Home > Νέα > Ο πρωθυπουργός στην Ολομέλεια της Βουλής «Ο Απρίλιος θα είναι ο πιο κρίσιμος μήνας – Αν χαλαρώσουμε θα το πληρώσουμε»

Ο πρωθυπουργός στην Ολομέλεια της Βουλής «Ο Απρίλιος θα είναι ο πιο κρίσιμος μήνας – Αν χαλαρώσουμε θα το πληρώσουμε»

Ο πρωθυπουργός στην Ολομέλεια της Βουλής

«Ο Απρίλιος θα είναι ο πιο κρίσιμος μήνας

– Αν χαλαρώσουμε θα το πληρώσουμε»

 

 

 

ΣΥΖΗΤΗΣΗ στην Ολομέλεια της Βουλής για την κύρωση των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου για τα υγειονομικά μέτρα, έγινε χθες Πέμπτη 2 Απριλίου, ενώ υπήρξε και τοποθέτηση των επικεφαλής των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Κατά την ομιλία του ο πρωθυπουργός της χώρας κ. Μητσοτάκης σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «δεν είμαστε στην αρχή του τέλους. Είμαστε ίσως στο τέλος της αρχής» τόνισε, επισημαίνοντας ότι είναι σημαντικό να μην υπερφορτωθεί το Σύστημα Υγείας.

Σε άλλα σημείο, είπε ότι «ο Απρίλιος ίσως αποδειχθεί καθοριστικός για το μέλλον» και μίλησε για τα πρώτα «συγκρατημένα ελπιδοφόρα αποτελέσματα» αλλά και για το ότι «όσα έρχονται απαιτούν σταθερή προσήλωση στο στόχο, πειθαρχία, ενότητα και αλληλεγγύη».

Ταυτόχρονα επεσήμανε: «Βρίσκομαι εδώ υπηρετώντας και ένα πρόταγμα πολιτικό» επισημαίνοντας ότι απορρίπτει κάθε αυταρχικά ακραία μέτρα όπως συνέβη στην Ουγγαρία. «Ο δικός μας δρόμος είναι αδιαπραγμάτευτος είναι πάντα ο δρόμος της αλήθειας και της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας», είπε.

Ο πρωθυπουργός έκανε μια σύντομη αναφορά στα μέτρα που ελήφθησαν «πολύ νωρίς» σε συνδυασμό με μια καμπάνια ενημέρωσης και ταυτόχρονο σχεδιασμό των πρώτων μέτρων στήριξης πολιτών και επιχειρήσεων. Επεσήμανε ότι όλα αυτά δεν συνέβησαν σε μία ουδέτερη χρονική στιγμή αφού στον Έβρο μαινόταν μία δεύτερη μάχη για την υπεράσπιση των εθνικών και ευρωπαϊκών συνόρων.

Το ευχαριστώ για τις δωρεές

«Πρώτος εγώ έχω δηλώσει ότι ο κίνδυνος μπορεί να είναι κοινός, όμως στην άμυνα εναντίον του, ο καθένας καλείται να προσφέρει ανάλογα με τις δυνάμεις του», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης. «Με την ίδια παρρησία και πέρα από πολιτικά συμπλέγματα δικαιούμαι να αναρωτηθώ μήπως είναι κακό τελικά ό,τι δεν είναι κρατικό. Γιατί ιδιώτες χρηματοδοτούν συνολικά τη λειτουργία άνω των 500 κρεβατιών μονάδων εντατικής θεραπείας κι έχουν προσφέρει πάνω από 900 αναπνευστήρες όπως έχουν προσφέρει και προϊόντα δωρεών, εκατομμύρια μάσκες καταφθάνουν στη χώρα μας, εκατοντάδες χιλιάδες γάντια, στολές, τόνοι φαρμάκων που έχουν ανάγκη οι γιατροί μας. Όλα αυτά τα θέλω στην υπηρεσία της δημόσιας υγείας».

Στο σημείο αυτό, ο κ. Μητσοτάκης συνεχάρη όλους τους φορείς, όλα τα ιδρύματα για την πρωτοβουλία τους και τόνισε πως θα ήταν καλό να βρουν και άλλους μιμητές.

Τα οικονομικά μέτρα για τον κορωνοϊό

Αναφέρθηκε επίσης στην οριζόντια ενίσχυση των 800 ευρώ που επεκτάθηκε σχεδόν στο σύνολο των εργαζομένων κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στους χαμηλόμισθους, ενώ τόνισε ότι οι απολύσεις έχουν απαγορευτεί, οι εργαζόμενοι λαμβάνουν σε πρώτη φάση μια αμοιβή των 800 ευρώ διατηρώντας όλα τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα κάτι που ισχύει για όλους τους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους. Τα επιδόματα ανεργίας παρατείνονται, όσοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα έχουν έκπτωση 40% στο ενοίκιό τους, οι περισσότεροι δημόσιοι υπάλληλοι εργάζονται με τηλεργασία ενώ όλοι οι εργαζόμενοι με παιδιά έως 15 ετών μπορούν να λάβουν ειδική άδεια. Σε ένα άλλο πεδίο επαγγελματίες και επιχειρήσεις ανακουφίζονται άμεσα από τις υποχρεώσεις τους.

Έλλειψη αλληλεγγύης από την Ευρώπη

Αναφερόμενος στην έλλειψη αλληλεγγύης από την Ευρώπη, σημείωσε ότι  προσυπογράφει τα λόγια του Ζακ Ντελόρ που προειδοποίησε πως σε αυτή τη συγκυρία «η έλλειψη αλληλεγγύης θέτει την Ευρώπη σε θανάσιμο κίνδυνο». Τόνισε πως υποστηρίζει σθεναρά τη δημιουργία ενός καινούργιου αποτελεσματικού μέσου κοινού δανεισμού. «Τα κοινά προβλήματα απαιτούν κοινές λύσεις».

Τσίπρας: Να γίνουν μαζικά τεστ κορωνοϊού στη χώρα μας

«Θα κριθούμε όλοι για όλα, την επόμενη μέρα. Κυβέρνηση, αντιπολίτευση, κόμματα, θεσμοί, πρόσωπα και κυκλώματα. Τώρα, όμως, προέχει η μάχη της ζωής» τόνισε ο κ. Τσίπρας κατά τη διάρκεια της συζήτησης  στην Ολομέλεια της Βουλής.

«Η εικόνα που έχω από το βήμα είναι μιας Βουλής που τελεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Έχουμε χρέος να προστατεύσουμε τη δημόσια υγεία, να προστατεύσουμε τον κόσμο από την εξάπλωση του ιού και να προστατεύσουμε τη Δημοκρατία».

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η χώρα μας βρίσκεται στη δίνη μιας υγειονομικής κρίσης, παγκόσμιας, με πρωτοφανείς διαστάσεις, που κάνει πολλούς να μιλούν για τη μεγαλύτερη δοκιμασία της ανθρωπότητας μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Συμφωνούμε, νομίζω, όλοι ότι στις συνθήκες αυτές το κύριο, το βασικό, είναι να προστατευτούν οι άνθρωποι. Να προστατευτεί η ζωή όλων των ανθρώπων, και του καθενός ξεχωριστά, σε όποια ηλικιακή, θρησκευτική, πολιτική, ή άλλη ομάδα κι αν ανήκει».

«Όλες αυτές τις μέρες ο καθένας και η καθεμιά μας δίνουμε τη δική μας μάχη. Υπάρχουν όμως και κάποιοι που δίνουν τη μάχη στη πρώτη γραμμή, με κίνδυνο για τη δική τους υγεία. Οφείλουμε, λοιπόν, πριν από όλα να στηρίξουμε αυτούς τους ανθρώπους, τους γιατρούς και τους νοσηλευτές του ΕΣΥ που δίνουν μια μάχη τιτάνια, συχνά όπως καταγγέλλουν χωρίς τα απαραίτητα εφόδια, και με κίνδυνο της δικής τους υγείας και ζωής, ακριβώς για να διασώσουν κάθε ανθρώπινη ζωή. Για να αποκαταστήσουν την υγεία όσων έχουν προσβληθεί. Και επιτρέψτε μου να πω εδώ, ότι αυτοί, οι άνθρωποι της πρώτης γραμμής δίνουν ένα μάθημα σε όλους μας. Για την αξία του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης».

«Νομίζω ότι και η κρίση αυτή, μπορεί να μας οδηγήσει να εκτιμήσουμε ξανά αξίες που είχανε υποχωρήσει στο συλλογικό υποσυνείδητο της ελληνικής κοινωνίας. Σε κάθε περίπτωση δεν είναι η ώρα τώρα για κομματικά οφέλη, για παιγνίδια εντυπώσεων, για εμπόριο του δράματος. Ούτε πρέπει να επιτρέψουμε να γίνει η ώρα των λύκων, που στην αναμπουμπούλα χαίρονται, κλείνοντας τα μάτια, ή και ευνοώντας συμφέροντα και ομάδες που βλέπουν την κρίση ως ευκαιρία», σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.