΝ.

 

Το έργο

Το έργο σχεδιάζεται να αναπτυχθεί ως ΑΣΦΑ (Ανεξάρτητο Σύστημα Φυσικού Αερίου), χωρίς εμπλοκή του Εθνικού Σύστημα Φυσικού Αερίου (ΕΣΦΑ). Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου αγγίζει το 1,25 δισ. ευρώ (918 εκατ. και 325 εκατ. ευρώ, ποσά χωρίς ΦΠΑ).

Το συνολικό υπεράκτιο μήκος του αγωγού Poseidon θα φτάσει τα 205 χλμ. ενώ το χερσαίο τμήμα των σωλήνων θα έχει μήκος περίπου 11 χλμ. Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι το υποθαλάσσιο τμήμα του αγωγού θα φτάσει σε βάθος 1.380 μέτρων κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Ο αγωγός Poseidon σχεδιάζεται να έχει αρχική χωρητικότητα 10 δισ. κ.μ./έτος με δυνατότητα αναβάθμισης έως 20 δισ. κ.μ./έτος προκειμένου να είναι σε θέση να διοχετεύει αυξημένες ποσότητες από πολλαπλές πηγές, τόσο από τα ελληνοτουρκικά σύνορα όσο και από τον μελλοντικό EastMed που θα φέρνει φυσικό αέριο από τη Λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου προς τις αγορές της Δυτικής Ευρώπης.