Home > νέα > Ο απολογισμός της Ονειρούπολης στη συνεδρίαση του Αυγούστου!

Ο απολογισμός της Ονειρούπολης στη συνεδρίαση του Αυγούστου!

Ο απολογισμός της Ονειρούπολης

στη συνεδρίαση του Αυγούστου!

Τα έξοδα ανήλθαν στις 390.780,21 ευρώ και τα έσοδα 116.800 ευρώ

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΑΝ ΚΑΙ το θέμα βέβαια μάλλον ήταν τυπικό, παρ’ όλα αυτά είναι σοβαρό. Ο απολογισμός της Ονειρούπολης, ποτέ δεν έγινε όπως θα έπρεπε να γίνεται, από καμιά δημοτική αρχή. Ούτως ή άλλως, οι διαφωνίες μεταξύ των δημοτικών παρατάξεων είναι πολλές και όλα αυτά τα χρόνια, λίγο πολύ είναι και γνωστές.

Το άλλο παράξενο ζήτημα είναι ότι, ενώ πέρασαν επτά ολόκληροι μήνες από τη λήξη της τελευταίας διοργάνωσης της Ονειρούπολης 2017-2018, και η διαπαραταξιακή επιτροπή του Δήμου, συνεδρίασε στις 2 Αυγούστου 2018 για να πάρει απόφαση προκειμένου να ολοκληρώσει τον «απολογισμό των πεπραγμένων Ονειρούπολης 2017-2018». Γι’ αυτό το λόγο προφανώς, η ενημέρωση του Δημοτικού Συμβουλίου και προφανώς και των συνδημοτών μας, έγινε στη συνεδρίαση της 8ης Αυγούστου. Αν και ο απολογισμός μιας τόσο μεγάλης εκδήλωσης, θα πρέπει να γίνεται με έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο και όχι τον Αύγουστο, μήνα κατά τον οποίο η μεγάλη πλειοψηφία βρίσκεται σε άδειες και γενικώς επικρατεί η καλοκαιρινή ραστώνη.

Η διαπαραταξιακή επιτροπή

Όπως ίσως είναι γνωστό στους αναγνώστες μας από τα ρεπορτάζ εκείνων των ημερών, η λεγόμενη «διαπαραταξιακή επιτροπή», μόνο διαπαραταξιακή δεν είναι, καθώς συμμετέχει μόνο η παράταξη «Νέα Εποχή – Νέα Δράμα» με εκπρόσωπό της. Και αυτό αναφέρεται στον απολογισμό, όπου σημειώνεται ότι «έγινε προσπάθεια για τη δημιουργία μιας οργανωτικής και διαπαραταξιακής επιτροπής με τη συμμετοχή, τεχνοκρατών, εκπροσώπων όλων των δημοτικών παρατάξεων και εκπροσώπων των φορέων της τοπικής οικονομίας (επιμελητήριο, εμπορικός σύλλογος, επαγγελματοβιοτέχνες εκπρόσωποι σωματείων ξενοδόχων, καφέ, εστιατορίων κτλ.) Παρά το γεγονός ότι δεν υπήρξε συμμετοχή όλων των παρατάξεων (κάτι που θα πρέπει να καταβάλουμε προσπάθεια να το πετύχουμε για τα επόμενα χρόνια), οι επιτροπές λειτούργησαν και μάλιστα με εξαιρετικά αποτελεσματικό τρόπο».

Τη διαπαραταξιακή επιτροπή αποτελούσαν: Πρόεδρος ο δήμαρχος Δράμας κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος και μέλη της οι δημοτικοί σύμβουλοι: Γεώργιος Ψαρράς, Δημήτριος Καραμπατζάκης, Άγγελος Σολάκης, Ανδρέας Χαραλαμπίδης, Δημήτριος Σιδηρόπουλος, Αναστάσιος Χατζηγιάννης. Στη συγκεκριμένη συνεδρίαση της διαπαραταξιακής, απουσίασε ο κ. Μαμσάκος, ενώ παρών ήταν ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Δράμας κ. Σκουλίδης.

oneiroupoli_christmas_2 (Large) (2)

Επισκεψιμότητα και άλλα

Σε άλλο σημείο τονίζεται ότι η επισκεψιμότητα «ήταν εντυπωσιακή» και αναφέρεται ότι «δόθηκε μεγάλη βαρύτητα στην προσπάθεια ενημέρωσης, προώθησης και προβολής της Ονειρούπολης σε ολόκληρη την Ελλάδα και σε συγκεκριμένες χώρες του εξωτερικού», ενώ σημειώνεται ότι η «Ονειρούπολη κατάφερε να γίνει κυρίαρχη εκδήλωση στα ΜΜΕ της Ελλάδας». Γίνεται επίσης αναλυτική αναφορά σε εκπομπές των μεγάλων ελληνικών τηλεοπτικών σταθμών.

Χωροταξικές αλλαγές

Γίνεται λόγος επίσης στον απολογισμό, για τις χωροταξικές αλλαγές που έγιναν, όπως τη μείωση της κάλυψης της εκδήλωσης στο χώρο, «δόθηκε μεγάλος βάρος στην καθαριότητα, σχεδόν εξαλείφθηκε το πρόβλημα της λάσπης, δημιουργήθηκε μετά από πολλά χρόνια νέο σπίτι του Άγιου Βασίλη, παραμυθένιο, λειτουργικό, προσβάσιμο (για καροτσάκια και ΑΜΕΑ). Τα αποτελέσματα αυτών των αλλαγών κρίνονται ως απολύτως θετικά».

Αναφέρεται επίσης ότι, «μια από τις σημαντικότερες παρεμβάσεις που έγιναν, ήταν η δραστική μείωση των χώρων εμπορικής εκμετάλλευσης». Όπως είναι γνωστό, μειώθηκαν σημαντικά οι εμπορικοί οικίσκοι, ενώ αυξήθηκαν και τα έσοδα από την ενοικίασή τους. «Στο πλαίσιο του γενικότερου επανασχεδιασμού φιλοσοφίας των εμπορικών οικίσκων, διαπιστώσαμε ότι από τους επαγγελματίες δεν υπήρξε καμιά αντίδραση για τις σημαντικές αλλαγές που έγιναν, διότι λειτούργησαν προς όφελος όλων όσων συμμετείχαν».

Νέες δράσεις

Σύμφωνα με τον απολογισμό, «η βασική κατεύθυνση της φιλοσοφίας της Ονειρούπολης ήταν πάντα η δωρεάν λειτουργία μοναδικών και πρωτότυπων δράσεων και εργαστηρίων. Εκεί φέτος επενδύσαμε ακόμη περισσότερο με ελκυστικές και ποιοτικές νέες ιδέες».

Οικονομικές δαπάνες και έσοδα

Σε γενικότερο επίπεδο, η Ονειρούπολη 2017-2018, κόστισε 390.780,21 ευρώ, ενώ τα έσοδά της ανήλθαν στις 72.000 ευρώ.

Από αυτά, τα έξοδα κατανέμονται όπως παρακάτω:

– Εγκατάσταση και απεγκατάσταση: 109.455,66 ευρώ.

– Λειτουργία: 67.770 ευρώ.

– Ηχητική – Φωτιστική κάλυψη: 88.740 ευρώ.

– Προβολή – Διαφήμιση: 36.572,51 ευρώ.

– Καλλιτεχνικό πρόγραμμα: 40.842,04 ευρώ.

– Δράσεις: 47.400 ευρώ.

Σύνολο: 390.780,21 ευρώ.

Τα έσοδα της διοργάνωσης:

– Τέλη χρήσεων μηχανημάτων: 8.500 ευρώ.

– Τίμημα για τη συμμετοχή με οικίσκο στην χριστουγεννιάτικη αγορά: 62.000 ευρώ.

– Μικροπωλητές: 1.500 ευρώ.

Σύνολο: 72.000 ευρώ.

Στα γενικότερα έσοδα, θα πρέπει να ενταχθούν και οι χορηγίες που υπήρξαν και ανέρχονται στο ύψος των 44.800 ευρώ  και το τελικό ποσό ανέρχεται στις 116.800 ευρώ. Όπως αναφέρεται στον απολογισμό, «πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσό που εισπράχθηκε ποτέ κατά τη διάρκεια του θεσμού».

Τέλος, όπως αναφέρεται στον απολογισμό, «Η Ονειρούπολη είναι από τους σημαντικότερους θεσμούς, όχι μόνο της πόλης μας, αλλά και ολόκληρης της χώρας. Στόχος είναι και θα παραμείνει, όχι μόνο η διατήρηση αλλά πολύ περισσότερο η βελτίωσή της με σωστό προγραμματισμό, ορθολογική διαχείριση των δαπανών και αύξηση των εσόδων και να προσφέρει όχι μόνο χαρά και διασκέδαση σε μικρούς και μεγάλους, αλλά και να συμβάλλει στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας».