Home > νέα > Ο Πρόεδρος του ΦΔΟΡ, κ. Σταύρος Κεχαγιόγλου μιλάει στον «Π.Τ.» Η επιστροφή της μελισσοκομίας στο Εθνικό Πάρκο Οροσειράς Ροδόπης και οι προοπτικές ανάπτυξης

Ο Πρόεδρος του ΦΔΟΡ, κ. Σταύρος Κεχαγιόγλου μιλάει στον «Π.Τ.» Η επιστροφή της μελισσοκομίας στο Εθνικό Πάρκο Οροσειράς Ροδόπης και οι προοπτικές ανάπτυξης

Η συμβολή του ΦΔΟΡ

Η επιστροφή της μελισσοκομίας στο Εθνικό Πάρκο Οροσειράς Ροδόπης

και οι προοπτικές ανάπτυξης

Ο Πρόεδρος του ΦΔΟΡ, κ. Σταύρος Κεχαγιόγλου μιλάει στον «Π.Τ.»

 

Της Σουζάνας Θεοδωρίδου

 

Ημερίδα για την επιστροφή της μελισσοκομίας στο Εθνικό Πάρκο Οροσειράς Ροδόπης και τις προοπτικές ανάπτυξης, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 5 Ιουνίου, στο Συνεδριακό Κέντρο Κ. Θόλου Παρανεστίου, σε διοργάνωση του Φορέα Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης (ΦΔΟΡ).

Στο πλαίσιο της ημερίδας, παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα από την πολυετή έρευνα του ΦΔΟΡ σχετικά με το έργο: «Αναγνώριση των μελιτογόνων εντόμων στα ψυχρόβια κωνοφόρα δάση του Εθνικού Πάρκου Οροσειράς Ροδόπης», καθώς και αν υπάρχει η δυνατότητα παραγωγής μελιού από ερυθρελάτη στο Εθνικό Πάρκο.

FDOR MELISSOKOMIA (1)

Από αριστερά ο κ. Στ. Κεχαγιόγλου και η κα. Σ. Γούναρη.

Με αφορμή την διεξαγωγή της ημερίδας, η εφημερίδα μας επικοινώνησε με τον πρόεδρο του ΦΔΟΡ, κ. Σταύρο Κεχαγιόγλου.

κ. Κεχαγιόγλου,  τι συζητήθηκε στο πλαίσιο της ημερίδα;

Πιστεύω ότι ήταν μια ιδιαίτερα χρήσιμη ημερίδα. Καθώς στην συγκεκριμένη οικονομική συγκυρία, η ανασυγκρότηση του πρωτογενούς τομέα αποτελεί ιδιαίτερα σημαντικό βήμα προκειμένου η περιφέρεια να αποτελέσει πόλο βιώσιμης ανάπτυξης και υψηλής ανταγωνιστικότητας, με τη στήριξη της πρωτογενούς παραγωγής και του αγροδιατροφικού τομέα να αποτελεί στρατηγική επιλογή.

Στην ημερίδα, αρχικά παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα του έργου: «Αναγνώριση των μελιτογόνων εντόμων στα ψυχρόβια κωνοφόρα δάση του Εθνικού Πάρκου Οροσειράς Ροδόπης», που υλοποιεί ο ΦΔΟΡ σε συνεργασία με την Δρ. Σοφία Γούναρη, του Εργ. Μελισσοκομίας του Ινστιτούτου Μεσογειακών και Δασικών Οικοσυστημάτων (Ι.Μ.&Δ.Ο.) του ΕΛΓΟ-Δήμητρα και επαγγελματίες μελισσοκόμους της περιοχής Ξάνθης και Δράμας.

Ποιες ενέργειες γίνονται από τον ΦΔΟΡ ώστε να καταγράψει τα κατάλληλα στοιχεία;

Από το 2013 έως σήμερα, γίνονται συστηματικά δειγματοληψίες ερυθρελάτης και ελάτης σε διάφορα σημεία εντός του ΕΠΟΡ για την ταυτοποίηση των μελιτογόνων εντόμων που συναντώνται σε αυτά που έχουν αποφέρει σημαντικά στοιχεία.

Επίσης, από το 2017 λειτουργούν δύο πειραματικοί μελισσοκομικοί σταθμοί, οι οποίοι βρίσκονται πλησίον του Δασικού χωριού Ερυμάνθου και του Δασικού εργοταξίου Ελατιάς. Ο κάθε σταθμός, αποτελείται από τρία μελισσοσμήνη επάνω σε ισάριθμες μελισσοκομικές ζυγαριές. Στα μελίσσια αυτά, καταγράφεται συστηματικά η δυναμικότητά τους (πληθυσμός, γόνος, τροφές, παρουσία ασθενειών, ποιότητα βασίλισσας, κα), καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και συλλέγονται στοιχεία που αφορούν την τροφή των  μελισσών και το μέλι που παράγουν.

Οι μελισσοκομικές ζυγαριές, αποστέλλουν καθημερινά στοιχεία για το βάρος και την εσωτερική θερμοκρασία της κυψέλης όπως και την εξωτερική θερμοκρασία και υγρασία του περιβάλλοντος.

Επίσης, στις περιοχές μελέτης συλλέγονται μετεωρολογικά στοιχεία (θερμοκρασία, υγρασία, υετός και διεύθυνση και ταχύτητα ανέμου) από κοντινούς μετεωρολογικούς σταθμούς. Ήδη στο Δασικό χωριό Ελατιάς, ο ΦΔΟΡ έχει εγκαταστημένο ένα Αυτόματο Μετεωρολογικό Σταθμό (ΑΜΣ) που συλλέγει τις παραπάνω παραμέτρους, από τo 2012. Με τα στοιχεία αυτά, θα εντοπιστούν οι κλιματολογικές εκείνες παράμετροι που επηρεάζουν σταθερά και σε μεγαλύτερο ποσοστό την μελιτοέκκριση των μελιτογόνων εντόμων αλλά και την δυνατότητα συλλογής του μελιτώματος από τις μέλισσες.

Το σύνολο των στοιχείων που συλλέγονται, αξιολογούνται και επεξεργάζονται από την Δρ. Γούναρη Σοφία, ώστε να ταυτοποιηθούν τα μελιτογόνα έντομα που δίνουν το περισσότερο και πιο ελκυστικό, για τις μέλισσες, μελίτωμα προκειμένου να επιβεβαιωθεί η δυνατότητα παραγωγής ικανής ποσότητας μελιού ελάτης – ερυθρελάτης, ώστε να στηριχθεί η εκμετάλλευσή του σε επαγγελματικό επίπεδο. Τα πρώτα στοιχεία ήδη είναι ελπιδοφόρα.

Παράλληλα, πιστεύω ότι ήταν μια πετυχημένη ημερίδα γιατί τόσο από τα θέματα που παρουσιάστηκαν, όσο και από τις ερωτήσεις που υποβλήθηκαν, αλλά και από τη συζήτηση που ακολούθησε μεταξύ των παρευρισκόμενων, κατά τη διάρκεια της ημερίδας, προέκυψαν χρήσιμα συμπεράσματα αλλά και προτάσεις σε ότι αφορά στις δυνατότητες ανάπτυξης της ορεινής μελισσοκομίας εντός του ΕΠΟΡ. Στο τέλος της εκδήλωσης, όλοι εξέφρασαν την ικανοποίησή τους και την ευχή να συνεχιστούν τέτοιου είδους πρωτοβουλίες και εκδηλώσεις.

Ποια είναι τα αποτελέσματα – προτάσεις που προέκυψαν από την ημερίδα;

Τα αποτελέσματα που προέκυψαν από την ημερίδα θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικά, ξεκινώντας από τον εκσυγχρονισμό και την κωδικοποίηση της νομοθεσίας σε ένα ενιαίο, κατανοητό και σαφές κείμενο που είναι απόλυτα επιβεβλημένη όσο και αυτονόητη. Η άσκηση της Μελισσοκομίας, πρέπει να συμπεριληφθεί στα  Διαχειριστικά Σχέδια των Δασικών υπηρεσιών. Να σημειώσω σε αυτό το σημείο, την συγκυρία ότι βρισκόμαστε σε διαβούλευση για τη διαμόρφωση της Εθνικής Στρατηγικής για τα Δάση (ΕΣΔ). Ακόμη, τα προγράμματα εκμετάλλευσης μελιτοεκκρίσεων των δασικών ειδών, καθώς και η μελέτη της μελισσοαπόδοσης των ορεινών λιβαδιών.

Ακόμη, η χωροθέτηση περιοχών άσκησης μελισσοκομίας και ιδιαίτερα σε ορεινούς όγκους που δέχονται μεγάλη οικιστική ή άλλη πίεση, αποτελεί ένα σημαντικό στοιχείο, όπως και η συνεργασία μελισσοκομικών φορέων με τα δασαρχεία για διάνοιξη δρόμων, σηματοδότηση, κτλ. Τέλος, η εκπαίδευση των μελισσοκόμων στις αρχές και στα προαπαιτούμενα άσκησης της Μελισσοκομίας σε δασικές περιοχές.

FDOR MELISSOKOMIA (2)

Ποιος θα είναι ο ρόλος του ΦΔΟΡ από εδώ και πέρα σχετικά με την μελισσοκομία στο ΕΠΟΡ;

Καταρχήν, θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τους μελισσοκόμους παρέχοντας ηλεκτροφόρες περιφράξεις όπως ήδη κάνουμε τα τελευταία χρόνια.

Σε ότι αφορά στο έργο: «Αναγνώριση των μελιτογόνων εντόμων στα ψυχρόβια κωνοφόρα δάση του Εθνικού Πάρκου Οροσειράς Ροδόπης», ο ΦΔΟΡ σε συνεργασία με  την κα. Γούναρη και με τους μελισσοκόμους  της περιοχής θα συνεχίσει την σάρωση του ορεινού όγκου  (δειγματοληψίες κλαδιών), και την αξιολόγηση των περιοχών σχετικά με τον πληθυσμό των μελιτογόνων εντόμων. Επιπλέον, θα συνεχίσει την δημιουργία μελισσοκομείων αναφοράς, τα οποία θα παρακολουθούνται και από τους μελισσοκόμους αλλά και από τον φορέα που θα είναι υπεύθυνος για την εκπαίδευση – αξιολόγηση των ευρημάτων – επεξεργασία στοιχείων-  υποστήριξη των μελισσοκόμων.

Τέλος, ο ΦΔΟΡ θα συνεχίσει την παρακολούθηση του βιολογικού κύκλου των εντόμων, εφαρμογή κατάλληλων μελισσοκομικών χειρισμών, καθώς και την παρακολούθηση και επεξεργασία κλιματικών δεδομένων και βιομετρικών στοιχείων των μελισσιών.

Με αυτό τον τρόπο, οι μελισσοκόμοι μιας περιοχής θα συνεργαστούν, θα βρεθούν νέες περιοχές μελισσοκομικού ενδιαφέροντος, θα μειωθούν και θα γίνουν πιο αποτελεσματικές οι μετακινήσεις, θα μειωθεί το κόστος παραγωγής, άρα θα αυξηθεί το κέρδος, και θα παραχθούν προϊόντα επώνυμα και υψηλής βιολογικής αξίας.

Θεωρώ ότι τα αποτελέσματα που παρουσιάσαμε στην ημερίδα είναι μια ακόμη επιτυχία του ΦΔΟΡ, γιατί κάτω από δύσκολες οικονομικές συνθήκες λόγω κρίσης και με το υπάρχον προσωπικό που διαθέτει κατάφερε να υπερπηδήσει τις όποιες δυσκολίες και να έχει αυτά τα σημαντικά αποτελέσματα.

Το έργο αυτό, δηλώνει την έμπρακτη στήριξη του ΦΔΟΡ προς τους μελισσοκόμους της ευρύτερης περιοχής και γενικότερα προς την μελισσοκομία την οποία και θεωρούμε πολύ σημαντική δράση εντός του ΕΠΟΡ.