Home > νέα > Ο διευθυντής της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Δράμας επιβεβαιώνει τα αρνητικά δείγματα στην περιοχή μας-Στα σύνορά μας με τη Βουλγαρία επιβεβαιώθηκε νέο κρούσμα αφρικανικής πανώλης

Ο διευθυντής της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Δράμας επιβεβαιώνει τα αρνητικά δείγματα στην περιοχή μας-Στα σύνορά μας με τη Βουλγαρία επιβεβαιώθηκε νέο κρούσμα αφρικανικής πανώλης

 Στα σύνορά μας με τη Βουλγαρία

 επιβεβαιώθηκε νέο κρούσμα

αφρικανικής πανώλης

Ο διευθυντής της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Δράμας επιβεβαιώνει τα αρνητικά δείγματα στην περιοχή μας

Σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, επιβεβαιώθηκε νέο κρούσμα αφρικανικής πανώλης των χοίρων. Πρόκειται για δείγμα που λήφθηκε από νεκρό αγριόχοιρο στο χωριό Mochura, που υπάγεται διοικητικά στο Δήμο Rudozem και στην περιφέρεια Smolyan. Το χωριό Mochura, απέχει 2,5 χλμ. από τα σύνορα και βρίσκεται πολύ κοντά στο σημείο όπου το όριο των Π.Ε. Δράμας και Ξάνθης συναντά τη μεθοριακή γραμμή. Η θέση στην οποία βρέθηκε το νεκρό ζώο, σύμφωνα με τις συντεταγμένες που αναφέρονται σε επίσημο έγγραφο της δασικής υπηρεσίας του Smolyan, απέχει μόλις ένα χιλιόμετρο από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα.

Σε δηλώσεις του στον «Π.Τ.», ο διευθυντής Κτηνιατρικής της Π.Ε. Δράμας, κ. Παπαδούλης, επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι από δείγματα θηρευόμενων χοίρων που πάρθηκαν τις προηγούμενες ημέρες στο νομό Δράμας,  βρέθηκαν να είναι αρνητικά.

Από την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου, ισχύουν περιοριστικά μέτρα στη πρόσβαση στις δασικές και κυνηγετικές περιοχές γύρω από το σημείο που εντοπίστηκε το νεκρό ζώο (μολυσμένη ζώνη). Τα μέτρα αυτά, έχουν διάρκεια περίπου 30 ημερών και περιλαμβάνουν την απαγόρευση υλοτομίας, θήρας και τουρισμού.

Το νέο κρούσμα, καταγράφηκε 18 ημέρες μετά την άρση της απαγόρευσης πρόσβασης σε άλλες περιοχές της περιφέρειας Smolyan όπου από τις αρχές του καλοκαιριού υπήρξαν συνολικά πέντε εστίες αφρικανικής πανώλης των χοίρων. Όλες οι περιπτώσεις, αφορούν νεκρούς αγριόχοιρους. Η πλησιέστερη στην Ελλάδα, μέχρι το τελευταίο κρούσμα, είχε καταγραφεί στο χωριό Zmeitsa, σε απόσταση 13 χλμ. περίπου από τα ελληνικά σύνορα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η σοβαρότητα του νοσήματος δεν επιτρέπει τον εφησυχασμό των κτηνιατρικών υπηρεσιών, των Περιφερειακών και Δημοτικών Αρχών, των Χοιροτρόφων, Κυνηγών, Επαγγελματιών και όλων των εμπλεκομένων φορέων τονίζεται ιδιαίτερα στην ανακοίνωση.

Σημαντικό είναι να αναφερθεί ότι η ασθένεια δεν επηρεάζει σε καμιά περίπτωση τον άνθρωπο ή άλλα είδη ζώων, παρά μόνο τους χοίρους, ενώ ο ιός επιβιώνει για μεγάλο διάστημα στο περιβάλλον, κυρίως σε νεκρούς ιστούς χοιρινών και μεταδίδεται πολύ εύκολα. Η θνησιμότητα, αγγίζει το 100% ενώ δεν υπάρχει καμιά θεραπεία, ούτε εμβόλιο.

Το γεγονός ότι οι αγριόχοιροι μπορούν να μετακινούνται από το ένα κράτος στο άλλο και να μεταδίδουν το νόσημα και στους οικόσιτους χοίρους, δικαιολογεί την τεράστια ανησυχία των κρατών για τον μεγάλο κίνδυνο στην αγροτική τους οικονομία.