Home > Πρώτο Θέμα > Ο προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δράμας κ. Παπαδόπουλος μιλάει στον «Π.Τ.» Χώρος πολιτισμού το τέμενος της πλατείας Δικαστηρίων όταν ολοκληρωθεί το έργο

Ο προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δράμας κ. Παπαδόπουλος μιλάει στον «Π.Τ.» Χώρος πολιτισμού το τέμενος της πλατείας Δικαστηρίων όταν ολοκληρωθεί το έργο

 

Ο προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δράμας κ. Παπαδόπουλος μιλάει στον «Π.Τ.»

Χώρος πολιτισμού το τέμενος

της πλατείας Δικαστηρίων

όταν ολοκληρωθεί το έργο

Καθυστερεί το έργο του Ιερού Ναού της Αγίας Σοφίας λόγω μη πρόσληψης λογιστή!

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΟΠΩΣ είχε ανακοινωθεί στο δεύτερο δεκαήμερο του Απριλίου 2019, η Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης, δέσμευσε ήδη το ποσό του 1.469.300 ευρώ από το Επιχειρησιακό της Πρόγραμμα για την αποκατάσταση του ιστορικού τεμένους Αράπ Τζαμί της πλατείας Δικαστηρίων.

Το Αράπ Τζαμί κτίστηκε την περίοδο 1850-1875 στην παλιά μουσουλμανική συνοικία της Δράμας, κοντά στη σημερινή πλατεία Δικαστηρίων, είναι χαρακτηρισμένο ως διατηρητέο μνημείο και από το 2001 ανήκει στον Δήμο Δράμας.

Μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο» ο προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δράμας κ. Ευστράτιος Παπαδόπουλος, εξηγεί ότι το έργο θα υλοποιηθεί από τη Διεύθυνση Αναστήλωσης του Υπουργείου Πολιτισμού – Αθλητισμού (ΥΠΟΑ), «καθώς η Δράμα δεν διαθέτει ανάλογη Τεχνική Υπηρεσία, θα γίνεται όμως υπό την εποπτεία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δράμας (ΕΦΑ)»

Όπως επισημαίνει ο ίδιος, η ΕΦΑ Δράμας «είχε βρει συντηρητές και είχε σε αποκλειστική απασχόληση την συντηρήτρια κα. Τερεζάκη, η οποία είχε προβεί στην αρχική διάσωση των τοιχογραφικών, στις άμεσες σωστικές εργασίες που χρειάζονταν τότε».

Efstratios Papadopoulos02

Στην ερώτηση για το πότε ακριβώς θα ξεκινήσουν τα έργα υλοποίησης, ο κ. Παπαδόπουλος επισημαίνει ότι αυτό δεν μπορεί να προβλεφθεί ακόμα, καθώς η Δ/νση Αναστήλωσης του ΥΠΟΑ έχει πολλά μεγάλα έργα σε  όλη τη χώρα, ενώ μας περιγράφει τα τρία τμήματα – υποέργα στα οποία χωρίζεται το σύνολο του έργου.

Το έργο θα εκτελέσει η Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων και είναι μέρος της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης της Πολιτιστικής Διαδρομής Εγνατίας Οδού που έχει σχεδιάσει και χρηματοδοτεί η Περιφέρεια για την ανάδειξη των μνημείων της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κατά μήκος της αρχαίας Via Egnatia.

  1. Η αναστήλωση – αποκατάσταση του κτιρίου που αφορά τη Δ/νση Αναστήλωσης του ΥΠΟΑ.

Αρχικά θα γίνει η κατεδάφιση του μαγαζιού διαμέσου του οποίου γίνεται σήμερα η πρόσβαση στο τζαμί, αντικατάσταση περίφραξης με νέα, καθαίρεση υπάρχουσας επικεράμωσης, συμπλήρωση και επανατοποθέτηση όσων κεράμων διατηρούνται σε καλή κατάσταση, ενίσχυση των εξωρραχίων της θολοδομίας, υποστήλωση του κεντρικού θόλου και ανάκτηση του ελλείποντος τμήματος, καθαίρεση και ανακατασκευή εξωτερικών επιχρισμάτων, στερέωση τοιχοποιιών, ανακατασκευή επιχρισμάτων, αντικατάσταση των ελκυστήρων  με νέους, αποκάλυψη του κλιμακοστασίου του μιναρέ και στερέωση, κατασκευή γυάλινου στεγάστρου πυραμοειδούς μορφής κ.α.

Θυμίζουμε ότι το οικόπεδο του μαγαζιού που θα γκρεμιστεί, αγοράστηκε από την εταιρεία Raycap, η οποία το δώρισε στο Δήμο Δράμας για τα περαιτέρω.

  1. Η συντήρηση των τοιχογραφιών, των κονιαμάτων μέσα και έξω από το κτίριο, που αφορά τη Δ/νση Συντήρησης του ΥΠΟΑ.

Το δεύτερο υποέργο με τίτλο, «Συντήρηση και αποκατάσταση ζωγραφικού διάκοσμου, μαρμάρινων, μεταλλικών και κεραμικών στοιχείων», έχει προϋπολογισμό 496.300 ευρώ και θα υλοποιηθεί από τη Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων. Οι επεμβάσεις που θα πραγματοποιηθούν, αφορούν στη συντήρηση και αποκατάσταση ζωγραφικού διάκοσμου, μαρμάρινων, μεταλλικών και κεραμικών στοιχείων του Τεμένους.

Θυμίζουμε ότι το έργο της αρχικής διάσωσης των τοιχογραφιών κόστισε περίπου 25.000 ευρώ, και ήταν δωρεά του Δραμινού εφοπλιστή κ. Άρη Θεοδωρίδη.

  1. Στο τελευταίο κομμάτι όπου θα έχουμε ενεργή συμμετοχή, θα είναι εκείνο της χρήσης, όπου θέλει μια μουσειολογική μελέτη. Αυτό που δεν έχει συζητηθεί ακόμα, είναι για το ποιες χρήσεις θα έχει το τέμενος, υπό την έγκριση της Εφορείας Αρχαιοτήτων. Θα πρέπει να εξηγήσουμε ότι, το μνημείο, πέρα από την χρήση του για κάποιες εκδηλώσεις, όπως παράδειγμα μια παρουσίαση βιβλίου ή μια έκθεση, θα πρέπει ακόμα να μπορεί να είναι και καθημερινά επισκέψιμο.

Ιερός Ναός Αγίας Σοφίας

Στη Δράμα, το Αράπ Τζαμί είναι το δεύτερο μνημείο που εντάσσεται για χρηματοδότηση από την Περιφέρεια, μετά τον βυζαντινό ναό της Αγίας Σοφίας τον περασμένο Νοέμβριο.

Σε σχετική ερώτηση για το πού βρίσκεται το θέμα αυτό, ο κ. Παπαδόπουλος επισημαίνει ότι  υπήρξε  μια σημαντική καθυστέρηση, εξαιτίας της μη πρόσληψης λογιστή, που είναι ο πρώτος για να βοηθήσει να ξεκινήσει το έργο και όπως είπε, «πιστεύω όμως ότι αυτό, πολύ γρήγορα, σε 15 μέρες μάλλον, θα έχει τακτοποιηθεί»

Πρόσφατα η Εφορεία καθάρισε το μνημείο και αμέσως στη συνέχεια θα προχωρήσει στις προσλήψεις του έκτακτου προσωπικού άλλων 10 ατόμων, ενώ ήδη υπάρχουν οι 11 πρώτουι. Θα προσληφθούν αρχαιολόγος, αρχιτέκτονας, 3 συντηρητές διαφόρων ειδικοτήτων, 2 εξειδικευμένοι τεχνίτες και 2 εξειδικευμένοι εργάτες.

Αρχαιολογικό Πάρκο Κεφαλαρίου

Ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρθηκε τέλος στο θέμα των τελευταίων μελετών για το Αρχαιολογικό Πάρκο Κεφαλαρίου. Όπως είπε, γίνονται οι τελευταίες αλλαγές και αναμένεται να περάσει από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) ακόμα και πριν από το καλοκαίρι, με καλά νέα για την υπόθεση.