Home > Πρώτο Θέμα > Ο Σύλλογος Καρκινοπαθών κοντά στις Δραμινές στην μάχη της ενημέρωσης για την πρόληψη Ευγ. Σαραφίδου στον «Π.Τ.»: «πρέπει να δίνουμε σημασία στην πρόληψη, γιατί αν προλάβουμε τον καρκίνο σίγουρα θα τον νικήσουμε..»

Ο Σύλλογος Καρκινοπαθών κοντά στις Δραμινές στην μάχη της ενημέρωσης για την πρόληψη Ευγ. Σαραφίδου στον «Π.Τ.»: «πρέπει να δίνουμε σημασία στην πρόληψη, γιατί αν προλάβουμε τον καρκίνο σίγουρα θα τον νικήσουμε..»

Ο Σύλλογος Καρκινοπαθών

κοντά στις Δραμινές στην μάχη  

της ενημέρωσης για την πρόληψη

Ευγ. Σαραφίδου: «πρέπει να δίνουμε σημασία στην πρόληψη, γιατί αν προλάβουμε τον καρκίνο σίγουρα θα τον νικήσουμε..»

Της Σουζάνας Θεοδωρίδου

Δράση ενημέρωσης, πραγματοποίησε χθες το πρωί στην πλατεία Ελευθερίας της Δράμας, ο Σύλλογος Καρκινοπαθών της περιοχής μας, στο πλαίσιο των δράσεων που υλοποιεί για την καταπολέμηση της ασθένειας.

Παράλληλα, στην εκδήλωση, συμμετείχαν και τρεις εθελοντές ιατροί της πόλης, δυο γυναικολόγοι και μια χειρουργός, προκειμένου να παρέχουν δωρεάν συμβουλευτική και παράλληλα ψηλάφηση μαστού. Οι γιατροί που συμμετείχαν εθελοντικά στη δράση, ήταν η χειρουργός κα. Αναστασία Βατσίδου, ο γυναικολόγος κ. Χρήστος Κανόπουλος και η γυναικολόγος κα. Νίκη Σαραλιώτου.

Επιπλέον, τα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου, διένειμαν ενημερωτικά φυλλάδια και ροζ κορδελάκια, για να δηλώσουν τη σημασία της πρόληψης, μέσω της οποίας σώζονται ζωές.

Ο μήνας πρόληψης και ενημέρωσης για τον καρκίνο του μαστού είναι ο Οκτώβριος, όπως ανέφερε σε δηλώσεις της στον «Π.Τ.», η πρόεδρος του Συλλόγου, κα. Ευγενία Σαραφίδου, και έχει σκοπό να αυξήσει την ευαισθητοποίηση γύρω από τον καρκίνο του μαστού, αλλά κυρίως να ενισχύσει τη σπουδαιότητα της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης της ασθένειας.

Υπάρχουν περίπου 1,38 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις και 458.000 θάνατοι από καρκίνο του μαστού κάθε χρόνο. Ο καρκίνος του μαστού είναι ο πιο συχνός καρκίνος στις γυναίκες παγκοσμίως, τόσο στις ανεπτυγμένες, όσο και τις αναπτυσσόμενες χώρες. Στις χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος χώρες η συχνότητα εμφάνισης αυξάνεται σταθερά τα τελευταία χρόνια και αυτό οφείλεται στην αύξηση του προσδόκιμου ζωής, την αστικοποίηση και την υιοθέτηση του δυτικού τρόπου ζωής.

 

«Αυτό τον μήνα αλλά και κατά τη διάρκεια όλο του χρόνου, πρέπει να δίνουμε σημασία στην πρόληψη για τον καρκίνο του μαστού, γιατί όταν τον προλάβουμε σίγουρα θα τον νικήσουμε.

Όταν προλάβουμε έναν καρκίνο μαστού στο αρχικό του στάδιο θα ιαθεί ως και 97% αλλά και 100%, και ο Σύλλογος πραγματοποιεί αυτή τη δράση, καθώς δίνει μεγάλη σημασία στην πρόληψη μέσω της ενημέρωσης. Η πρόληψη, παρέχεται με τρία βήματα, είναι η αυτοεξέταση, η μαστογραφία και ο υπέρηχος. Γι’ αυτό οι γυναίκες δεν πρέπει να φοβούνται. Θα πρέπει μια φορά τον χρόνο να κάνουμε μαστογραφία. Υπάρχουν τώρα πια αρκετά εξελιγμένοι μέθοδοι για να βρεθεί και να αντιμετωπιστεί ο καρκίνος του μαστού».

Μάλιστα, η κα. Σαραφίδου επεσήμανε ότι και η πολιτεία θα έπρεπε να δείξει μεγαλύτερο ενδιαφέρον σε ότι αφορά στις μεθόδους πρόληψης, προκειμένου να συμβάλει ώστε να  εξαλειφτεί η ασθένεια σε χαμηλά ποσοστά.  «Πρέπει η πολιτεία να εξετάσει όλα τα ζητήματα με λεπτομέρεια και να σκύψει στο πρόβλημα αυτό, ώστε να γίνεται καλύτερη πρόληψη προσφέροντας περισσότερες παροχές στον ασθενή πολίτη», εξήγησε η κα. Σαραφίδου.

Το θετικό στην όλη προσπάθεια και στις δράσεις που πραγματοποιεί ο Σύλλογος Καρκινοπαθών Ν. Δράμας, τόσο στην πόλη της Δράμας όσο και στους υπόλοιπους δήμους και τις τοπικές κοινότητες του νομού, είναι η μεγάλη ανταπόκριση και το ενδιαφέρον των πολιτών.

«Πολλοί γιατροί της Δράμας είναι ευαισθητοποιημένοι και μας βοηθούν σε ότι τους έχουμε ζητήσει. Οι περισσότεροι είναι δίπλα μας και θέλουν και αυτοί να βοηθήσουν τον πληθυσμό της Δράμας, γιατί βλέπουν ότι το πρόβλημα είναι μεγάλο σε ότι αφορά στο θέμα του καρκίνου.

karkinopaueis

Εξάλλου η δράση μας αυτό θέλει να δείξει, ότι έχουμε δίπλα μας εθελοντές γιατρούς, ευαισθητοποιημένα άτομα τα οποία εθελοντικά παρέχουν συμβουλευτική και αυτοεξέταση μαστού στις γυναίκες του νομού Δράμας».

Παράλληλα, όπως επεσήμανε η κα. Σαραφίδου, ο καρκίνος του μαστού, δεν προσβάλει μόνο τις γυναίκες, καθώς προσβάλει και τους άντρες με ποσοστό 1 στους 100.

 

«Μάλιστα ήταν πολύ μεγάλη και η ανταπόκριση των δραμινών γυναικών στη δράση του Συλλόγου καθώς και στην συμμετοχή τους στη δωρεάν συμβουλευτική και παράλληλα στην ψηλάφηση μαστού. Αυτό που θέλουμε όμως εμείς και επιδιώκουμε, είναι τα νοσοκομεία να παρέχουν αυτό τον μήνα δωρεάν εξετάσεις σε γυναίκες, οι οποίες δεν μπορούν να ανταποκριθούν λόγω οικονομικής κρίσης να κάνουν την αυτοεξέταση τους.

Επειδή και εγώ πέρασα το δύσκολο μονοπάτι του καρκίνου και τον νίκησα, ευαισθητοποιήθηκα και παλεύω γι’ αυτό και όταν προσφέρω είναι μεγάλη χαρά και ανακούφιση. Γιατί από αυτά που γίνονται ένα άτομο να σωθεί είναι πολύ μεγάλο κέρδος», ανέφερε μεταξύ άλλων η κα. Σαραφίδου.

Ο μήνας Οκτώβρης αφιερωμένος στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού

Ο Οκτώβριος είναι μήνας αφιερωμένος στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού, που προσβάλλει μία στις δέκα γυναίκες και απειλεί 4.500 Ελληνίδες κάθε χρόνο. Παρά τη συχνότητά της, η ασθένεια σήμερα αντιμετωπίζεται, αρκεί να διαγνωστεί νωρίς. Το πιο ισχυρό «όπλο» για την έγκαιρη διάγνωση είναι η ενημέρωση.

Η αυξανόμενη συχνότητα εμφάνισης ορισμένων καρκίνων στις δυτικές κοινωνίες, σχετίζεται με τις αλλαγές που συντελούνται στον τρόπο ζωής των ανθρώπων τις τελευταίες δεκαετίες. Οι παράγοντες που συμμετέχουν στην εμφάνιση του καρκίνου είναι το κάπνισμα, η υποκινητικότητα, η παχυσαρκία, η υπερβολική κατανάλωση θερμίδων και η λήψη υψηλών ποσοτήτων λιπαρών τροφών, καθώς και επεξεργασμένων σακχάρων.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, υπολογίζει ότι η υποκινητικότητα και η παχυσαρκία ευθύνονται για 3-4 στους 10 καρκίνους του στήθους, του παχέος εντέρου, του ενδομητρίου, του οισοφάγου και του νεφρού. Ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου αυξάνεται με την ηλικία και επειδή πλέον οι άνθρωποι ζουν περισσότερα χρόνια από πριν, με καλύτερη ποιότητα ζωής, λόγω της προόδου του τεχνολογικού πολιτισμού και κυρίως της ιατρικής επιστήμης, ο καρκίνος θα αποτελέσει ένα σοβαρό πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπισθεί για την ελάττωση της συχνότητάς του και συνεπώς και της θνησιμότητας.

Η πρώιμη διάγνωση είναι εξαιρετικά σημαντική, για αυτό και η αποφυγή όλων των παραγόντων κινδύνου ανάπτυξης του καρκίνου αποτελεί την πρωτογενή πρόληψη. Είναι σημαντικό επίσης το γεγονός ότι η σωστή αντιμετώπιση εγνωσμένων προ-καρκινικών καταστάσεων μπορεί επίσης να προλάβει τον καρκίνο. Ο φόβος και η άγνοια για τα σημεία και συμπτώματα του καρκίνου ή των προκαρκινικών καταστάσεων είναι παρ’ όλα αυτά συχνοί ενώ και από τη φύση του ο καρκίνος μπορεί να είναι ύπουλος και να ανιχνεύεται δύσκολα χωρίς παρεμβάσεις πληθυσμιακού ελέγχου.

Στην Ελλάδα, ο καρκίνος αποτελεί τη δεύτερη αιτία θανάτου μετά τα καρδιαγγειακά. Ένας στους τέσσερις Έλληνες πεθαίνει από καρκίνο. Όμως ο καρκίνος μπορεί να νικηθεί. Οι περισσότεροι και πιο συχνοί καρκίνοι, όπως είναι ο καρκίνος του πνεύμονα, του μαστού, του τραχήλου της μήτρας, του παχέος εντέρου, του προστάτη, του δέρματος κ.α. μπορούν να προληφθούν γιατί οφείλονται σε εξωγενείς κυρίως παράγοντες.