Home > Πρώτο Θέμα > Ο Δρ. Αστροφυσικής Άγγελος Τσιάρας μιλάει στον «Π.Τ.» «Η Γη μας είναι σπάνια και θα είναι πολύ δύσκολο να βρούμε κάποιον πλανήτη σαν τη Γη»

Ο Δρ. Αστροφυσικής Άγγελος Τσιάρας μιλάει στον «Π.Τ.» «Η Γη μας είναι σπάνια και θα είναι πολύ δύσκολο να βρούμε κάποιον πλανήτη σαν τη Γη»

Ο Δρ. Αστροφυσικής Άγγελος Τσιάρας μιλάει στον «Π.Τ.»

«Η Γη μας είναι σπάνια και

θα είναι πολύ δύσκολο να βρούμε

κάποιον πλανήτη σαν τη Γη»

Τσιάρας: «Νομίζω ότι κυρίως μας οδηγεί η απληστία μας στο να καταστρέφουμε τον πλανήτη μας»

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ της εκδήλωσης των εγκαινίων του Αστρονομικού Παρατηρητηρίου Νικηφόρου, παραβρέθηκε ο γνωστός πλέον Δραμινός επιστήμονας, Δρ. Αστροφυσικής κ. Άγγελος Τσιάρας και μεταδιδακτορικός ερευνητής Αστρονομίας.

Όπως είναι γνωστό, πριν από μερικές μέρες, ο Δρ. Άγγελος Τσιάρας, είχε την τιμή να ανακοινώσει σε παγκόσμιο επίπεδο, την εύρεση νερού σε έναν μακρινό και μικρό εξωπλανήτη και την πιθανότητα να φιλοξενεί κάποιο είδος ζωής.

Ο κ. Τσιάρας μίλησε στο Νικηφόρο με θέμα: «Πλανήτης Γη: μια σταγόνα στον ωκεανό του σύμπαντος».

Ο κ. Τσιάρας δέχθηκε ευγενικά να μιλήσει στον «Πρωινό Τύπο», αναφερόμενος αρχικά στο θέμα του «για την ιστορία της Γης και πώς έφτασε να είναι σήμερα ο φιλόξενος πλανήτης που ξέρουμε και κατά πόσο αυτά τα χαρακτηριστικά μπορούμε να τα βρούμε σε πλανήτες εκτός του ηλιακού συστήματος».

Όπως τόνισε ιδιαίτερα, «θέλουμε να δώσουμε στον κόσμο να καταλάβει, ότι η Γη μας είναι σπάνια και θα είναι πολύ δύσκολο να βρούμε κάποιον πλανήτη σαν τη Γη, αλλά, τα βήματα τα κάνουμε, σιγά-σιγά και ένα-ένα».

Ποια είναι αυτά τα βήματα ο κ. Τσιάρα, έστω και επιγραμματικά;

«Πολύ επιγραμματικά, για να θεωρηθεί ένας πλανήτης φιλόξενος, θα πρέπει πρώτα απ’ όλα να έχει τη σωστή θερμοκρασία, να έχει έδαφος να μπορούμε να πατήσουμε, να έχει νερό, να έχει οργανικά υλικά, να έχει οξυγόνο για να μπορούμε να αναπνεύσουμε, πάρα πολλά χαρακτηριστικά, άλλα που είναι και πιο μικρά, αλλά αυτά είναι τα βασικά. Αυτά, που τουλάχιστον μέσα τις επόμενες δεκαετίες θα προσπαθήσουμε να βρούμε. Για περισσότερες λεπτομέρειες και ύπαρξη ζωής, είναι όντως πάρα πολύ δύσκολο και θα πρέπει να περιμένουμε αρκετές δεκαετίες ακόμα, αλλά σίγουρα είμαστε στα πρώτα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση».

Υποθέτουμε ότι κάτι, κάπου θα υπάρχει! Ίσως έμβια όντα όπως εμείς. Θα μπορούσαμε να υποθέσουμε ότι όντως μπορεί να υπάρχουν ή απλά είμαστε απόλυτα μόνοι κ. Τσιάρα;

«Δεν μπορώ να δώσω μια επιστημονική απάντηση σ’ αυτό. Μπορώ όμως να σας πω την προσωπική μου άποψη γι’ αυτό. Πιστεύω ότι με τόσα δισεκατομμύρια αστέρες και πλανήτες, είναι κάτι πιθανό. Απλά θα είναι πολύ δύσκολο έως απίθανο να επικοινωνήσουμε με κάποιον και να βρούμε όντως νοήμονα όντα. Για μικροβιακή ζωή είναι πιο πιθανό και μάλιστα σε κοντινό ηλιακό σύστημα, στα φεγγάρια των μεγάλων πλανητών. Δεν χρειάζεται και πολύ μακριά. Γιατί όχι!»
Tsiaras

Να ρωτήσω κ. Τσιάρα, με ποια μέθοδο καταλαβαίνεται ότι στον μικρό εξωπλανήτη υπάρχει νερό;

«Όπως ξέρετε, δεν μπορούμε να βγάλουμε κάποια φωτογραφία γιατί είναι πολύ μακριά. Μπορούμε όμως να πάρουμε το φως των αστεριών και να το μελετήσουμε. Σ’ αυτή την περίπτωση, επειδή τυγχάνει ο πλανήτης, να είναι με τον αστέρα στην ίδια ευθεία, περίπου όπως όταν γίνεται μια έκλειψη ηλίου, τότε, ένα μέρος του φωτός του ηλίου, περνάει μέσα από την ατμόσφαιρα του πλανήτη˙ πολύ λίγο. Και η ατμόσφαιρα του πλανήτη αφήνει ένα χαρακτηριστικό αποτύπωμα πάνω στο φως του αστέρα. Εμείς παίρνουμε αυτό το φως του αστέρα και ψάχνουμε αυτό το αποτύπωμα του πλανήτη. Είναι πολύ δύσκολη αυτή η δουλειά γι’ αυτό και ακόμα είμαστε σε νηπιακά στάδια, όσον αφορά τη μελέτη μικρών πλανητών. Αυτός είναι ο πιο μικρός εξωπλανήτης που έχουμε μελετήσει και πάλι είναι δύο φορές μεγαλύτερος από τη Γη».

Σχετικά με το ζήτημα του να πάει ο άνθρωπος στον πλανήτη Άρη. Πώς βλέπετε την εξέλιξη αυτή;

«Πιστεύω ότι είναι κάτι το οποίο μπορεί να γίνει. Το ερώτημα είναι κατά πόσο είναι κάτι χρήσιμο. Σίγουρα η περιέργειά μας, μας οδηγεί και να θέλουμε να πάμε εκεί, γιατί θα είναι ένα επόμενο βήμα για την εξερεύνηση του διαστήματος. Προς το παρόν πάντως τα ρομπότ κάνουν αρκετή δουλειά για μας. Έχουμε στείλει αρκετά ρομπότ και κάνουν τις μετρήσεις για εμάς».

Θα μπορούσε ίσως στο μέλλον ο Άρης να γίνει κατοικήσιμος για τους ανθρώπους;

«Είναι στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας. Υπάρχουν άνθρωποι που δουλεύουν σε πιθανά σενάρια. Προσωπικά θα ήθελα να μην σκέφτομαι τέτοιους είδους σενάρια. Θα χρειαστεί πάρα πολύ ενέργεια και πολύ κόπο για αλλάξουμε έναν πλανήτη. Είμαστε φτιαγμένοι για εδώ. Είμαστε φτιαγμένοι να ζούμε με ό,τι μας έχει δώσει αυτός ο πλανήτης. Είναι δύσκολο να φτιάξουμε έναν άλλον πλανήτη να είναι σαν τη Γη. Οπότε καλύτερα να επικεντρωθούμε σ’ αυτόν τον πλανήτη. Ότι και νάναι ένας άλλος πλανήτης, είμαστε φτιαγμένοι για να ζούμε σ’ αυτό περιβάλλον. Είμαστε φτιαγμένοι μέσα σ’ αυτόν τον πλανήτη,  η εξέλιξη της ζωής, ήταν παράλληλη με την εξέλιξη της Γης».

Ως επιστήμονας κ. Τσιάρα, πιστεύετε ότι μπορούμε και να καταστρέψουμε και να σώσουμε αυτό τον πλανήτη. Θα ήθελα το μήνυμά σας γι’ αυτή την κατάσταση.

«Είναι στο χέρι μας. Δεν υπάρχει ερώτημα εδώ. Οπωσδήποτε, αυτό που έχουμε να κάνουμε, είναι να μην τον καταστρέψουμε. Είναι πάρα πολύ απλό και νομίζω ότι κυρίως μας οδηγεί η απληστία μας στο να καταστρέφουμε τον πλανήτη μας. Γιατί έχουμε την αίσθηση ότι ο πλανήτης είναι αιώνιος και ότι και να κάνουμε εμείς, δεν θα επηρεαστεί. Είναι λάθος. Είμαστε τόσοι πολλοί άνθρωποι πάνω σ’ αυτόν τον πλανήτη, που ό,τι και αν κάνουμε, αφήνει ένα αποτύπωμα. Και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στο τι κάνουμε, κάθε μέρα».

Seiradakis

Ο κ. Σειραδάκης για τον Άγγελο Τσιάρα

Μια μικρή δήλωση έκανε επίσης στον «Π.Τ.» και ο Ομότιμος καθηγητής Αστροφυσικής του ΑΠΘ, ένας εξαίρετος επιστήμονας, ο οποίος μάλιστα ήταν καθηγητής του Άγγελου Τσιάρα. Ο κ. Σειραδάκης, αναφερόμενος κατ’ αρχάς στο θέμα του, επισήμανε ότι «τα τελευταία χρόνια προσπαθούμε να ανακαλύψουμε ζωή, γιατί έχουμε την τεχνολογία και έχουν γίνει πολλές σε πολλούς κλάδους. Ένας απ’ αυτούς τους κλάδους, είναι να ανακαλύπτουμε αν υπάρχουν μόρια, απ’ αυτά τα οποία συνθέτουν τη ζωή. Μέχρι σήμερα έχουμε επίσης ανακαλύψει περίπου 3.000 πλανήτες».

Και αναφερόμενος στο Δραμινό νεαρό επιστήμονα, είπε ότι, «ο Άγγελος έκανε μια σημαντική ανακοίνωση, ότι βρέθηκαν υδρατμοί, όχι πάγος, στην ατμόσφαιρα ενός εξωπλανήτη. Καταλαβαίνετε ότι αυτό είναι πολύ σημαντικό, γιατί η ύπαρξη υδρατμού, σημαίνει ατμόσφαιρα, ίσως και όζον, σημαίνει πολλά πράγματα».

Στην ερώτησή μας να σχολιάσει το γεγονός ότι αυτή η ανακάλυψη έγινε από έναν νεότατο Έλληνα επιστήμονα, ο κ. Σειραδάκης προτίμησε να μας πει μια μικρή ιστορία:

«Δεν εκπλήσσομαι. Ο Άγγελος, αν θυμάμαι καλά, πήρε πτυχίο με 9,36. Που σημαίνει ότι είχε ελάχιστα εννιάρια ίσως.  Μόλις πήρε τα πτυχίο του, ξεκίνησε αμέσως την πορεία του προς το διδακτορικό του. Και ίσως αξίζει να σας πω εδώ μια μικρή ιστορία. Όταν ο Άγγελος πήγε στη Μ. Βρετανία, έμαθε ότι προσπαθούσαν να καλιμπράρουν, να βαθμονομήσουν, ένα φασματογράφο του διαστημικού τηλεσκοπίου Χάμπλ. Εδώ και 15 χρόνια προσπαθούσαν να το κάνουν και δεν μπορούσαν. Μεταπτυχιακοί, μεταδιδακτορικοί κτλ. Λίγους μήνες μετά με πήρε η καθηγήτριά του και με ρώταγε ποιος είναι αυτός ο Άγγελος που της είχαμε στείλει. Το ανέλαβε και το έκανε και μάλιστα τώρα το τελειοποιεί ακόμα περισσότερο. Και από τότε για πρώτη φορά, χρησιμοποιείται ένα ακόμα όργανο του διαστημικού τηλεσκοπίου που δεν χρησιμοποιούνταν. Έτσι ο Άγγλος τελείωσε το διδακτορικό του και είναι περιζήτητος σε όλο τον κόσμο».